2016. július 15., péntek

Nizza: A szakértő kipipálta ...

A nemzetközi és a hazai média is sokat foglalkozott az eddig 84 halottat követelő nizzai támadással. Okkal. A világon számos kormányfő nyilvánított együttérzést az áldozatokért. Mert ezt kívánja az emberség, és ezt kívánja a helyzet is. Függetlenül az áldozatok nemétől, korától, vallásától. Mert ilyen esetben a gyászé az első szerep.

A gyászé, és a hivatalos vizsgálatoké. Az általános alanyú megszakértéseknek nincs helye. A demagóg felelőskereséseknek sem. Nem azért, mert egy ilyen támadás nem szolgálhatna tanulságokkal, hanem mert van valami bunkóság abban, ha valaki a konkrét tények ismerete nélkül, jószerével az előítéleteinek, vagy a szerinte, és tőle elvárt túllihegésnek engedve formál meg nyilvános véleményt. S ez akkor is megállhat, ha nyilvánvalóan nem várja el senki a gyászév betartását egy teherautóval elkövetett támadás esetében. Ahogy a tanulságok levonásának is meg lesz az ideje. Ha, mint írtam, megszületik a vizsgálat eredménye. Valamint, ha többet tudunk a támadásról, illetve a támadóról. Ezért mindenképpen visszás, ha egy biztonságpolitikainak kikiáltott szakértő egy országos TV-csatornán kezdi osztani az észt. A szegénységi bizonyítvány-szintjét meg mindenki ítélje meg maga. Ha már az MTI is szétkürtölte, megteheti.

Nógrádi György ugyanis az M1-en már délelőtt beleélte magát a megmondóember szerepébe, és az MTI közleménye alapján a „szakértő szerint a korábbi, párizsi és brüsszeli merényletek után Európa nem adott stratégiai választ, és valószínűleg most sem fog”. Az persze az MTI közleményéből nem derül ki, hogy mi is lenne ez a stratégiai válasz, de sokat nem is kell várni egy ilyen szövegtől. Talán az eredeti megszólalás sem tartalmazott az üres mondatoknál, a töltelékszövegnél többet. Ami ugyan lehet egyfajta lenézése a királyi csatorna nézőinek, de ez legyen az ő gondjuk. Még az sem kizárt, hogy sokan közülük még lélekben meg is tapsikálják a szakértő urat. Megállapítva, hogy most jól megaszonta, hogy ájrópa tehet mindenről. Mert bezzeg, ha megadták volna azt a választ, akkor nem tartanánk itt! Hogy mi az a válasz? Meg, hogy hol is tartunk? Meg, hogy hol tartanánk? Az innentől a kutyát sem érdekli. A szakértő megszakértette, a pénztárnál kifizették, és jelentkezhet a külön buksi-simogatásért.

Elvégre megalászakértette a helyzetet ahhoz, hogy az első kötelező körök után a teljes kormánypárti és szélsőjobbos evezőscsapat belecsapjon a szokásos európázó, brüsszelező pofázásokba. No meg persze a migránsozásba. Pusztán azon az alapon, hogy az elkövető tunéziából származott. De ennyi elég. Mind a jobboldali szócsöveknek, mind az ellenségkép-dédelgetőknek. Akiket aligha fognak a tények zavarni. Főleg, ha azok a hivatalos megszakértés után kerülnek majd napvilágra. Az Al Jazeera például úgy tudja, hogy az elkövetőnek a családi problémái esetleg nagyobbak voltak, mint a vallásiak, de ez a muszlimozó ellenségkeresőket aligha fogja megtántorítani. Számukra Mohamed Lahouaiej Bouhlel akkor sem egy betörésért már egyszer elítélt, agresszíven frusztrált tömeggyilkos lesz, ha továbbra sem találnak szervezeti kapcsolatokat közte, illetve a fanatikus terroristák között. Amely kapcsolat akár benne is lehet a pakliban. Azonban ez idáig ilyen kapcsolatot nem tártak fel.

Azonban a sötétség szakértőinek is meg kell élni valamiből. Így a királyi TV-ben akár találkozót is tarthatnak egymásnak. Sőt! Tőlem fogadásokat is köthetnek arra, hogy majd kinek lesz igaza.

Egyelőre azonban inkább legyen a részvété és az elismerésé a főszerep. A részvété az áldozatok iránt. Az elismerésé pedig annak, hogy volt valaki, aki a kamionra kapaszkodva birokra kelt az elkövetővel. Valószínűleg többet téve az áldozatok számának csökkentéséért, mint a baksist kereső távszakértők.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook