2016. július 16., szombat

A Gellért-hegyből a neve marad?

Forrás: Facebook/IDE
A Gellért-hegyet illető legfrissebb hírek egyik, hogy Orbánia kegyurának végrehajtó tanácsa kinézte magának. Vagy valakik a nevükben, vagy valakik maguknak, akik jól fekszenek a kegyúri Prokrusztész-ágyban. Vagy valakik, akik úgy érzik: ideje a sok nyalás és szopás jól megérdemelt jutalmát beseperni.

Abból a szempontból szinte teljesen mindegy, hogy a Városliget, a Kossuth tér, a Széll Kálmán tér (alias Moszkvás) példája mutatja az események várható menetét. Függetlenül attól, hogy, természetesen csak a lakosság érdekében, mintegy saját kérésére fog az bekövetkezni. S attól is függetlenül, hogy statisztikailag a gyepszőnyeg is zöldfelület, és az az egyensúlyi növénytársulás, pihentető fasor, évszázados fészektartó is, amelynek a helyére kerül. Továbbá attól is függetlenül, hogy hivatalosan felújításnak, rehabilitációnak, infrastrukturális fejlesztésnek, vagy csak szimplán kiparcellázva lerablásnak hívják. Valamint a szakmaiságtól is teljesen függetlenül. Amelyre az említettek közül bármelyiket, és még talán egy tucatot lehetne példaként hozni. Ha a kertészet, illetve a parkgondozás jelenti a szakmai koordinátákat, akkor szakmaiságtól teljesen független például a Széll Kálmán tér „fásítása”, mely mára alig több, mint a tér burkolatba tűzött, és elszáradt faiskolai termékekkel való ellátása. Nagyjából úgy, mintha valaki egy Lego-terepasztalt valósított volna meg.

Korántsem téve bizonytalanná azt a feltételezést, hogy a tervező szakismerete, a zsebébe kapott papíroktól teljesen függetlenül, nagyjából ezt is fedte le. Egy műanyag terepasztalra való bigyók felpakolásának készségét. A papírok alatt pedig a tanfolyamok, képzések látogatási igazolását értve. Mielőtt valaki azt gondolná: korrupcióval gyanúsítok bárkit. Bizonyíték nélkül ilyet világért sem tennék. De ha így lenne: a világ minden pénze sem fog egy seggfejből szakembert varázsolni. Legfeljebb papíron. Ha tehát a Városliget hasonló tervezési koncepció mentén alakul, akkor megértem a biztonsági hústornyok jelenlétét. Abból a szempontból is, ami az egyszeri viccben a honvédségi őrségnek jutott szerepet jelenti. Elvégre az ilyen magas szakmaiságot minden erővel meg kell védeni az intelligencia beszivárgásától. Arra pedig azok a figurák, akik komoly bünti, és azonnali előállítás nélkül megúszhatják a belügyi erő lefújását, illetve megfenyegetését pontosan az erre a feladatra legalkalmasabbak. A „Torna és Sportrészleg” igazi várományosai. Akik majd csak feltűnnek a Gellért-hegyen is.

Elvégre talán ott is védeni kell majd a rehabilitáló földhasznosítók megjelenő küldötteit. Ha elég sokan lesznek, talán még a természet ellen is elég erősek lehetnek. A Városligettel ellentétben ugyanis a Gellért-hegy nem lapos. Ha ott megbontják az erózió ellen is védő „bioburkolatot”, akkor könnyedén szerves trágyává avanzsálhat az, aki rosszkor van rossz helyen. Úgyhogy kellhet is az erő oda. S nem a vasággyal negyven kilós tüntetők, hanem az esetleg elinduló sziklák miatt. Gellért-hegy egyébként a világörökség része. Így a szét-, illetve átbarmolása a nemzetközi viszonyrendszerben is értelmezendő lenne. Nem mintha Orbánt, illetve kormányát ez zavarta volna valaha is. Mindaddig, amíg a pénzek időben megérkeznek. Utána meg majd csak sikerül valamelyik nemzetközi szervezetben megtalálni az aktuális bűnbakot. Esetleg valamelyik hazai szervezetben az ügyeletes hazaárulót. Elvégre a Pannon géniusz már régen eljutott arra a szellemi nívóra, hogy akinek nem tetszenek a fennkölt baromságai, azok eleve hazaárulók. Most hogy álmát már az alkotmánybírák is őrzik: megteheti.

De legalább szép kilátása lesz a Vár-hegyről a Tabán felé. Vagy baromi ronda kilátása, ami neki azért tetszeni fog. Vagy annak a csicskásának, aki hasznot húz belőle. Mert egy hegy-átalakítási projekt kétségtelenül sok pénzt fial annak, aki a haszonélvezője. Esetleg hatalmat. Ahogy a főpolgármester is hatalmi haszonélvező. Akármilyen színielőadáson bizonygatja olykor az ellenkezőjét. A Gellért-hegyi tervek persze néhány korábbi hatalmi erődemonstrációt is új díszlettel láthatnak el. A Városliget például tekinthető egyfajta hatalomgyakorlási, és kopaszbevetési főpróbának. Azonban kicsit visszább tekintve egy másik, látszólag már ettől független esemény is előderenghet.

A hatalmi vadbarmoknak, az akkori rektor, Rostoványi Zsolt, hathatós semmit-tevésével, sikerült a Kertészeti Egyetemet átpasszolni a Szent István Egyetembe boldogult, Gödöllői Agrártudományi Egyetem alá. Megoldva ezzel, hogy az „kertészeti” egyetemi szinten még csak ne is Budapesthez kötődjön. Alkalmasint elérve ezzel azt is, hogy az egyetem arborétuma esetleg szintén könnyebben megközelíthetővé váljon a területére régóta ácsingózó hatalom-haveroknak, és a bulldózereknek is. Márpedig az az arborétum is a Gellért-hegy oldalában van. Ha az arborétum kiparcellázása bekövetkezik, akkor az egykori rektor remélem ott kap majd lakást. Kilátással a szomszéd beton-klotyójára.

Remélve persze, hogy ez a forgatókönyv nem következik be, a hegy rehabilitációs ötletgazdájának azért lehetne egyéb javaslatokkal élni. A hasonló ötletek kiagyalás helyet például félrevonulhatna, és kedves felmenőinek okozhatna boldog perceket. Mindenki jobban járna.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook