2015. június 14., vasárnap

Ennyi volt az Omega

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Forrás: hir24.hu
A felcsúti Omega-koncert közel egy hónapja foglalkoztatja a média erre fogékony szegmensét. Na jó, magam is írtam róla. Mentségem lehet talán, hogy egyszer régen a Kertészeti Egyetem klubjában rendeztem. Közelről látva az akkori ifjúságot és az akkori ifi-szórakoztatás néhány könnyűzenei eseményét.

Még mielőtt némelyik zenészről kiderült volna, hogy lakodalmas UFO-hívő, ügynök, vagy csak szimplán tehetségtelen. Mely utóbbit az Omega kapcsán senki nem állította. Annak idején telt-házas koncerteket tartottak. Ráadásul egy stadionban, a Kisstadionban. Ráadásul úgy, hogy nem kellett a koncert telt házához Kádár János személyes ajánlása. Igaz, a stadiont sem a Kádár-villa kertjének végében húzták fel. De az akkor volt. Most meg most van. Most a stadionépítések korszakát éli Orbánia. Felcsúton pedig az Omega-koncertet élte túl a stadion. A koncertről közzétett képek alapján ez korántsem lehetett nagy kihívás a stadion számára. S nem azért, mert a Vezér nem utazott haza a jeles alkalomra, és azért sem, mert esetleg levetítettek egy froclivideót. Amit vagy lenyomtak, vagy nem. Az említett vetítés ugyanis nem látszik a hivatalos fotó-riport képein.

Az ami látszik az végső soron tényleg inkább hasonlít valami stadion-piknikre, mint egy nagy hírű együttes koncertjére való feszült várakozásra. Amire persze lehet azt mondani, hogy órákkal a koncert előtt mit is lehetne várni. De egyrészt gyanítom, hogy a képek nem sokkal a koncert előtt készülhettek, másrészt még emlékszem a Villányi úton várakozó tömeg egykori hangulatára. Amire talán még a jelen koncert látogatói is emlékezhettek. Ami nem baj, hiszen az Omega sok szempontból a múlt. Ráadásul egy olyan múlt, ami iránt akár nosztalgiával is viseltethetnének sokan. Ami önmagában is garantálhatott volna egy telt házat. Ami Budapesten talán össze is jött volna. De annak idején maga Benkő László mondta, hogy Felcsútnál semmi sincs közelebb Budapesthez. Még Budapest sem. Ugyanakkor a szellősen piknikezőkről képek minden közvélemény-kutatásnál jobban jelzik azt, ami már évekkel korábban nyilvánvaló volt. Azt, hogy amennyiben nincs a látogatás irányába ható nyomás, és az embereknek a saját költségükből kellene termékenységrítust tartani a vezér tiszteletére, akkor igen korlátos az érdeklődés.

Az erősen fékezett habzás különben koncert közönségképein is jól látszik. A néhány csápolgató koncertlátogató körüli nem túl nagy zsúfoltságban elég sok unott arcot látni. Olyan arckifejezéssel, ami inkább illene a koncertre kivezényelt közmunkáshoz, mint egy nagy magyar együttes vérpezsdítő koncertjére érkezett, csak erre váró tömeg-elemhez. Márpedig az, aki valamikor egy-egy rock-koncertet látott, az pontosan tudhatja, hogy a képek által sugallt valóság mit takar. Különösen, ha esetleg arra is gondolunk: nem a legkirívóbb képek kerültek be a tudósításba. A stadion küzdőterére akár széksorokat is berakhattak volna. A tömegképzettnek csak használt volna. Az esetleg névre szóló, számozott helyek alapján pedig a renitens távolmaradók is fülön csíphetőek lennének. Akik számára I. Feltsuthy Orbán Viktor stadionja smafu.

De a miniszterelnök cikizése nélkül is pontosan tudható: ez a koncert, ilyen látogatottsággal és ilyen lapos hangulattal egy hatalmas zakó. Bukás a szervezőknek, de bukás az Omegának is. Mint együttesnek. Függetlenül attól, hogy nyilván van az a pénz, amiért az anyagilag talán nem is annyira rászoruló együttes elmegy bazseválni. Mert anyagilag aligha volt ráfizetés az Omega számára a koncert. Az együttesre, a Felcsúton fellépőkre ezek után meg kár több szót pazarolni. Beégtek az előzetes nyilatkozatok során, és leégtek, mint fellépők.

Az egykor híres Omega legfeljebb hírhedt maradt. Ennyi volt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése