2014. július 15., kedd

Koronázási forgatókönyv-lopás

Volt régen egy film, amelynek a moziplakátokon szereplő címe a Jupiter fenekének ellopását emlegette. Biztos ünneprontó gondolatként, de ez jutott eszembe a hírről, amely a Koronázási Ünnepi Játékok forgatókönyvének ellopását adta közre. Bár Rejtő szellemében azt is mondhatnánk:itt kérem, mindent ellopnak.

Az említett Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron lesznek augusztus idusát követően, augusztus 16-19.-ig. Ennek forgatókönyvét ellopni tényleg nem szép dolog. Különösen azért nem, mert a hivatalos közlemény szerint azt a példányt lopták el, amelyet Szikora János rendező hónapok óta bővítgetett. Ötleteivel és jegyzeteivel. Az, aki az előbbiek okán, meggyanúsítana azzal, hogy végtelen cinizmusom miatt nem érint meg a helyzet tragikuma, az téved. A lopás nem menthető. Akkor sem, ha valaki kiflicsücsköt tesz oktalanul magáévá, és akkor sem, ha mások szellemi tulajdonát. Különösen nem akkor, ha ez utóbbit a maga fizikai valójában lopja el. Mert a szerzői jogvédők által emlegetett aktus valójában nem lopás, hiszen a másolat eredetije megmarad. S tulajdonképpen mégis van valami, ami piszkálja az ember rekeszizmát a mostani lopás-hír kapcsán.

Nem az influenza, és nem is valamelyik gárdista bakancsa, hanem a kuncogás. Már csak az előbbiek miatt is. Itt ugyanis kérem valódi lopás történt. Az Artisjus és társai máris kivont ceruzahegyezővel indulhatnak a helyszínre. Segíteni a rendőrség munkáját. Akiknek nyilván kell egy szakértő tábor, akik meg tudnák mondani, hogy mit tegyenek. Igen, amikor az ember lelki szemei előtt megjelenik a feltört autónál helyszínelő jogvédők képe, akkor nehéz komolynak maradni. Mert a hír alapján a rendező autójának zárás utáni kéretlen felnyitásával jutottak hozzá az egyedi dokumentumokhoz. Amellett még mondja valaki, hogy a színházakban nincs pénz, amikor a Vörösmarty Színház, gáláns gesztusként 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Ha ennyit ér a jelentősnek bejelentett eszmei veszteség, akkor ennyit ér. Az eszmei veszteség úgyis olyan, hogy kinek-kinek mennyit ér. Eszmeileg. Például szinte biztosan vannak olyanok, akik kitüntetésre ajánlották volna azt, aki az Alföldi-féle „István a király” forgatókönyvét ellopja.

Amellett a hír interpretációja a fehérvári előadás alapjainak megcsáklyázását illetően kicsit hiányosnak tűnik. Elfelejt megemlékezni az okozott kár mértékéről. Úgy általában. Olyan látszatott keltve, mintha az autót csak és kizárólag az említett forgatókönyv miatt törték volna fel. Ami csak lazán ott hevert egy kockás füzetben. Amely füzetre gondosan rá volt írva, hogy aszondja: „FORGATÓKÖNYV”. Amit aztán a tolvaj meglátott, és már törte is fel az autót. S vitte a kockás füzetet. Ahogy „Az előretolt helyőrség”-ben ellopták szegény Troppauer Hümér összes költeményét. S még csak nem is füzetben, hanem a maguk sajtcédulás valóságában. Mert kérem, Rejtő Jenő műveiben is mindenféléket lopnak. Kivéve pénzt, hiszen az említett műben a huszonötezer frank a kutyának sem kell. Csak a versek. Ahogy a jelen tolvajainak sem kellett sem az autó, sem semmi más. Pusztán a forgatókönyv. Kockás füzetben. Mert amennyiben egy laptopon lett volna, és afféle elektronikus munkapéldány lett volna, akkor nyilván lenne belőle másodpéldány. A szintén a produkción dolgozó kollegáknál. Lehet, hogy pár napos elmaradással, és a legújabb ötletekkel nem frissítve, de mégis.

De talán éppen ezek a másodpéldányok indokolhatják a kicsit nyomott árfolyamú nyomravezetői díjat is. Az jobban megfelel egy laptop „becsületes megtalálójának”, és kicsit kevésbé egy valóban egyedi füzet elrablóját lefülelő díjnak. Úgy nagyságrendileg és a Koronázási Ünnepi Játékok elképzelt költségvetését is figyelembe véve. Egyébként az eset kapcsán megjelent hír is inkább azt sugallja, hogy a lopás ugyan nagyon bosszantó lehetett, de a reklámlehetőség sem kutya. A lopás elintézésre került egy bekezdésben, majd hosszas felsorolása következett, annak, hogy ki mindenki vesz részt benne, és ki mindenki tett ünnepélyes fogadalmat, hogy a lopás dacára is emlékezetes lesz másodszor megrendezésre kerülő Koronázási Ünnepi Játékok. A hírben közölt részletezésből tudhatjuk azt is, hogy alapvetően koronázási szertartásjátékról van szó az említett játék keretében.

Azért persze két esetben nagyon kínos lehet ez a lopás. Az egyik az, ha kiderül, hogy inkább egy médiahekkről van szó, mint valódi lopásról. A másik eset az, ha előkerül az a bizonyos füzet, vagy laptop, és kiderül: István szerepét utolsó pillanati beugróként Orbán Viktor venné át. Egy ilyen forgatókönyv eltűnése elhiszem, hogy sokakat zavarna az idő előtti lebukás miatt. Egy ilyen forgatókönyv esetén pedig már nincs is annyira van kedve az embernek kuncogni.

Andrew_s

3 megjegyzés:

 1. Az elegáns cinizmus néha olyan szükséges, mint egy falat sör!:))
  Köszi!

  Azonban rejlik a dologban egy esetleges tévedés lehetősége, nevezetesen:
  "A hírben közölt részletezésből tudhatjuk azt is, hogy alapvetően koronázási szertartásjátékról van szó az említett játék keretében. "
  Játsszunk el a gondolattal, hogy -horribile dictu- nem puszta játékról van szó, hanem főpróbáról... na, innentől kezdve valóban nincs az embernek kedve kuncogni.
  Knosz

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is a zárógondolattal van gondom. Mi van, ha nem játék?

   Törlés
  2. ... 2017??
   De hiszen arra készül!!
   Knósz

   Törlés

Comments on Facebook