2014. július 14., hétfő

A kényszeres Érpatak

Érdemes lenne civilként megpróbálkozni azzal, hogy az államapparátus miként reagál az adóügyi bírságok be nem fizetésére. Törvénytisztelő állampolgárként ez alighanem távol áll sokaktól. Ahhoz, hogy valaki ezt megtehesse, legalább elöljárónak kell lennie. Mint Érpatak vezérének.

A vezérelvűség felé nyitó magyar hatalmi struktúra egyik bocskoros ispánjaként Orosz Mihály Zoltán ugyanis többek között ezt az érvet hozta fel az Index kérdéseire. Mármint azzal kapcsolatban, hogy ő, aki a Becsület Légiójának elnevezett vallási izét is jegyzi, vajon miként mutat példát a felszámolási eljárás alá eső végeivel és a be nem fizetett bírságokkal. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ez valóban egy nagy kísérlet. Többek között arra is, hogy az államapparátus vajon mennyire diszkriminál a turulista koefficiens szerint? Valamint aszerint, hogy polgármester-e a köznek tartozó, vagy sima állampolgár? S nem kevésbé annak alapján, hogy melyik gittegylet támogatásával kapott tollat a fülébe az illető? Erre különben viszonylag egyszerű teszteredmény-határozót lehet meghatározni. Ha ugyanis a tartozásai fejében Orosz Mihály Zoltán ingatlanára jelzálog kerül, vagy kiemelten halmozott esetben elvezetik bilincsben, akkor az államapparátus, illetve ezen belül a NAV egyenlően méricskél. Még akkor is, ha a bilincs vezetőszárát a későbbiekben markos ápolók kezébe nyomják esetleg. Természetesen szigorúan csak az igazságügyi elmeszakértő véleménye alapján. Mely vélemény közzétételéig mindenki épelméjűnek és büntethetőnek tekintendő.

Még akkor is, ha Érpatak felkent helytartója szerint a nemzetközi összeesküvés tehet a kiszabott bírság mértékéről. Pontosabban, ahogy a tudósításban megjelent: „Az pedig, hogy ilyen brutális bírságot szabtak ki a cégeire, a megszálló hatalom érdeke”. A brutális, az adóbevallás be nem nyújtásáért kiszabott bírság 200 ezer forintos brutalitású. Ami tényleg nem járja. Annak fényében tényleg nem, hogy a nem is olyan régen az erősen diszkriminatívnak is látható rendőri bírságok ötvenezres bírságot is értek papír-zsebkendőkként. Az érpataki rabszolgagazdára kiszabott bírságok tényleg diszkriminatívnak tűnnek. Diszkriminatívan alacsonynak. Arányaiban. Tehát a korábbi kérdések egy része megválaszolható talán azzal, hogy nagyon is nem mindegy a formaruha. Akinek telik polgármesterire, és szélsőjobbal kokettálóra, annak olcsóbban látszanak megszámítani a bírságokat. A Turul-klubbal jó kapcsolatot ápolni tehát kifizetődő lehet egy polgármesternek.

Az, hogy ez tényleg diszkrimináció? Az! De olyan ez, mint az EBESZ véleménye a választásokról. Nem az érpatakiról, hanem az országgyűléséiről. Mert szép dolog a megállapítás leírása, hogy a kormánypártok jogosulatlan előnyökkel nyertek a választáson. Valójában egy vállvonogatással kísért „Na és?” egyenértékre számítható át. Aki ugyanis azt hiszi, hogy önmagában ettől bármi változik, annak agyára mentek a fantasztikus művek. Nyilvánvaló, hogy a parlamenti mandátumát egyik jómadár sem fogja visszaadni. Szerintem az ellenzékiek sem. A kormányoldal meg pláne nem. Ahogy Érpatak polgija sem fog lemondani pusztán azért, mert rajta röhög a fél ország. Holott az EBESZ-jelentésre ez a globális lemondás például lehetne egy igazán karakán válasz. Amitől tényleg sok minden megváltozna. Például a politikusok moralitásáról élő közkép. Mármint a moralitás hiányát cáfolhatnák egy ilyen gesztussal. A kevésbé naiv csodavárók talán azt hiszik, hogy az EBESZ, vagy valami külső varázsló jön, és visszacsinálja a választásokat. Aki ebben bízik, szintén tegye nyugodtan vissza Andersen műveit a polcra,

Országosan pontosan az a tenger hullámzik, aminek egy cseppje ott túlbuzog Érpatakon. A megoldás is ugyanaz. Azzal a különbséggel, hogy az önkormányzati választások még előttünk vannak. Ha azonban az érpatakiak többsége képtelenek másra szavazni, mint Orosz Mihály Zoltánra, akkor minden maradék tiszteletem fenntartásával: megérdemlik. Akkor is, ha olyan zubbonyt húz, ami mindenki másnak a kényszer előszelét jelenti. Ahogy a valós összefogásra képtelen, és most is inkább az önszeletelésben jeleskedő ellenzék jóvoltából, és a civil szerveződések hiánya miatt ez lassan országosan sem lesz másként. Ahogy tendenciaként már jó ideje látszik. A weimári szakácskönyvből főzve a fekete levest.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése