2014. június 15., vasárnap

Szólt a blog: nem lesz Putyinszk

Szlovjanszk egy kis ideig még nem változtat nevet a jelek szerint. Holott a város önjelölt polgármestere a „nép jelöltjeként” nagyon szerette volna a névváltoztatást. Új-Oroszország részeként Putyinról gondolta újrakeresztelni a várost. Ez most azonban nem jött be.

Holott a személyi kultusz aligha lehet olyasmi, ami ismeretlen fogalom lenne egy olyan birodalomban edződött területen, amely birodalom sokszor nevezett át városokat az aktuális hatalmi szándék szerint. Elég ehhez a Sztálingrád nevet felidézni. Talán ez lebeghetett a szeme előtt Vjacseszlav Ponomarjevnek, a Donyeck megyei Szlovjanszk önjelölt vezérének a szeme előtt is az új városnév kiválasztásakor. Talán az, hogy az orosz medve főszelídítőjéről elnevezni a várost értelmes hatalmi gesztus lehet. Nem vitatva azt sem, hogy esetleg csak szimplán meghibbant. Az utóbbira utalhat az, hogy hasonló gesztusra hívott fel több más városvezetőt is. Elfeledkezett azonban a nagy nosztalgiázás közepette egy igen jelentős történelmi hiányról. A hatalmi támogatásról.

Sztálin kezében ugyanis igen komoly hatalom összpontosult. A pártvezetésen, és a katonai, belügyi apparátuson keresztül egyaránt. Ez a támogatás a Putyint istenítő vezérnek nyilvánvalóan nem állt a rendelkezésére. Nyilvánvalóan, mert a hírek szerint gyakorlatilag saját fegyveres emberei tartóztatták le, majd végezték ki. Utolsó kívánsága is egy Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés volt. Azonban a beszélgetés lehetősége helyett golyót kapott a fejébe. A letartóztatás okaként kiskorú megerőszakolása, narkóhasználat és némi sikkasztás egyaránt felmerült. Ezek a vádak aztán vagy bizonyíthatóak lettek volna, vagy sem. Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen vállalhatatlanná vált egy olyan vezér, akinek nyilvánvalóan agyára ment a katonásdi, a saját szemétdomb uralmának komplexusa és a putyinizmus. A hazai Érpatak felkészül?

Ami külön érdekessége a történetnek az a bloggerek szerepe. Nem a Putyinszk megalapításának meghiúsításában, hanem a hírforgalomban. A hazai hírforgalomba is egy blog dobta be Putyinszk létrehozásának szándékát. Nem kis helyismertről tanúbizonyságot téve a polgármester rövid várható pályafutásának megsejdítésével. De egy bloggernek köszönhető az első hír az önjelölt polgármester kivégzéséről is. Egyrészt jelezve a mindenhol ott levő „magánhírszolgálat” jelentőségét. Másrészt talán magyarázatot adva arra, hogy a diktatórikus, gyáva hatalmak miért akarnák elzárni ezeket a hírcsapokat.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése