2016. szeptember 13., kedd

Semjén a címerológus

Semjén Zsolt újabb hézagpótló területen vetheti be képességeit. Ezúttal, mint címerügyi főasztalnok fog szerepelni. Éppen időben. Az MTI közlése szerint ugyanis egy közel öt éves törvény alapján döntött a kormány úgy, még júniusban, hogy innentől egy tapodtat sem léphet tovább a Nemzeti Címer Bizottság nélkül.

De most már semmi gond nem lehet ezen a téren. Mert lám! Íme! Megalakult! Semjén Zsoltnak a védett madarak vadászainak fővédnökének avatott vezetésével megalakult az említett bizottság. Mely nélkül, nem is tudom, hogy eddig hogy bírt meglenni az ország? Sőt! A nagyvilág! Még sőtebb! Az egész történelem! De ebből is látszik, hogy mit vesztettek a századok eddigelé. Csak úgy fogták a festéket és a bőröket, aztán nekiálltak azonosító jegyeket pingálni a pajzsokra. Egész lovagi tornákat voltak képesek úgy megrendezni, hogy nélkülözniük kellett a szakértőt. A lovag csak ment, és a stadionok lelátóin nem csettinthetett oda a VIP-páholyban vadkancsontot szopogató fővédnök az apródjának. Azzal, hogy „édes fiam, pattanj már, oszt hívd ide azt a tudósan címeres Schemyen-t, vagy kit, a győztes pajzsának szabályosságát megítélni”. Mert ha nem megy át a vizsgán, akkor hiába győzött le mindenkit. El vele! Majd fog itt arcoskodni a szabályos kis izéjével, címeresnek sem nevezhető pajzsocskájával. Azzal a felborított sisakkal.

Mostantól ilyen helyzet elő nem fordulhat. Az önkormányzatoknál semmiképpen. Mert az önkormányzatoknak ezt követően szakértő segedelmet nyújtanak majd. Amiből, a hírt könnyelműen átlapozva, azt hihetnénk, hogy szegény önkormányzatok eddig címer nélkül tengették az életüket. Holott ez nem egészen van így. Az interneten is fellelhető az a gyűjtemény, amelyben még Felcsút címere is fellelhető. Igaz, egy fia stadion sincs benne. Kisvasút sem. Így az új bizottság legfontosabb feladata talán az lesz, hogy újraterveztessen címereket? Ha igen, akkor mindegyikben lesz egy védett madár? Már akkor, ha az önkormányzat elég palimadár. De az is lehet, hogy kötelező lesz igénybe venni a bizottság munkáját. Használni talán nem is lesz kötelező a javaslatukat. Csak kifizetni. Noha igénybe venni is kötelező lehet. Ha belegondolunk, hogy levélpapírtól, golyóstollig mi mindenre lehet a címert felrakni, akkor az ilyen igények kielégítése jó üzlet lehet.

Ha, ellenben, nem a meglevő címerek Orbánia-konform átalakítása a cél, akkor vajon minek ez a bizottság? Amelyik településnek eddig égető szüksége volt címerre, az eddig is megoldotta valahogy. Ha az ott lakóknak már csak ez hiányzik az életükből, akkor szinte biztosan megoldják a jövőben is. Ráadásul szinte biztosan inkább érzik majd magukénak azt, mint a központilag láttamozott, netán némi gyengéd kényszerrel is alátámasztott verziót. Bármilyen tudományos alapon is szerkesztik azt egybe. Felvértezve a heraldika megannyi elméletével. Biztosítva azt, hogy Semjén, ha már nem lovag, csak lóháti, legalább egy kicsit többnek érezze magát a boltzárügyi sátánűzőnél.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook