2015. szeptember 3., csütörtök

Erdő Péter Barrabást kiáltott

Forras: Wikipedia
Az egyházak egy részének, s köztük a katolikus egyháznak, a magyar képviselőit az általános vélekedés szerint mikroszkóppal kell keresni a menekülteket segélyezők, támogatók között. Nem az egyes emberek között, hiszen az emberség és a szolidaritás megnyilvánulása közepette aligha a hitéleti kérdőívek számítanak. Erdő Péter most azt is kikérte magának, hogy egyháza, mint egyház ne tenne semmit.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszi ülése kapcsán tartott sajtótájékoztatóról szóló híradás alapján például olyan kép alakulhatna ki, hogy tulajdonképpen csak a Biblia maximális tiszteletben tartásáról van szó. Pál apostol is arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kell hivalkodni a felebarátok szeretetével. Rossz az, aki rosszra gondol amikor azt olvassa a tudósításban, hogy „nagyon sok figyelmet fordítanak a kiskorúakra”, mert igenis, hogy ételosztásról van szó. Nem pedig az egyházi pedofíliáról. Az ételosztásról azt olvashatjuk, hogy a fóti gyermekotthonban például megtették. A pályaudvaroknál pedig alig tették meg. Ez utóbbit nem a bíboros mondta, hanem elég elsétálni oda, ahol napokig csicskáztatta a hatalom a menekülteket. Ott például nem túl sok katolikus papot lehetett látni.

A fene nagy emberbarátságról pedig az a régi hír juthat az eszünkbe, amikor a hajléktalant sem engedték be melegedni. A templom előterébe se. Bonyhádon. A bíboros szinte biztos mélyen elítélte az esetet. Az én hibám, hogy azt kevésbé jegyeztem meg., Talán azért, mert a Biblia szellemében a befogadás, az istápolás lenne a természetes. Ahogy azt a magyar hétköznapi politika által alighanem kiátkozás-határra került Ferenc pápa is hirdeti, és teszi. Június óta is többször tanújelét adva annak, hogy számára a szerény embertisztelet többet jelent, mint a hivalkodó hallgatás és semmit tevés. Akármennyire is a törvények tiszteletét rángatja is az utóbbi mentegetésére a katolikus egyház leköszönő feje. Mely mentegetődzést tulajdonképpen meg lehet érteni. Elvégre valamivel meg kell magyarázni, hogy a katolikus egyház miért nem fogad be senkit, hogy miért nem foglal állást a Fidesz és annak klerikális lobby-platformja által alkotott kormány egy embersanyargató, a menekülteket, kisebbségeket, szegényeket vegzáló egy intézkedésével szemben sem.

A mottó kérem? A törvénytisztelet. Az. Na nem egészen az, amit a Bibliából. emberi törvényként. a pápa értelmez. Annak a törvénynek a tisztelete, amit a hatalom centrumának serény idiótái fémjeleznek. Ezt a bíborosi aranyosan véreres szembeköpését például Jézus tanításainak már egy másik írásban olvashatjuk. Ez a tudósítás a NOL.hu-n jelent meg. Ennek bevezetőjében olvashatjuk, hogy a „bíboros a jelenlegi jogszabályokkal indokolja, hogy az egyházi intézmények Magyarországon nem fogadnak be menekülteket”. S akkor az emberben felsejlik esetleg, hogy a mai magyar katolikus egyház annak idején, a Földközi tenger keleti partszakaszán vajon melyik tábort erősítette volna. Valószínűleg a Barrabást kiáltókét. Elvégre a hatályos törvények alapján Jézus szembe ment az uralkodó vallási, és nem egy ponton a világi renddeletekkel.

Aztán ott vannak a későbbi korok. Azokkal kapcsolatban, mert a zsidótörvények úgy rendelkeztek, ahogy, a bíboros szemlélete alapján minden magyarhonban zsidót mentő katolikus visszamenőleg kiátkozandó? Ha pap volt az illető, akkor duplán? Hetedíziglen? De legalább már tudhatjuk, hogy Erdő Péter miért nem volt ott a templomnál tiltakozók közt, amikor egy református lelkész Horthy-fétist avatott. A magyar katolikus egyház nevében nyilván az akkori, a Horthy-korszak diktatúrájában fogant, törvények tisztelőjeként érezte maga, illetve képviselője távolmaradását helyesnek. De. A bíboros legalább, a leköszönésekor adott interjúban azt is sugallta, hogy van lejjebb.

Ha a tudósításnak hinni lehet, a törvények betartásával kapcsolatban azt is hozzátette, hogy a katolikus egyház azért sem fogad be senkit, mert, „ha így tennének, akkor embercsempészek lennének”. Alighanem annak megerősítésére, hogy tényleg ki kellene átkozni szerinte bárkit, aki befogad egy védtelen, a hatalom által oktalanul, pusztán származása okán, mert egy háború elöl idegenből menekülő, froclizott, meghurcolt embert. Nem a befogadókat kriminalizáló kormány-tervek ellen foglalt tehát állást, hanem a keresztényi szeretett erdőpéteri olvasata alapján, és a pápai értelmezéssel is szembemenve, a kormányzati tervekre erősített rá.

De legalább most, hogy megbízatása véget ért, már egyáltalán nem kell alakoskodnia. Nyugodtan elmehet Boross Péterhez, Szakály Sándorhoz, és a többi szerecsenmosdatóhoz. S megdumálhatják, hogy az az ókori zsidó tanító tulajdonképpen maga kereste a bajt, és Barrabás végül is milyen jó választás volt.

Andrew_s

5 megjegyzés:

  1. Helyén van a komment. Talált.

    VálaszTörlés
  2. Erdő Péter főnöke nem a pápa, hanem Orbán, így hát, nincs több kérdés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jure a pápa. De facto.... Talán leginkább Horthy szelleme

      Törlés
  3. A ZSINATIMROMBOLÁS UTÁN AZ EGHÁZ EGYRE INKÁBB BALRATOLÓDOTT,DE AZÉRT VANNAK MÉG OÁZISOK.a JELNELEGI PÁPA CSUCSA ENNEK A folymatnak.Adja a magyarok Istene hogy a következöpápa lesz az,aki helyreállitja az Egyház tekintélyét ,aranyköpenyegét megpörkölő szabadelvü rombolással leszámol és ismét régi fényében tündöklik egy halódó,liberális korral szemeni szellemi vezetöként. nepoldali@hotmail.hu

    VálaszTörlés