2016. szeptember 3., szombat

Aki lejáratja Pukli Istvánt

Február...
Reggel a Klubrádióban hallottam futólag, hogy Pukli István nyilatkozott a kormány eszmeiségétől aligha távol álló Magyar Időknek. Arról, hogy nem akarja eltakarítani az Orbán-kormányt. Aztán estére kiderült, hogy az azért lehet a mozgalmárok mellékterméke. Mármint az eltakarítás. Az is kiderült, hogy elég szépen pörögtek a témán a médiában. Volt is miért olvasni nem egy értekezést és hozzászólást.

Nem is elsősorban azokért a magvas mondatokért, amit a Tanítanék mozgalom arca hintett el. Bár az sem semmi. Azonban érdemes volt elolvasni azt, amint szellemi és ideológiai dupla luccokat, és tripla szaltókat ugranak azok, akik eddig is az ügyeletes Messiást látták Pukli Istvánban. A sérthetetlen szentet, akit nem szabad bántani. Mely bántás nem egy esetben megvalósult a szent követői szemében pusztán azzal is, ha Puklitól idéztek. Mert azt már februárban elárulta ez a jótéten önfelkent igazgató, hogy alapvetően az illiberális, de addig is, míg jobb nem lesz, a rendpárti és autoriter vezetési módszertan híve. Saját szájával üzente, és még csak nem is igazán a sorok között, az Abcúgnak adott interjúban. S már akkor érdekes volt olvasni azokat a kommenteket, hogy ezt nem is úgy kell érteni, meg mindenki szembe jön a pályán, és különben is Puklit akarja lejáratni. Ja, hogy tőle idéznek? Akkor is. Hogy az ősdemokrata sosem határolódott el a hazai rendpártiságot zászlóra tűző szélsőségesektől? Na és? Nem igaz? Ő egy ősdemokrata és kész? Hogy miért? Mert ő egy ősdemokrata! Mit lehet ezen nem érteni? Holott a jelek szerint inkább arról lehetett szó, hogy az Orbáni kolomp helyett valami más kolomprázót akartak benne sokan látni.

Ezt különben az is mutatja, hogy a Puklival fémjelzett mozgalom a mai napig adós maradt egy szakmailag valóban ütős, de a társadalom széles rétegei felé kommunikálhat oktatáspolitikai alternatívával. Tanítanéktól CKP-ig. Puklin és Pilzen keresztül. Mely utóbbi úriember különben szintén nem kívánt eleddig sem kormányt váltani. Holott a legújabb törikönyves példa alapján újabb magasságokba kanyarodott a személyi kultusz eddig is statisztákkal megtapsoltatott rendszere. Márpedig a személyi kultuszokat általában a kultusz tárgyának félreállításával lehet legbiztosabban megreformálni. Elég a történelem számos példáján végigtekinteni ezügyben. Az aranyborjútól napjainkig. Snitt! Mert különben nem csak azzal a bizonyos, széles körben kommunikált alternatívával adós a pedagógusok jogos elégedetlenségét maga alá csatornázó vezető erő, hanem sok szempontból magával a kommunikációval, a társadalom megszólításával is. Talán nem teljesen véletlen, hogy nem százezres tanártüntetésekről, és milliónyi szolidáris felvonulóról hallottunk a hírekben. A vezérelvű, de alapvetően nagyon kevés pozitív üzenettel síkra szálló mozgalmárok a tanárok igen jelentős részét sem voltak képesek megszólítani. Kifárasztva, elaprózva magát a mozgalmat, a talán többre hivatott civil kezdeményezést is. Annyira, hogy Fidesz székházából sem irányíthatták volna jobban.

Ezek után azt a kitételt olvasni, hogy „Pukli István, az ellenzéki beállítottságú”, némileg vicces. Az pedig szinte biztosan furcsa, hogy jövőre azért újra pályázza a Teleki Blanka Gimnázium igazgatói székét. Amely beosztásról azért tudható, hogy némi kormánypártiság sem árt, ha van a szütyőben. Úgyhogy van egy igazgató, aki nem akarja bántani a szegény kormányt, és aki eddigi székét is a kormánypártnak köszönheti, és aki annyira ellenzéki, hogy jövőre is megpályázza ugyanazt az igazgatói széket. Vezetve egy iskolát egy olyan oktatási rendszerben, amely ellen fel kíván különben lépni. Bocsánat, ki akarja javítani a hibákat. Biztos talált pár félre-klimpírozást, elütést az új történelemkönyvben. S akkor jön, jön, jön, és újra csak jön a sok nagyon konzekvens véderő, és közli, hogy szegény Puklit le akarják járatni. De ugyan ki a fene akarná lejáratni? A Fidesznek, például, baromira nem érdeke, mert keresve sem találhattak volna alkalmasabb megoldást a tanárok elégedetlenségének kifullasztására, mint amit Pukli és a Tanítanék megvalósított. Meg aztán mivel lehetne lejáratni? A demokratikus hitelességét leginkább kikezdő kitételek kimondója maga Pukli István. Ettől még persze lehet, hogy van, aki szerint le kell járatni, de nincs kérem értelme.

Illetve pont annyi értelme van, mint azt mondani, hogy kétszáz aktivistával szándékosan távol tartja a mozgalom magát a politikától, de eközben egy kőkemény politikai nyilatkozatot tenni. A Tanítanék mozgalom arcaként. Vastag bőrrel. Akiért tényleg érdemes lehet egyfajta szellemi seppukut elkövetnie azoknak, akik a vezérképet és nem az oktatás rendszerét akarják lecserélni.


Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. havi több milliárdot lopnak el orbánék.
    ebből megvenni egy egyszerű tanárt nem olyan nehéz, min csodálkozunk. pár tízmillió meg egy állás biztosan elég.

    VálaszTörlés
  2. havi több milliárdot lopnak el orbánék.
    ebből megvenni egy egyszerű tanárt nem olyan nehéz, min csodálkozunk. pár tízmillió meg egy állás biztosan elég.

    VálaszTörlés