2014. június 7., szombat

Oszd szét és pánikolj?

Profetikus hagyományok folytatása Szűz Mária különleges védelme alatt. Ez vár a saját elképzelései szerint Orbán Viktorra. Más oka aligha lehetett arra, hogy a kormányzati átszervezések során a saját szűkebb irányítótestületét a Karmelita kolostor épületébe költözteti a miniszterelnök. Legkésőbb 2016. március 15-ig. Vagy mégis lehet más oka? Lehet.

Az egyik nyilvánvalónak tűnő ok az lehet, hogy ezzel fizikailag is az államalkotó többség, nevezzük egyszerűen „népnek”, fölé emelkedhet. Önmagában ebben sincs sok újdonság. Nem ő lenne az első népvezér, aki a Budai Várat szemelte ki kormányzása gócpontjaként. S korántsem biztos, hogy egy méla legyintéssel utalná vissza Orbán Viktor a felkérést a korona viselésére. Annyi realitásérzék azonban valószínűleg benne is dolgozik, hogy tudja: erre nem kerülhet sor. A királyság visszaállítására, és királlyá koronázására. Talán a fia vagy unokája számíthat erre, ha a jelenlegi miniszterelnök elég hathatósan és következetesen képes hódolni centrális hatalmi komplexusának. Marad tehát jelenleg az átvitt értelmű felülemelkedés fizikai megjelenítése. Nem egészen Illés szekerén, ugyan, de olyan magasra sem kell vágyni. Még akkor sem, ha egykor a Karmel-hegyen, ott Izraelben, élt a legendák szerint Illés-próféta is. De ennek tudását meg nem igazán nézem ki Orbán Viktorból. Neki inkább a keresztes hadak, illetve a nagy stadionok ismerete és bálványozása dukál.

Azonban a miniszterelnök, és hivatala hegymenetét talán nem csak a fentebb érintett, és igencsak elvont okokkal lehet magyarázni. Ehhez érdemes a teljes át-, vagy inkább szétszervezések képét megkaristolni Occam kicsit berozsdált borotvájával. Tetanuszt nem kapunk tőle, mert úgyis csak elméletben, gondolati síkon hajtjuk végre a karcolgatást. Meg amúgy sem magunkon. A művelet érdekében érdemes lehet a kormányalakítás bejelentésekor kinyilvánított szándékokat sorba venni:
1.      A miniszterelnökség felköltözik a Budai Várba;
2.      A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözik;
3.      A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre megy;
4.      A Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe kerülhet;
5.      A kisebb hivatalok a hírektől függetlenül is szétszórathatnak, ahogy Budapesten sem egy kupacban van már most sem az összes minisztérium

Elég a közelmúlt tüntetéstörténetét áttekinteni ahhoz, hogy már a jelenleg érvényes közhivatali térkép nehézzé teheti a szervezést, és egyszerűvé a megmozdulások betiltását. Az ország kormányzásának funkcionális jelképe a Parlament a Kossuth téren. Arra lehet egy magára valamit adó tüntetőtől számítani, hogy kisebb nagyobb sétával de ezt célozza meg. A földek tulajdona körüli machinációk, és a gazdák jogosnak, vagy értelmetlennek tűnő felháborodása nyomán elmehetnek Kósa városába háborogni. Útba ejtve akár Kecskemétet is. Meglehetősen megosztva, és nem utolsó sorban jócskán kikerülve a média látóköréből. S egyben messze kerülve attól, hogy zavarják a miniszterelnök nyugalmát. Így ez az áthelyezés lehet akár opikai sufnituning is. Nem feledve, hogy felszabadít egy igen értékes épületet a Kossuth téren.

A honvédség irányítását vidékre vinni már nehezebben érthető, hacsak nem képzeljük hozzá, hogy Székesfehérvár nincs is olyan nagyon messze Budapesttől. Viszonylag nagy átbocsátóképességű utakkal kapcsolódva a közlekedési vérkeringéshez. Amennyiben a Honvédelmi Minisztérium ott lesz, esetleg eszébe juthat valakinek néhány katonai alegységet is odacsoportosítani. A minisztérium védelme érdekében is akár. No meg azért, mert kikerülnek a látótérből, és a fővárosból. Márpedig a történelem már többször bebizonyította, hogy izolált, a fővárostól független egységek aranyat érhetnek. Már akkor, ha kívülről kell valamiért nagyon gyorsan a fővárosba teremni. Vagy nem is olyan nagyon gyorsan. Ha messziről jön. Mint Horthy annak idején. De ilyen messzire, például Szegedre ne menjünk. Nem is abban az irányban van, mint Fehérvár. Azért nem véletlen talán, hogy a rendszerváltás előtt is volt pár laktanya egy kőhajításra Budapest határától, de azon kívül. Nyilván csak és kizárólag a főváros hatékony megvédése érdekében a gaz imperialisták ellen. Bár valószínű, hogy egy 1956-mintájú megmozdulás esetén is igénybe vehető attrakcióként.

S akkor ezek után térjünk vissza a Sándor-palota mellé áthelyezendő miniszterelnöki rezidenciához. Ami mellé csatoljuk oda azt a gondolatot is, hogy a magaslatok mindig is jól védhető pontoknak számítottak. Persze tudom, hogy a Budai Vár nem „olyan” magaslat. Azért minden esetre elég sok az inkább szűknek nevezhető, az utcán összeverődő embereket inkább szétterelő, a tömeget egyszerűen megosztható utca. Így aztán az öreg borbély lehet, hogy azzal tenné el a borotváját, hogy itt kérem felkészülés zajlik. Arra például, hogy az emberek esetleg tömegesen ragadják meg a flaszterből készült szavazócédulát. S akkor nem árt, ha a potenciális hatalmi központok nem egy helyen vannak, és a csúcsvezetés jól védhető, helikopterrel egyszerűen megközelíthető ponton található.

De ez természetesen nem más, mint egyfajta sarkított értelmezésen alapuló találgatás. Orbán Viktorról, a hatékony, mindent átlátó, és mindenütt jelenlevő miniszterelnökről, a nép barátjáról, hogyan is tételeznénk fel, hogy 2016. március 15.-ére időzített pánikkal van ellátva.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése