2014. június 27., péntek

A Demcsák-ügyről is a net tehet

Az internetet annak idején úgy találták ki, hogy hibatűrő, sokközpontú, és a hibatűréssel kapcsolódva, jelentős mértékben autonóm vezérlésű legyen. Ennek két mellékhatása van. Az egyik, hogy ami kikerül a netre, az gyorsan szét tud terjedni. A másik, hogy ami kikerül a netre, az jó darabig ott is marad. Ezt sokan nem annyira szeretik.

Most éppen talán Demcsák Zsuzsa és Széles Gábor kívánja a fenti két jellegzetességet a pokolba hazánkba. Az a hír, vagy kacsa, vagy kacsa alapú bulvárhír megjelent majd szétfreccsent a bitvilágba, hogy Demcsák Zsuzsa Lázár János társaságában segített az utóbbinak időt tölteni és pénzt költeni. Ezt egy internetes oldal tette először közzé, mint „leleplezést”, és a hivatkozások révén elég gyorsan megjelent a legkülönbözőbb megosztásokon. Lehet különben akár szemen szedett hazugság is, a terjedést ezt nem igazán állítja meg. A népek csámcsogni akarnak egy TV-munkatársnő magánéletén, tehát nagy ívben tesznek az olyan tiltakozásokra, amelyet a szülők, vagy a szülők nevében tettek közzé. Mármint Demcsák Zsuzsa szülei. Mely tiltakozásban tényszerűen próbálják cáfolni az „oknyomozói hírt”, illetve megértést, ad abszurdum sajnálatot próbálna kicsiholni a leányzó iránt. Aki egyébként egész nagykorúnak tűnik.

Az ügy nyertese is lehet különben a műsorvezető hölgy, mert igen komolyan ráirányítja a figyelmet. Bármennyire is sajnálandó minden nő, akit megvernek, és minden ötödik fokozottan. Mert őket meg is erőszakolják. Ha tényleg igaz az éveken át tartó zaklatása, azzal sincs egyedül. Ez sem menti persze a zaklatót, de azért alapesetben elég nagy a társadalom toleranciaszintje. Ami szintén nem örömteli, de attól még valós jelenség. S amennyiben igaz, hogy Lázár János ágyában is megfordult, még abban is lehetett némi kényszer. Azt látva például, hogy milyen stílusban, a felzaklatott rinocérosz minő kecsességével és gyengédségével rohan neki minden vélt vagy valós ellenfelének a főminiszter. Ugyanakkor azt is felidézhetjük, hogy a legutóbb botrányt kavart hotelszámlát nem nők társaságában, hanem saját neméből választott útitársakkal hozta össze. S talán az sem teljesen véletlen, hogy Semjén Zsolt is a napokban kezdett fantáziálni az azonos neműek kapcsolatának szintlépéséről. Arról, hogy milyen is lehet három férfi együtt. Lázár János tehát szintén haszonélvezője lehet az ügynek. A saját köreiben még az asszonyverőkkel szemben is toleránsabbak, mint a melegekkel szemben. Márpedig az említett esetben mégis csak egy nővel hozták hírbe.

Talán ezért is gondolta első közelítésben jó ötletnek, szinte baráti gesztusnak Széles Gábor, ha szétszórja az említett hírbe-hozást a népek között. De azt is hihette, hogy Lázár János alapvetően büszke egy ilyen hódításra, és miért ne nyaljon kicsit a milliárdos a miniszternek. A jó kapcsolat pénzt jelenthet. Azonban alighanem mellé nyúlhatott az adott esetben. Könnyen lehet, hogy kapott egy baráti telefont például azzal, hogy „Kedves Gáborom, mikor is járt nálad a NAV utoljára?” Mert bármikor kiderülhet valami, amire Varga Mihály felkapja a fejét. Meg a telefont. Az is lehet, hogy már úton van a javaslat valamelyik képviselő fejében, hogy a NAV-ot át kellene nevezni. Az Állami Vámhatóság például szintén megfelelne. A rövidítése pedig patinás örökséget idézhetne. De ez természetesen puszta elrugaszkodás a valóságtól. Ahogy a CÖF bázis-tagjának telefonhívásairól sem lehet tudni. Még. Az azonban biztos, hogy Széles Gábor villámsebesen leszedegette a Facebook-oldaláról.

S itt lép be az a fránya internet. Széles Gábornak ugyanis ezzel sincs szerencséje. Nem elég, hogy antigravitációs ötletén sokan és hosszan röhögtek, most még az internet is összeesküdött ellene. Hiába szedte le a bátor kiállást és a vélemény karakán vállalását demonstrálandó említett bejegyzést, a net megőrizte. Így járt. A nyájas olvasó pedig immár sokadik példát láthatja arra, hogy nem egy esetben a net bugyrait érdemesebb olvasni, mint azt, amit a hatalom látni enged.

Miközben persze tudjuk: a hatalom oldalán mindenki szent, és csak az internet tehet mindenről.

Andrew_s


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése