2015. június 2., kedd

Bevándorlási Gyurcsány-hiszti

Forrás: Fidesz
A bevándorlás körüli adok-kapok csak nem akar csitulni. Ami érthető, hiszen minden zsebdiktátor legalább a saját kocsmaközönsége előtt meg akarja mutatni, hogy ki a legény a sörpad alatt. Az aztán szépen csupa igennel majd vissza is küldi a népszavazást pótló vélemény-potló cetlit az ő nagy legényének.

Túl sokan nem, mert a legutóbbi adatokra támaszkodva a DK részéről olyan közleményt kürtöltek szerte a szélbe, hogy a Fidesz hívei is jelentősebb ívben tesznek a nemzeti konzultációnak nevezett papírpocsékolásra. Mert azonnali hatállyal kidobott pénz az egész konzultáció, ha nyolcvan százalék alatti a visszaérkezés. Mondjuk akkor is kidobott pénz, ha sokan visszaküldik, mert nagyjából annyira hiteles, mint a cinkelt kártyával lejátszott makao-parti. De akkor, ha sokan visszaküldik, legalább érdemben lehet rá hivatkozni. Igaz, ha sokan visszaküldik, akkor azzal az erővel népszavazást is lehetne tartani. Ám egy népszabazáshoz ez a kormányzat láthatóan gyáva. Talán nem is a kormányzat, mint hatalmi absztrakció, hanem a kormányfő, aki nem kockáztathat egy olyan népszavazást, ahol a tömeg esetleg azt üzeni meg, hogy az erigált hím ló mely testrészét hova gondolná elhelyezni.

Azért persze az is jelez valamit, ha a DK közleményének igazsága vagyon. Annyiban, hogy a Fidesz elszánt hívei is inkább lekönyökölnek egy sör mellé, és eközben alátétnek használják a vezér képszerkesztővel nívósított arcképét. Elvégre akkor, ha már az adóbevallás nem fér rá egy söralátétre, akkor legalább a sör férjen rá annak a képére, aki anno az említett adóbevallást emlegette. Ha kilögybölődik a sör, akkor még legalább némi elégtételt is érezhet a kocsma-látogató. Miközben elgondolkodhat azon, hogy a nyomdaköltségek, és a kézbesítés fedezete kapcsán ki járt jól ezzel az egésszel. A fedezetről aztán eszébe juthat a fedező mén említett esete. S így újabb elégedett sóhajjal emelheti fel a korsót. Úgyhogy mégis csak jó ez a konzultáció. Valamire biztos. Valakinek, valakiknek biztos. A bevándorlóknak például nem. A kivándorlóknak meg szinte mindegy. Különösen olyan körülmények között, hogy eddig lényegesen többen vándoroltak ki, mint be. S lassan jön a második hullám, amikor a kivándoroltak viszik a családjukat is. Ami kétségtelenül el fog indítani egy igen erős láncreakciót. Még akkor is, ha eltart majd egy darabig, amíg Orbán Viktor is követni fogja az addigra talán külföldre költöző csemetéket.

De maradjunk inkább a DK közleményénél. Már csak azért is, mert legalább elmondhatjuk, hogy gazdagodtunk. Nekünk több mint egy demagóg pártra is telik. Mert miután kellően kimorogtuk magunkat az idegengyűlöleti kérdéskör puszta meghirdetése miatt, nyugodtan leszögezhetjük az előbbi gondolatot. Nem a templomkapura, mert ott Orbánért hozsannáznak esetleg, és még zavarná a kalapálás zaja. Hanem csak úgy. Az a szöveg ugyanis, hogy a konzultáció költségét költsék inkább a menekültekre igen erősen hajaz a populista demagógiára. Amitől persze még költhetnék. Már akkor, ha faktum, hogy ki kell adni a pénzt. Mert ebben az esetben tényleg inkább emberekre költsék, mint papírra. Különösen, ha figyelembe vesszük: a hozzánk érkezők zöme olyan körülmények közül érkezik, mely körülményeket a kormánytagok egyike sem vállalna be. Egy hétre és kalandparkban sem. Tudom, ez is demagógia-gyanús kitétel. Bár attól, még lehet némileg igaz. Érdemi válasz minden esetre nem született a Fidesz részéről. Az érdemtelen válasz, noha elég baromság-gyanús, legalább arra jó, hogy a DK pillanatnyi politikai ázsióját bekalibrálja.

Márpedig a Fidesz háza tájáról meg is érkezett az éppen aktuálisnak ítélt Gyurcsány-hiszti. Ebből a célból szolgálatba és mikrofon elé helyezték Tuzson Bencét. Felhúzták. Kezébe nyomtak egy köteg papírt és hagyták lejárni. Pedig lehet, hogy érdemes lett volna a távirányítót bekapcsolva hagyni, és olykor finomhangolni a Fidesz-frakció szóvivőjét. Például a gondolatok olyan szabad-versenyes elszabadulásakor, amikor először csak a DK vált Gyurcsány-párttá, majd egyenesen Gyurcsány Ferenc szerint kellene a pénzt inkább az emberekre költeni. A ciki ebben az, hogy a DK részéről nem a párt elnöke, hanem Gréczy Zsolt szóvivő nyilatkozott. Ne legyünk persze álszentek. A szóvivők véleményének almája nyilván ritkán esik messze a párt fájától. Lehet, hogy a frakció-szóvivőt is azzal küldte ki a vezér, hogy: Bence-fiam. Most kimész, hülyét csinálsz magadból. De lélekben és szellemben veled vagyok.

Tuzson arról is megemlékezett, hogy a menekültek befogadása „több milliárd forintjába kerülne a magyar adófizetőknek”. Szép és nemes gesztus ennyire óvni az adófizetők pénzét. Furcsa módon a stadionok építéséről tízmilliárdokért a kutya nem volt kíváncsi, hogy mit hozna egy konzultáció. Igaz, nyilvánvaló a különbség. A bevándorló csak egy ember. Még az sem biztos, hogy életben marad, vagy itt fog majd esetleg dolgozni. Holott a kivándorlók pótlására talán az sem lenne az utolsó. Kész lutri a befektetés. Ezzel szemben a stadionok. Hmmmm! Igazi multifunkciós létesítmények. Ha kell, focizni is lehet benne. De jó bérvendégekkel rendezett kertvégi zenedélutánra. S tudjuk, kiválóan alkalmas átmeneti koncentrációs tábornak, börtönnek- Ám, ha kell, tömegsírnak is. S a stadion mégsem vesz részt tüntetésen, nem vándorol tovább, és nem költözik ki.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése