2016. július 7., csütörtök

Árnyékkormány: bejelentve

A. J. Groitsch (rézmetszet): A Karok és Rendek ülése Pozsonyban
A jó ideje látszó tendenciák, a jelek szerint, a kézzel fogható rendeletiség útjára léptek. Lázár János bejelentette a kormánykabinetek kialakítását. Amelyektől a kormányszóvivő az irányítási hatékonyságot várja el. Valójában azonban, nagy valószínűséggel, az valósul meg, ami már 2014. novemberében felsejlett: az árnyékkormány.

Az senkit ne tévesszen meg, hogy az árnyékkormány, normális demokráciákban, az ellenzék soraiban szokott kialakulni. S erre nem ér azt mondani, hogy normális demokráciákban normális ellenzék is szokott lenni. Miközben elfogadhatjuk, hogy az unortodox, mondhatni nemzeti demokráciában, az ellenzék is unortodox vonásokat mutat fel. Ugyanakkor maradjunk inkább a kormányzatnál, mert az a frissebb és ropogósabb. Mármint a hír. A kormány nem. Se nem friss, és ropogás is nehéz lehet akkora gerinc-deficit mellett, amekkora arrafele van. Naszóval! Lesz két kormánykabinetünk. Egy gazdasági és egy stratégiai. A pillanatnyi tervek szerint. 2014-ben az a tendencia látszott kialakulni, hogy a köznépnek mutogatott „nyilvános” kormány mögötti árnyékban Varga Mihály, illetve Lázár János a két csomósodási pont. S lássatok csodát. A két most bejelentett kabinetek közül a gazdaságit valószínűleg Varga Mihály, míg a stratégiait, reményei szerint, Lázár János uralhatja. Talán.

Talán, mert Vargával szemben ott van például az unortodox pirosan pettyes. Míg Lázárt éppen a napokban gondolta meggyengíteni a kormányfő. De talán azért is, mert van még pár serény farnyalója Orbánnak. Olyan, akiknek mégiscsak dukálna valami kabinet-szerűség. Úgyhogy a végleges forgatókönyv alapján akár három segédkormány-rész is kialakulhat majd. Már csak azért is, mert a belügyminiszter száját is be kell fogni valamivel. Mielőtt kinyitja a végén. Amellett három kormánykabinet felett uralkodni mégis királyibb, mint kettő felett. S a három mégsem olyan sok, hogy ne lehessen egy fenékkel biztosítani a nyalnivalót. Meg kézben tartani a gyeplőt. Amelyről vidáman kiderülhet, hogy valójában Orbán hóna alatt van elvezetve. Mint az Alaptörvény-pingálmányok egyikén Horthy esetében. S annak a kezében végződik, aki pro forma akár az egyik kabinet vezetésének várományosa. Függetlenül attól, hogy a miniszterelnök, illetve a hívei erről mit képzelnek.

Az azonban kétségtelen, hogy a végső struktúra valós hatalmi leosztásától teljesen függetlenül: árnyékkormány lesz ez a javából. Annak minden hatalmi előnyével, és köznépi hátrányával. Korántsem egymástól függetlenül. Az átalakítandó, és a jelen tervek szerint a haza tudásarchívum egyik bázisától, az Országos Széchényi Könyvtártól is megszabadított Budai Vár, központként, számos stratégiai előnnyel kecsegtet. Ha mással nem, akkor azzal, hogy a nem túl tágas utcákon nehezebben tudná a tömeg megközelíteni a köztársasági király új rezidenciáját. Az, hogy a leendő árnyékkormány centruma is arrafele lesz, valószínűleg várható. A kabinetfőnökségek ugyanis kétségtelenül nagyobb operatív hatalommal fognak rendelkezni az államtitkárok titkárságaira atomizált jelenlegi minisztériumoknál. Másként nincs is értelmük. Így viszont potenciális hatalmi veszélyforrások Orbánra nézve. Ezért ésszerűnek tűnhet, ha kézközelben, illetve TEK-közelben működnek.

Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy sokkal inkább kézivezérelhető a kevés kabinettel működő belső vezetés. Ez gyakorlatilag akkor is a rendeleti kormányzás megvalósítása lehet, ha formálisan még nem oszlatják fel az országgyűlést. Amire talán nincs is szükség. Flastromként jól mutat kifele. A kialakított, hallgatólagosan jelenleg is működni látszó Fidesz-Jobbik-LMP nagykoalíció, vagy a választások után kierőszakolt még nagyobb koalíció úgyis biztosíthatja a lényegi döntések gyors átfutását a gombnyomogatásra szocializált, szemi-intelligens, automaták körében. Vagy, akár utolsó nagy hős-leleményként, a királyság visszaállítását. Esetleg a rendi országgyűlés rendszerének visszaállításával. Mert, ha már téboly, akkor merjünk nagyot bomolni. Addig?

Addig kidobtunk az ablakon sok-sok milliárdot az ablakon. Mert így mulat a magyar főúri rend. A mások, a köz pénzén.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése