2014. június 1., vasárnap

Produkció! Támogatás

Fotó: EISimay
Külföldön sok pénzt elverni lehet az állami vezetésben tapicskálók kiváltsága. Ezt mutatja, hogy néhány jó emberével Lázár János vadász-naccságos úrnak is sikerül milliós szállásköltségeket összehozni. Remélhetőleg a milliók visszafizetése mellett nem kell majd Kerényi Imre kritikáját is állnia azért, mert a hírek szerint férfiakkal utazott.

Márpedig amikor valaki az első kérdésre úri gesztusként kipengeti a kérdéses összeget, akkor azért felmerülhet a gyanú, hogy nem teljesen hivatalos volt az az út. De alapvetően a kutyát sem érdekli, hogy Lázár János mit csinált és kivel a szállodaszobában. Legfeljebb Kerényi Imrét, és a hozzá hasonló gyertyatartókat. Amiért nem is a kivel mit, hanem a mennyiért kérdése érdekes viszonyítási alap lehet színházilag az kicsit más. Közzé tették ugyanis, hogy a színházak támogatására, pontosabban a produkciók forgalmazására mintegy harminchat milliót szán az emberi laposelem-felügyelet, az Emmi. Országos és külföldi forgalmazására összesen. Tehát egy lázári utazás egy tizennyolcad kultúratámogatást ér. Elég cudar aránynak is tekinthetjük. Legfeljebb csak azt jelezve, hogy a Vezér egyik kedvenc fővadászának kollegális kiruccanása alapvetően, ár/érték arányban jobban szórakoztatja a kormányfőt, illetve az ő bólintását félve leső minisztert, mint a színházak.

Holott azok az országosan és külföldön forgalmazott produkciók alighanem komoly előválogatás eredményeként kerültek kiválogatásra. A lista letölthető a kormányzati oldalakról, de szinte látatlanban lefogadhatjuk, hogy csupa tüftig darab. Csupa nyakig begombolt ruhában izzadó színésszel és a legkényesebb konzervatív ízlést is kielégítő, visszafogott szövegelemmel. Nehogy a Kerényi Imre által lebuzizott színészek egyike is szót kapjon, és akár csak félreérthető mondat csússzon be a szövegkönyvbe. Ez egyszerűen nem lenne helyes. Azt az igazi magyar emberek nyilván nem is támogathatnák. Márpedig az Emmi pénze mindenki pénze. Azért minden esetre érdekes, hogy Kerényi Imre egy valamit nem vetett még fel, és ezt az érte kiálló, és Kulka Jánosnak nyíltan visszaválaszoló Bognár Zsolt is kifelejtett az eszmefuttatásból.

Ha ugyanis a közpénzekből, a mindenki által becsengetett adóforintokból finanszírozzák a produkcióutaztatást, akkor abban nyilván Kulka János, Alföldi Róbert és sokan mások pénze is benne van. Ahogy a főiskolák egyre csökkenő állami támogatásában is. Ha ezt követően Kerényi Imre, és az ellene egy fél szóval sem állást foglaló miniszterelnök számára a „buzilobbi” ekkora problémát, a másság, vagy akár a másként gondolkodás kizáró körülményt jelent, akkor ezt a másik oldalon is érvényesítni lenne illendő. A másságukat felvállalóknak például adókedvezmény meghatározásával. Ismerve a hazai adófizetési morált, számos szervezet, amely felkarolja a szexuálisan „másként gondolkodókat”, alighanem a taglétszám robbanásával számolhatna. De ilyen veszély láthatóan egy szervezetet sem fenyeget, mivel ez az aspektusa valahogy hiányzik a hatalmi felszólalásoknak.

S az említett viszontválaszolók irományainak is. Mely bognári levél egyébként is megérhetne egy kis eszmefuttatást. Kulkának írja ugyanis többek között a jóember: „Azt Te is tudod János, hogy olyan nincs, hogy független ember és gondolkodás. Valahová életszemlélete alapján mindenki leteszi a garast”. Elfeledve azt a régi tanítást, hogy „ne ítélj, hogy ne ítéltess”. Mert ugyebár, amikor az említett állítással vádolja politikum-vállalással az Orbán Viktornak nyílt levelet író színészt, akkor önmagáról is ítéletet mond. Felvetve, hogy ő vajon kinek, és miért akar politikai gesztust gyakorolni. Az olyan mondatokkal már szinte foglalkozni is kár, hogy: „Tudom, hogy [Kerényi] Imre csak összegzője általános indulataitoknak”. Nem érdemes, mert az indulatnak lehetne Kerényi Imre közös céltáblája, vagy az Alföldit bírálók szemléletének összegzője Kerényi Imre megszólalása. De a Kulka Jánosnak írt válasz említett mondatának túl sok nyilvánvaló értelem nem látszik. Holott valaki, aki szignója szerint „színművész, zeneszerző, dalszövegíró”, elvárható lehet talán a világos szövegírás. De minden nem lehet tökéletes. Miért pont egy nyílt levél lenne az.

Ahogy nyilván az Emmi támogatási szempontjaiban is lehet hibát találni. Még szerencse, hogy valószínűleg olyanok fognak sorban állni, akiket már lenevelnek addigra a kritikáról. Akár csak a kritikus gondolatokról is. Olyanok, akik a kis pénzt is megköszönik, és már csomagolják is a produkciót. Forgalmazásra. Ahogy a Vezér és talpnyalói óhajtják.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése