2014. június 15., vasárnap

Jó diktátor kerestetik

Orbán Viktort a Fidesz életének és halálának uraként aposztrofálják sokszor. De mindig ott settenkedhet a kisördög kérdése, hogy vajon tényleg így van-e? Egy második pólus megjelenésére a Fidesz legutóbbi kongresszusán már világos jelek mutattak. A kígyótojásban már régen ott tekereg. Fussunk neki egy alternatív hatalmi forgatókönyvnek.

Nem olyan régen olvastam egy rácsodálkozó jellegű értekezést arról, hogy a Fideszen belül hatalmi harc lehet. Ez szinte a hatalom természetes működéséhez, természetrajzához tartozó jelenség. Amellett a Fideszen belül sem újdonság. A tényleges helyzetet nem a felszín, hanem a mélyben húzódó valós erővonalak fogják meghatározni. Ennek vagy a kirakatban matató vezér a valós középpontja, vagy nem. A Fidesz esetében a vagy nem forgatókönyve a valószínűbb. Még akkor is, ha Orbán Viktor, ténylegesen meglevő, személyes kvalitásait nem kívánom kétségbe vonni. Az ő szerepét nem lehet eljátszani karizma és vastag bőr nélkül. Neki pedig mindebből kijutott. Ám mégis! Próbálkozzunk mással.

Eszerint adva van egy valós hatalmi kör, amely a maga gazdasági és társadalmi befolyásával képes formálisan vagy informálisan befolyásolni akár egy párt belső ügyeit is. Ehhez nem kell „zsidóvilágösszeesküvés” -szerű ostobaságokban gondolkodni. Társadalmi befolyás a személyes ismeretségeken és üzleti kapcsolaton alapuló személyes háló kivetése is. A gazdasági haszon, a gazdasági befolyás rögzítése és az így szerzett informális hatalom konszolidálása érdekében. Ennek érdekében nyilvánvalóan két dolog mindenképpen kell. Az egyik a közjogi hatalom. A másik egy olyan hatalomgyakorló kör, amelyik képes és alkalmas az előbbit használva a jogi környezet stabil kialakítására. Olyan rendszer kialakítására, amelyik a létrehozók személyétől függetlenül is működőképes. A közjogi hatalom megszerzéséhez pénz, a jogszabályi környezet átalakításához gátlástalanság, pofátlanság és hatalomvágy kell. A pénzt egy gazdasági lobbi-kör simán össze tudja szedni. A későbbi megbízásokon keresztül megtérülő befektetés. A gond talán az utóbbival lehet.

Orbán Viktor és köre azonban kielégíti az említetteket. Orbán Viktor hatalomvágya közismert, és azon, valamint a felelősségpánikon keresztül manipulálható. Az erős hatalomvágy biztosítja az ennek gátat szabó gátlások lebontását is. A nyilatkozatonként változó „őszinte” vélemények alapján pofátlanságból sincs hiány. A falak lebontásában pedig régi harcostársként ott van Kövér László, akiben a szellemi felkészültséget kellő agresszivitás egészíti ki. Ha pedig Lázár Jánosra tekintünk, akkor igazi utánpótlása lehetne Orbán Viktornak. Szemtelen, gátlástalan és hatalomvágyó. Jól mutatja ezt az a mód, ahogy a tényleges operatív hatalmat pillanatok alatt összegereblyézte. Látszólag igazi álomcsapat. Még abban is jól teljesített az Orbán vezette rendszer, hogy a jogi környezetet átszabta. A 2. Orbán-kormány gyakorlatilag biztosította a saját hatalmi rendszerét, valamint a haveroknak sok-sok pénzt osztó csatornákat. Az utolsó gyenge pont lehet az önkormányzati választások biztosítása. Azonban látható az erőfeszítések sora ennek a bebiztosítására. S kár lenne kétségeket ápolni arról, hogy menni fog a fiúknak.

Orbán Viktor különben jó érzékkel megpróbált egy saját oligarchiát is kialakítani. Érthető okokból, mivel a hatalmát biztosító erők által rárakott gazdasági kantárt csak a mészároslőrincek, a neki elkötelezett, neki hálával tartozók erejével próbálhatta lerázni. De legalább lazítani. Ennek Lázár János felemelése, illetve felemelkedésének engedése sem mond ellent. Hozva a formát és a saját ismerősöket. Orbán Viktor, ezen közben, akár meg is lehet győződve arról, hogy ő a nagy machinátor. Még érdemes is meghagyni ebben a hitben. Mert hitelesebb marad. Lassan azonban a csapat túljátssza a szerepét. Mert nem tehet mást. Diktatúrát nem lehet selyemsálban szervezni. Legfeljebb selyemzsinórral fenyegetve. Orbán és csapata tehát jött, látott, és elvégezte a piszkos munkát. Nagyon piszkosat, de nagyon alaposan. Ősszel a szerepük azonban kifulladhat. A vesztüket pont az okozhatja, hogy saját oligarchiát akart a Vezér. A saját köreiből. Hozott anyagból. Ami azonban ehhez gyenge. Szellemileg, de gazdaságilag is. Még. S itt lehet a kulcs.

Ahhoz, hogy Orbán a szerepe teljesítésekor elmozdítható legyen, ahhoz hiba lenne biztos támaszokat hagyni alatta. A mészároslőrinceket tehát meg kell gyengíteni. Hogy tökremenetelük, de legalább is gazdasági pangásuk ne keltsen szimpátiát. Talán teljesen véletlen, hogy éppen most ugrott neki az RTL-klub a felcsúti polgármesternek. Mostanáig nagy ívben fütyülve az orbáni oligarchizmus tobzódására. Ahogy Lázár hiteltelenítése sem árthat meg. Orbán ugyanis egyre vállalhatatlanabb. Régóta vitatott mentális egészségi állapota, és az elszaladó magas ló egyaránt egyre kínosabbá teszi a személyét. Kövér László is egyre magabiztosabban fut neki olykor a falnak. Ott döngetve a falakat, ahol nagyon közeli az önégetés. Lázár is túlzásba viszi a kaparást, és képtelen fékezni hisztit.

A piszkos munkát elvégző csapat leváltása tehát egyre időszerűbb. Nem az ellenzék részéről, mert az a jelen állapotában ehhez harmatosan gyenge. A valós gazdasági befolyást gyakorlók számára azonban időszerű lehet a „jó diktátor” bevetése. Orbánt saját kérésére bedugva egy orvosi intézménybe, a többieket pedig félredobva a hitelüket és arcukat vesztett kupacba. Eközben az Orbán Viktor által kialakított narancs-pacnis hatalmi brand akár maradhat is. Az egyszerűbb, rezsicsökkentett tömegek számára bevezetett márkajelzése a hatalomnak, ami ellen ne ugass. A konszolidált diktatúrába pedig „jó rendőr” kerestetik. Látszólag a Pokorni-Rogán duó jöhet számításba. Vagy csak Pokorni, aki jó ideje készül a háttérben. Helyi hatalommal és az oktatáspolitikában már kipróbálva a „jó fideszes” szerepét.

Andrew_s


2 megjegyzés:

  1. "saját kérésére bedugva egy orvosi intézménybe" :-) Álmodik a nyomor. Boccs, de rögtön ez jutott eszembe. Félelmem, hogy a szavaiddal élve, " A valós gazdasági befolyást gyakorlók" nem azok, akiket mi annak hiszünk (simlicska, ....).

    Ha félelmem igaz, és moszkoVitya kollaboráns, akkor nagyon is maradnia kell, mert ez az "elszabadult hajóágyú" pont azt teszi, ami a feladata.

    Kiirt bennünket, na jó, elnézőbben fogalmazok, erodál bennünket. :-(

    VálaszTörlés