2016. július 11., hétfő

Biciklis izé a Bartókon

Biciklis pihenő, izé tüntetés
Először csak annyit hallottam, hogy tüntettek a Bartók Béla úton. Ezt nagyon rendben levőnek is gondoltam. Mert igazán komoly pénzkidobás tanúja az az út a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig. Majd tovább. Aztán a híreket olvasgatva láttam, hogy szó nincs arról, hogy az éppen aktuális útfelbontás ellen tüntikéztek volna.

A pénzkidobás, a sokadik felbontás, a közlekedési lehetetlenség az láthatóan teljesen rendben van. Csak az a fránya bicikliút, az hiányzik rohadt módon. A tüntetésről szóló hírek szerint. Ja, meg a korzó. Az is kéne még. Mert a jelek szerint azt is kihúzták a tervekből. Aki ott lakik, az pedig, gondolom, húzza meg a magassági kormányt. Illetve azt még nem. De tanuljon meg repülni. Addig is, amíg ez mégsem sikerül az ott lakók többségének, addig talán a nagy tervezgetésekbe azok kapcsolódjanak be, akik elmúltak félszáz évesek, és valahol fél úton laknak a két metrómegálló között. Azoknak a tömegközlekedés helyett aligha a korzó a legfontosabb. Ahogy a járdát gyalogos közlekedésre használni akaróknak sem biztosan a szíve csücske a bicikli út.

Természetesen nagyon zseniális ötlet, hogy szélesítsék ki a járdákat, keskenyítsék le a gépkocsi utat, aztán utcu neki: kerékpárra és lábbuszra magyar. De az ott lakók, illetve az ott leledző üzletek beszállítóiról sem tételezem fel, hogy a teleport hites mesterei. Amiért aztán nyugodtan borítékolható, hogy a keskenyebb helyen semmivel nem lesz kisebb forgalom. Azzal cizellálva, hogy a bolti szállítók nyilván fel fognak állni a járdára. Jó eséllyel a járdából kikanyarítandó bicikliútra. Amiért legfeljebb az anyázás lesz több. A forgalom valószínűleg nem lesz sem kényelmesebb, sem biztonságosabb. Ahogy a motoros pizza-futárok járdán való előfordulása sem feltétlenül a nagyobb biztonság záloga. De azért persze elfogadom: a kerékpár nagyon egészséges. Főleg a városi benzin-gőzben. Akkor különösen remek lehet. S még egészségesebb, ha a járdán kerékpároznak. Ez esetben, a növekvő balesetveszély miatt, mindjárt a potenciális nyugdíjasok számát is lehet csökkenteni. Illetve a nyugdíjas évek átlagos számát. Ilyen alapon nem is tudom, hogy miért húzták ki a bicikli-utat a fejlesztési tervekből.

S hogy miért gondolok a járda rovására kialakítandó biciklizésre? A korábbi, a város több pontján észlelhető hatalmas fejlesztések közül igencsak sok van, ahol a járdából gondolták lehasítani a területet. Itt, ha a balga gyalogos azt hiszi, hogy a járda az ő közlekedési birodalma, még egy extra anyázással, beszólással is gazdagabb lehet. A barátságos városkép nagyobb élménye érdekében. A hír szerint különben a BKK még nem döntött véglegesen arról, hogy mi legyen a bicikliút sorsa. A döntéselőkészítés során talán figyelembe kelenne venni mindazokat a hatásokat, amellyel kecsegtet. Úgymint az említett nagyobb anyázási koefficiens. Biztosítandó a kisebb lakossági szolidaritást, és a közösségek növekvő atomizálódását. Az idősebbek számára a reflexidőre való szelekciós nyomás növekedése. Egy bizonyos kor után elég egyszer fellökni valakit a biciklivel, és tuti a combcsonttörés-felfekvés-temetés kombó. Igazi gazdasági megtakarítás a csökkenő nyugdíjkifizetésekkel. Az esetleg szűkített gépkocsiút forgalomnövelő hatása elősegítheti a katasztrófaturizmust. Mert még emlékszem az M7-es megnyitására. Amikor, gyermekként, azt láttam, hogy a szokatlan forgalomnövekedés miatt szinte hetente ütöttek el valakit az Orlay-Csiky utcáknál.

Úgyhogy kedves tüntetők: abba ne hagyják. Kedves BKK: igenis kéretik oda széles-járda és bicikliút. Az utóbbiból járdánként hármat, ha lehet. Az ott lakók meg majd csak elköltöznek. Esetleg a temetők valamelyikébe. De legalább akkor sem lesznek útban. Addig viszont, ha kérhetem: menjenek sportolni a Duna-kanyarba. A város meg hadd legyen lakóhely, a járda a gyalogos közlekedés színtere, meg ilyesmi. Akkor is, ha annak sem mindig a legjobb. Ha meg annyira, de annyira tüntethetnékje van valakinek a Bartók Béla úton, akkor lépjen fel a többedik felbontás ellen. A példa kedvéért. Az is lenne olyan jó buli, mint ücsörögni egy kicsit a Gárdonyi térnél. Ha már.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése