2016. július 30., szombat

Orbán-földi Rogániát Magyarország fővárosaként

Ott látják Rogániát
Fotó: MTI / Illyés Tibor
Tarlós a jelek szerint napiparancsba kapta, hogy gondolkodjon el Budapest sorsáról. Pontosabban átalakításáról. Amúgy közigazgatásilag is. Amiből sejthetjük, hogy ismét részt vett egy kormányzati eszmecserén. Ha nem is okozhatott nagy változást nála, ha Orbán Budapest-fóbiás szemléletére kellett cserélnie a sajátját.

Ami lehet, hogy nem főváros-fóbiás, de hogy nem is túl lokálpatrióta, az is biztos. Sokkal inkább olyasminek tudom elképzelni, hogy Tarlósnak hatalom kell, és ennek oltárán hajlandó azt a kényelmetlenséget is elviselni, hogy főpolgármester. Elvégre a hatalomnak is van ára. Be kell mennie egy irodába, és ott mindenfélékkel kell az időt múlatni. Legalább a látszat kedvéért, hogy ne nettó szívatásnak tűnjön a tevékenysége. Így aztán igazán beláthatjuk, hogy kemény munkája van a főpolgármesternek. Most pedig a jelek szerint még keményebb munkát akar végezni. S bár ennek lehetnének olyan formái, mint a rönkfa-aprítás, sóderlapátolás, sziklacsákányozás, a hős Tarlós inkább az önkormányzatok eddigi jogköreinek részleges elvonásával akar magának újabb feladatokat találni. Mert valamivel neki is kell foglalkoznia akkor is, amikor már a tetriszt is unja az irodában, a Rubik-kocka meg igazán nehéz, és a Moszkva teret sem lehet még egyszer átnevezni. Pláne, hogy azzal is csak a baj van. Azok a nyamvadt zöldterületek is csak sárgulnak, és a fák egy részének is volt pofája elszáradni. De arról is biztos Soros tehet.

Szóval! Ül ez a szegény ember. A tetriszt unja, a zsebét sem akarja kiszakítani, s mert már ő sem tudja megjegyezni, a tereket sem érdemes állandóan átnevezni. Aztán rátéved a szeme a főváros térképére, és megvilágosodik. Annyira tarka, hogy belesajdul a szeme. Nosza hát! Elő a plajbászt. Mennyivel egyszerűbb is, ha csak néhány kerület lesz. Nem igaz? Rögtön a tyúkszemére lehet lépni még a nem elég langyosan nyáladzó fideszes polgármestereknek is. Meg aztán fél Budapestet ki lehet esetleg nevezni ötödik kerületnek. Ezzel ugyebár az rögtön a Tónié lehet. Abból meg csak nem lehet baj. Mert végül is: a Tóni már másfél évtizede tapos, szörcsög, szív, szuszog, nyal, és tapos. Ja, az volt már. Nem baj. Duplán tapos. Tarlós meg lelkesen nyal. Akinek megvan a „Drakula halott és élvezi”, na abban ott a tuti az ő szerepére. Amikor Drakula (Leslie Nielsen) mondja a leendő szolgának, Renfieldnek: „Életeket adok neked. Nem nagy életeket. Rovarokét, legyekét, pókokét.” Vagy ilyesmit. Tarlós sem kap nagy hatalmat. Csak annyit, amennyi ahhoz kell, hogy befogják a száját. Miközben könnyen lehet, hogy Magyarország fővárosát Orbán-földének fogják majd hívni, és legjelentősebb kerülete Rogánia lesz.

S azért érdemes talán azt is figyelembe venni, hogy Budapest a kezdetektől több, mint öt-hat kerülettel bírt. Mert bár lehet, hogy Budapestnek tényleg sok kerülete van, azért nem egy ezek közül létező földrajzi elkülönültséggel bírt, és bír a mai napig. Egyszerűen azért, mert a főváros folyamatosan annektálta a környékét. Miközben azért az sem kizárt, hogy az olyan politikusok, mint báró Podmaniczky Frigyes nem azért tudtak sokat tenni a fővárosért, mert sok vagy kevés kerülete volt. Hanem sokkal inkább azért, mert egyszerűen elkötelezettek és tehetségesek voltak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése