2017. július 15., szombat

Mély levegő! Árokásásra felkészülni!

Megnyitották a Vizes VB-t. Annak érdekében, hogy mindenki tudjon róla, felkavarták a fél főváros forgalmát. Ennek ellenére egy egészen más aspektusa lehet érdekesebb a világbajnokságnak. Nevezetesen az, hogy vajon mennyire alakul a VB vizes árokká. Mert a társadalmi tendencia kétségtelen. Mert mi mindent meg tudunk unortodox módon oldani. Egy soron kívüli beruházás-kampányt soron kívüli korrupciókkal. Amelynek leleplezői nyilvánvalóan el akarják gáncsolni az egész hazai világbajnokságot. Tokkal és vonóval. Ha mégsem, akkor ez csak az ellenzék megtévesztő trükkje. Miközben persze a túloldalon is presztízskérdést csinál abból, hogy márpedig fanyalogni azt muszáj. Noha talán nem is mindenért kellene. Elvégre egy világbajnokság lehetne jó reklámja az országnak. Sok-sok mostani, és jövőbeli vendégéjszakával.

De, mint tudjuk, nálunk az ilyen rendezvénysorozat is tud veszteséges lenni. Ez a magyar virtus és tradíció. Még emlékszem a hazai Forma 1-es versenyek első megrendezéseire. Amikor hosszasan számolgatták, hogy mekkora ráfizetés is ez az egész. Mert „elfelejtették” a járulékos hasznot is hozzá számolni. Egy percig sem vonva kétségbe, hogy vannak, lesznek olyan szereplői a gazdaságnak, illetve a politikának, akiknek a veszteséges megrendezés kimutatása lesz az érdeke. Úgyhogy kíváncsian várom a majdani elszámolások eredményét. Mind a tényleges költségek, mind a teljes mérleg tekintetében. Aztán majd a hónapokig tartó egymásra mutogatást, hogy ki is a hibás mindenért. Szint előre sejtve, hogy az ellenzék szerint mindenért a kormány, a kormányzat szerint a hazaáruló migránssimogatók tehetnek majd mindenért. Akire rábizonyul a korrupció? Azt nyilvánvalóan a spekuláns Soros delejezte meg. Akinek a reklámarcát az ígéretek szerint levakarni szándékoztak a falakról a VB kezdetére.

Az, aki tehát azóta a Soros-gyűlöleti pótcselekvés nyomait véli felfedezni a falakon, az képzelődik. Esetleg az ellenzék rakta ki. Puszta provokáció gyanánt. Esetleg csak mintaként maradt a falakon pár kormány-hirdetmény. Annak érdekében, hogy tudják: hova is kell visszatérni. Elvégre nagy elődök példája lebeghet Orbán Viktor szeme előtt. Elvégre Hitler is felfüggesztette annak idején a hivatalos részét rasszista kampánynak a Berlini Olimpia idejére. Felismerve, hogy nagyon rossz reklám az országnak. Később már nem igazán érdekelte az ilyen apróság. Gyanítom, a Vizes VB után Orbán pontosan ugyanott fogja folytatni, ahol abbahagyta az ellenségkép-gyártást. Mert jönnek a választások. Mert már régen túl van azon a határon, hogy megengedhetné magának a hatalom átengedését. Legalább is, félek, a békés hatalomátadás lehetősége puszta illúzió.

De most ezt hagyjuk. Elvégre itt a VB. Feje tetejére állt a főváros. Aki szereti, az nézze. Aki nem szereti, az ne nézze. Csak egyre vigyázzon, kérem, mindenki. El ne feledje közben, hogy szigorúan elvi alapon is utálni kell mindenkit. Mert nehogy kijöjjön a társadalom nagyja a gyakorlatból mire véget ér a rendezvénysorozat. Igazán kár lenne a nulláról elkezdeni az árokásást, ellenég-keresést. Pláne most, hogy itt van ez a sok külföldi, akik csakúgy idejöttek. Sportolónak, meg szurkolónak álcázva magukat.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése