2016. szeptember 28., szerda

Pukli összenőtt...

Pukliról februárban már tudható volt, hogy egy illiberális akarnok. Maga mondta. Soha nem határolódott el élesen a szélsőjobboldali nézetektől, illetve mozgalmaktól. A Tanítanék, nagy késéssel, de a jelek szerint elkezdett kiállni a gyűlölet, a rasszizmus ellen.

Pukli kiszállt a Tanítanékból. Ezzel könnyen lehet, hogy megadta a magyarázatát annak is, amit korábban furcsának találtam, illetve, mi tagadás, nehezményeztem. A mélységes hallgatást számos olyan ügyben, amelyben a gyermekek születés alapján való diszkriminációja kapcsán megszólalhattak volna. Pukli István, mint a mozgalom arca, akár az élről gátolhatta a sorok közt esetleg megbúvó kezdeményezéseket. Nem tudom így volt-e? De ha igen, akkor gusztustalanabb az ügy, mint amennyire elsőre látszik. Miközben persze a szakmai inkompetenciát, a Tanítanék, a CKP oktatásügyi cselekvésképtelenségét nem menti ez sem. A megvezetett tanároknak minden megértésem.

A Pukliban, a valóságra, a közzétett interjúkra is fittyet hányva, messiást látóknak, a mellette elvtelenül kiállóknak kevésbé. Az utóbbiak közül a tanárokat összefogni gondoló Facebook-csoport, biztosan nem hívatlan és kéretlen, de Pukli mellett az utolsó tiltásig kiálló adminjainak, és hangadóinak külön gratulálok. A realitásérzékért, az éleslátásáért, a helyzetfelismerő képességért. Amellyel egy egész, különben jobb sorsra érdemes csoportban eljátszották a szellemi testőr szerepét. Valaki mellett, aki először egy nyilatkozattal, majd most ezzel a kilépéssel szembeköpött mindent, amit emberi értéknek lehetne tekinteni.

Márpedig a pedagógiának nem csak a feldobott alma zuhanásával, hanem a gyermekek emberi nevelésével sem árt foglalkozni. De a puklizmusba ezek szerint a menekülteket embernek tekintő szemléletnek nincs helye. Ezt Pukli ismerte be ezzel a gesztussal a legélesebben. Azt, hogy a szakmailag eddig sem remeklő, a jogos elkeseredésből személyes hasznot remélő vezetőt, az utolsó pillanatig helyén megőrző tanárszervezet milyen jövőnek néz elébe, azt még nem tudjuk.

Miközben Pukli, mint karrier-mozgalmár, legalább nyilvánosan is összenőni látszik azokkal, akikkel összetartozik. S ezek nem okvetlenól a tanárok.


Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése