2016. június 23., csütörtök

Szentendrei játszótér csak szűrteknek

A gyermekek közül alighanem azok a legsérülékenyebbek, akiknek egyéb problémájuk is van, mint az, hogy gyermekek mai Magyarországon. Mely, ismerve a közbutítás rendszerét, a gyermekszegénységi viszonyokat önmagában sem problémamentes. A gyógypedagógiai segítségre szorulók azonban mégis több problémával kell, hogy megbirkózzanak. Őket és családjukat szívatni nem éppen a humánum csúcsa.

Azért, mint arról a Nol.hu hírt adott: Szentendrén mégis sikerült. Azzal, hogy a térégi ellátást biztosító Bárczi Gusztáv Általános Iskola tanulóit is sikerült eltanácsolni az iskolához közeli játszótérről. Is, mert Zakar Ágnes, a kormánypárt képviselője minden iskolának javasolta, hogy a diákjaik menjenek a fenébe. Azon az alapon, hogy a Szegedi utcai játszótér szűk körű felhasználásra épült. Írván „ez egy környék gyerekeinek és nem iskolai táborozóknak épült kis játszótér!” Amelyben félig-meddig biztos van igazság. Annak ellenére lehet igazság, hogy töredelmesen bevallom: nem jártam arra. Ellenben, s talán Zakar képviselőnővel ellentétben, jártam már játszótereken. Így lehetőségem nyílt látni, hogy a gyermekek sokszor tényleg nem a rendeltetés szerint használják a játszóteret. Mert ahelyett, hogy habos-rózsaszín ruhácskában ülnének, és Wass Albert kötelező körmondatain palléroznák hongyermeki lelküket: játszanak a játszótéren. Hintáznak, ugrálnak, szórják a homokot, és megannyi rémes dolgot művelnek. Ezzel márpedig kétségtelenül elhasználják a játszótér eszközparkját. Amely így néha-néha felújításra szorul.

Ezt az elhasználódást egészen biztosan el lehet odázni a gyermekek eltanácsolásával. De valószínűleg életszerűbb az, ha a felújítási ciklusokat rövidítik le. Illetve, ha nagyon szükséges, akkor parkőrt alkalmaznak. Akár úgy is, hogy az így felmerülő extra költséghez való hozzájárulásra hívják fel a használókat. Nyilvánvalóan úgy, hogy pontos kalkulációval és a realitásoknak megfelelően. Mert természetesen tudom: hozzá lehet vágni a szülőkhöz olyan számlát is, amire tekintettel az országból kivinni is olcsóbb a gyermekeket. De addig is: jól meg lehet vágni a szülőket. Különösen azokat, akiknek a gyermeke ilyen-olyan extra problémákkal küzd. Amolyan sajátos nevelési igényű diákok. Mint például mozgássérültek, autisták, Down-szindrómások. Akik kimarása egy játszótérről azzal az extra optikai tuninggal is kecsegtetheti a kormánypárti kartársakat, hogy a széplelkű környékbeliek nem szembesülnek azzal: nem lehet mindenki olyan tökéletes, mint ők. Mert természetesen tudom: a Fidesz-KDNP rajongó és szavazótábora maga a tökéletesség csúcsa. Nekik és vezérüknek a hangok is megmondták.

Ahogy valószínűleg Zakar Ágnesnek is megsúgták a hangok az olcsó népszerűség-hajhászás jobboldalról biztosított receptjét. Már akkor is, amikor az említett iskola előtt kilobbizta a parkolási tilalmat. Amellyel kapcsolatban most olyanokat mondott a Nol.hu szerint, hogy „Szentendre olyan kicsi, hogy egy másik játszótér könnyen elérhető, és a parkolás esetében is „maximum tíz méterekről” vitatkoznak”. Amiből, talán könnyelműen, arra is következtethetünk, hogy a képviselőnő eddig jobbára csak fényképen látott mozgássérült, illetve (21)triszómiás gyermeket. Mert ebben az esetben, de számos más esetben is előfordulhat, hogy nem tíz „méterek”, de olykor még fél-méterek is számíthatnak. A gyermekeknek, és az őket támogató szülőknek egyaránt.

De természetesen tévedhetek, és előfordulhat, hogy a képviselőnő gyakorló gyógypedagógus, és pusztán a szélsőjobb felé kacsingatók szavazatai nyomán jutott a parkolási tilalmat támogató következtetésre. Azért azok a „tíz méterek” csak elszabadíthatják a fantáziát. Például elképzelve, hogy a képviselőnő a rekkenő hőségben miként közelítené meg azt az akár csak pár tíz méterre levő sörcsapot akkor, ha az egyik lábát térdben felkötnék, és azt mankóra cserélnék, és a szeme elé a szükségesnél tíz dioptriával erősebb szemüveget tennének. A huszadik méternél már valószínűleg erősen átértékelné a távolságokat és fényviszonyokat. De természetesen csak a gondolatkísérlet szintjén emelgetve az előbbieket. Mert azt fel sem tételezem, hogy egy tökéletes párt tökéletes képviselője, akár csak a gondolattal is eljátszana a világ és a genetika változatosságát illetően.  

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése