2014. július 28., hétfő

Hungarikumok

Fotó: MTI / Kovács Attila
A hétvégi meleg és az időjárási frontok nem csak Orbán Viktor gyógyszerét gurították messzire. A hungarikumokért felelős minisztere is igazán kitett magáért. Bár neki mentségül szolgálhatott, hogy a nem rég bővített listában olyasmik is vannak, amelyek mértéktelen élvezete időjárástól függetlenül is alkalmas a tudta befolyásolására. Például a pálinka.

Fazekas Sándor különben a Hungarikum Hétvégének a megnyitóján tette azt az aranyköpést, hogy „a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményeit jelentik”. Ezek után igazán kíváncsiak lehetünk, hogy mik is jelentik az említett csúcsteljesítményt. S végképpen felmenthetjük a minisztert. Mármint a meleg káros hatásai alól. A hatás nem most kezdődött és alighanem valami tartós cucc tehet róla. A hungarikumok listáját kormányzatilag egy különleges helyen lehet fellelni. Az élelmiszerlánculat web-címe alatt. Termőföldtől az asztalig. Ezek után igazán jogos lehet a kérdés, hogy „Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életművét”, vagy a „100 Tagú Cigányzenekart” eszik, vagy isszák. S vajon a termőföldön, vagy az asztalon. S ezek csak kiragadott példák. Ráadásul olyanok, amelyek akár egyfajta csúcsteljesítménynek is tekinthetők. Ahogy például a Kürt-féle adatmentés is. Bár ez utóbbi nem annyira magyarilag, mint szakmailag. Információtechnikailag. Üzleti vállalkozásként. Amely alapon tulajdonképpen Mészáros Lőrinc is hungarikumlistára kerülhetne. Simicska Lajossal. Bár ez sértő lenne a többiekre nézve. Mármint azokra, akik a listán vannak. Pedig az említettek igazán hungarikumok. S csúcsteljesítmények is. Ha másban nem, akkor pofátlanságban.

De ne bántsuk Kürtéket. Nézzük inkább a többi csúcsteljesítményt, és keressük meg az igazi kakukktojásokat. Amelyek közül a magyarnak kikiáltott akácot már többszörösen körültáncolták. Szegény amerikai akác, amit nem kis részben a futóhomok megállítása érdekében hoztak be. Úgyhogy akár a futóhomok is lehetne hungarikum. Ahogy az ősborókás is. Az utóbbi legalább tényleg őshonos, ahogy a nyárfa is. A célfásításra használt akác mellett a nyárfa is lehetne tehát hungarikum. Az allergiások nagyobb örömére. De alighanem az a titok nyitja, hogy kell valaki akinek jó üzlet a hungarikummá nyilvánítás. A csóró nyárfa így járt. Nincs patrónusa. Se bű, se báj. Ezzel szemben az akácot annyian javasolták, hogy szinte be se fér a javaslattételi dokumentumba.

Mert ugyebár a hungarikum nem attól hungarikum, hogy az egész világ azonosítja a magyarsággal, hanem attól, hogy kinevezik. A Kürt, vagy Ilcsi néni készítményei például az érdekeltek javaslatára. Mondhatni önjelöléssel lettek hungarikumok. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek kiragadott esetek. Illusztrációk. Mint ahogy annak idején a „Mi a magyar” című kiállítást illusztrálta az amerikai származású paprika. Úgyhogy az előbbiek egy részét visszavonom. Ezen az alapon nyugodtan önjelölhetné magát Mészáros Lőrinc hungarikummá. Szép akkurátusan kitölthetné a beadványt, és tuti lenne valaki, aki megszavaztassa. Aztán Fazekas Sándor jöhetne, és megünnepelhetné. A fanyalgókra pedig rá lehet ütni a bélyeget. Irigyek. Ha nem irigyek, akkor nemzetellenesek. Mert nem is igazi magyar ember az, aki szerint a hungarikumot nem kinevezni kellene, hanem kiérdemelni. Anno egy nagyon kedves tanárom mondta azt a „Nyári fontos” almával kapcsolatban, hogy „nem igazi magyar ember az, aki egy tálca almáslepényt nem tud megenni”. Egy életre megjegyeztetve sokkal, hogy tényleg vannak olyan értékeink, amiket érdemes lehet megőrizni.

Nem azért, mert Fazekas Sándor, Orbán Viktor, vagy bárki más rábök, hanem mert tényleg azonosíthatók e lángoktól ölelt kis országgal. Alkalmasint a magyar operett Kerényi Miklós Gábor javaslata alapján hungarikum, de a kulturális örökségek között egy magyar költő, vagy író munkássága sem szerepel. Radnóti Miklós vagy Rejtő Jenő éppen úgy hiányzik a listáról, mint Arany János, vagy a Himnusz illetve a Szózat szerzői. De talán a következő bővítésnél majd bekerülnek. Bár akkor, ha bekerülésük feltétele mondjuk Horthy listára kerülése lenne a feltétele kompenzáció gyanánt, akkor inkább ne. Elég baja az országnak az anélkül is kialakult képzett a nevezett gyáva lovastengerésszel kapcsolatban. Hungarikumlista nélkül is egyre többen azonosítják a saját bevallása szerint is antiszemita katona-, és népesség-feláldozóval az országot. Köszönhetően a kormányzat áldástalan tevékenységének. Ami szintén hungarikum. Meg a nép is aki hagyja.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése