2015. június 4., csütörtök

Gyűlölet-plakátok az igazság mezején

Forrás: Kétfarkú Kutya Párt
A nemzeti konzultáción való részvételre a plakátok védőszentjének hálaimádkozott vezér állítólag hatalmas falragaszokkal kívánja buzdíttatni a híveket. A plakátokra álmodott vezérmotívum azonban csak első olvasatra tűnik úgy, hogy helyettesíthető a „Gyűlölünk mindenkit!” felkiáltással. Valójában valószínűleg egy őszinteségi roham terméke.

Habár maga a konzultációs kérdőív sugalmazásai és maguk a kérdések azt sejteti, hogy a fajelmélet múlt századi nagy marketing-kommunikátora ott ül a felhők között, vagy a kondérban, és értetlenkedik. Aligha férhet ugyanis Joseph Goebbels-nek a fejébe, hogy neki ilyesmi nem jutott az eszébe. Pedig milyen egyszerű, frappáns megoldás mindenkinek a gondolatvilágába beültetni az idegengyűlölet csíráját. Tulajdonképpen annak is, aki elutasítja a konzultatív idegengyűlöletet. Úgy hat ugyanis, mint a régi trükk: „ne gondolj a fehér elefántra”. S mindenki automatikusan arra fog gondolni. Lehet azt hirdetni, hogy ne gondoljon senki a xenofóbiára. Ám, mindenkinek a gondolatában, aki csak olvasott a kérdőívről, vagy átfutotta a kézbesítés során, megjelenik egyfajta képzett az idegengyűlöletről. S ott marad mételyként az a szövegkörnyezet, amibe ágyazták. Hogy ez aljas tudtabefolyásolás? Az. S ezért irigykedhet a Harmadik Birodalom marketing-ideológusa. Mert ez az aljasság már szinte művészi.

S akkor jön ez a fura plakát-terv! Igazán butaság. Mert csak rontja a kérdőívek sugalmazási hatásfokát. Azt fogja állítólag hirdetni, hogy „Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját!” Csupa nagy betűvel. Alatta meg a nemzeti konzultációra való hivatkozás. A csupa nagybetű különben a netes világban a kiabálás megfelelője. Aki ezt a plakátot tervezte tehát mindenki pofájába akarja az említett jelmondatot üvölteni. Nagyon helyesen! Az ugyanis világos, hogy a magyarul írt szöveget az fogja megérteni, aki tud magyarul. Aki a rendszeres bántalmazások elől menekül, az aligha fog intenzív nyelvtanfolyamra járni előtte. Ezzel az erővel, akár rovásírással is kőbe véshették volna. Oda a gránitba. Mindjárt az alaptörvény mellé. Hadd örüljön a népirtást idegenrendészeti eseménynek tekintő Vertitas-igazgató. In vino. Borvirággal. A fejében. A mohapárna mellett.

Az tehát világos, hogy a plakát elsősorban a határon túli magyarokat célozza meg. Világosan elmondva nekik, hogy a „szavazatotok kell, de különben kushadjatok otthon”. S akkor szidják mindenfele a plakátokat! Holott milyen megejtő az őszintesége! S akkor nem is szóltunk arról, tulajdonképpen baráti figyelmeztetést is rejt a határon túli magyaroknak. Akiktől elvárható, hogy értsék a feliratot. Mert azt üzeni, hogy nem vehetik el a magyaroktól a munkát. Ami kétségtelenül igaz. Tekintettel arra, hogy amennyiben a kozmetikumokat lemossák a magyar statisztikákról, akkor kiderül: nincs mit elvenni. Magyarországon legalább is. A kormányzat ugyanis aligha azért gondolkodik szinte kizárólag a közrabszolgaságban, mert százezrével nyílnak az európai átlagbérrel megfizetett munkaerő-piaci pozíciók. A szinte kizárólag a közmunkában való gondolkodást a vicinális-Döbrögik szolgahaddal történő kiszolgálásának szándéka nem indokolja. A plakát ebben az olvasatban tehát nagyjából így fordítható a kocsma-magyarra: „Maradj otthon, mert itt csak éhen dögleni tudsz!”. Esetleg úgy, hogy „Nem veheted el a magyaroktól Magyarországon a munkát, mert nincs munka!

S itt érdemes a helyhatározóra is figyelni. Világos, hogy csak Magyarországon nem vehetik el a magyaroktól a munkát. Tekintettel a gazdasági exodus kormányának munkavállaló-elüldöző politikájára a magyaroktól lassan külföldön jobb eséllyel veheti el a munkát bárki, mint az ország határain belül. Tehát a plakát még ebben az olvasatban is az igazság kicsiny gyémántját rejti. Ráadásul ugyanolyan sugalmazó módon, ahogy a konzultáció az idegengyűlöletet. Aki ugyanis meglátja majd ezt a plakátot, óhatatlanul belesodródhat a munkaerő-piacról való gondolkodásba. Beleértve azt a napi tapasztalatát is, hogy nem egy szíriai, afgán, vagy marslakó miatt nem veszik fel dolgozni, hanem mert nincs hova.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése