2017. július 12., szerda

Balog elemet selejtez

Nagy port, ha tetszik, meglepően nagy port, kavart annak a kislánynak az esete, aki miatt az egész netes, és hálózatos média megmozdulni látszott. Ez sajnos nem segített. Az orvosok küzdelme sem. A kislány meghalt. Mert az Országos Kardiológiai Intézetnek nincs szívvizsgálatra alkalmas CT-je. Balog megnyilatkozása az ügyben talán azért nem kavart hangorkánt, mert van a pofátlan cinizmusnak egy szintje, amire már nincs mit mondani.

Azzal kapcsolatban, hogy egy országos szakintézet felszereltsége nem megfelelő, egy egészen kivételes választ adott. Azt, hogy a lényeg: máshol meg tudták oldani a vizsgálatot. Ezzel nyilván egészen kielégítő választ adott azoknak, akiknek a gyermeke, a legutóbb szállítgatott kislányhoz hasonlóan, nem éli túl az ilyen szállítgatást. A lényeg, hogy másutt van. Másutt természetesen felelősség is van. Másutt egy ilyen kijelentés után a felelős miniszter akkora ívben repülne, hogy a Jupiter újabb holdjának néznék a be nem avatottak. Természetesen nem ott ahol gyakorlatilag immunológiai és fiziológiai kísérletet végeznek a beteg gyermeken. Azon az alapon, hogy vagy megfertőződnek, vagy nem, illetve vagy túlélik, vagy nem a beavatkozást, a kórházi kezelést. Igaz, a felnőtt ellátás sem biztos, hogy sokkal jobb. Ha belegondolunk abba, talán nem teljesen alaptalanul esik pánikba a rokonság, ha a nagyi combnyaktöréssel kórházba kerül. Ugyanakkor az emberi laposelem-felelős korábban azt mondta, hogy a hazai egészségügy világszínvonalú, és minden ellenkező állítás álhír.

Aki tehát meghal egy műszer hiánya, illetve néhány feleslegesen ott bóklászó baktérium miatt, az tulajdonképpen meg sem hal. A halála, miniszteri utasításra álhír. Alkalmasint Balognak közbe kellene járnia a soron kívüli feltámadásért is. Egyházi személyként ez igazán semmiség lenne a részéről. Egy kis ráolvasás, ima, és az álhírek ál-halottjai máris újra köztünk lennének. Egészen egyszerű megoldás lenne. Balogot egy idő után szentté avatnák, és besorakozhatna a panteonba. Miközben mindenki boldogan élne, míg meg nem hal. Pontosabban az utolsó ítéletig. Mert lenne egy miniszterünk, aki közben járna az örök élet ügyében is. A kormányzat persely-páterétől határozottan hasznos lenne. Valamint, majdnem olyan hatékony, mint a miniszteri munkássága.

Mely utóbbira nem most nyomta rá először bélyegét az a fajta cinizmus, amitől kinyílik a bicska. A mostani kijelentése voltaképpen egy orbanista karriertörténet egyik állomása. Egy olyan úton, ahol a másokon való átgázolás, a mások lenézése, megalázása szinte elvárásként jelenik meg. Balog, noha református egyházi személyként lehetne némi köze talán Jézus tanításaihoz, csupán csak hozza az elvárásokat. Ahogy eddig is. Beleértve azt is, hogy 2013-ben reprezentatív ajándékosztást szervezett negyven gyermeknek a Hiltonban, majd egy szava sem volt, amikor felhasználták a szegényeket kampány-statisztának. Ahogy szó nélkül hagyta azt a kijelentést is, hogy a gyermekéhezés csak rossz szokás. Ami érthető. Mármint Balog hallgatása. Miután korábban, 2012-ben már azt fejtegette, hogy tulajdonképpen nem a szegénység, illetve a már akkor is züllő oktatáspolitika, hanem a szülők akadályozzák a tehetséges gyermekek kiemelkedését. Alapjaiban bemutatva azt, ahogy Orbán minisztere látja a világot. A cinizmus és a cinikus lenézés szemüvegén át.

Ugyanakkor ez csak részben Balogot minősíti. De természetesen őt is. Amennyiben az általa képviselt tróger-osztályú világlátás kormányelvárás, akkor felállhatna a bársony-székből. Mármint akkor, ha lenne gerince. Amennyiben nem kormányelvárás, akkor pedig a kormányfőnek kellene Jupiter-körüli pályára állítania a minisztert. Azonban látjuk, hogy ezek egyike sem következik be. Márpedig ebből egyenesen következik, hogy az embereken való megalázó keresztülgázolás kormányzati elvárás. Egyben az is következik, hogy Balognak sincs gerince. Mely gerincmentesség valószínűleg szintén kormányfői elvárás. Ami szintén érthető. Egy komplexusos diktátor aligha tűrhet meg maga körül olyanokat, akik képesek autonóm véleményt alkotni, és azt gerincesen képviselni. Ebből a szempontból Balog Zoltán az Orbánnak megfelelő ember a megfelelő helyen.

Ebbe ugyan emberek halhatnak bele, illetve tehetségek sikkadhatnak el. De ahol hatalmat esztergálnak, ott láthatóan hullik a forgács. Ennél az esztergapadnál pedig Balog nem balog.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése