2017. július 21., péntek

Nagy ellenzéki ellenfelek: a naptár és az ellenzék

Sokan, sokszor hivatkoznak arra a pártok képviselői, hívei közül, hogy a „fanyalgók” csak nem akarják látni a remekbe szabott, pompás programokat. Az ilyen szemrehányásokból rendszeresen ki szokott maradni a hivatkozás arra, hogy hol is olvasható el ez a csodálatra méltó szellemi lelemény. Ahogy az is, hogy mennyiben tekinthető az egyes honlapokon olvasható szöveg programnak. Ezért, gyors összefoglalásként közreadnék néhány gondolatot. Az MSZP talán méltatlanul került kiemelésre eközben, de példának azért is lehet releváns, mert önmagát a legjelentősebb ellenzéki erőnek definiálva példának is tekinthetjük.

Előre bocsátva, hogy a magam olvasatában a program akkor ér valamit, ha:

- van célja;

- van módszertana;

- vannak a fentiek alapján leírt lépései;

- vannak a lépésekhez rendelt határidők;

- vannak a lépéseknek, határidőknek felelősei;

Ezzel szemben az MSZP honlapján a „Program” cimke az MSZP honlapján az első találat „Tegyünk igazságot! Botka László miniszterelnök-jelölti programja”. Ahonnan valójában a miniszterelnök jelölti pályázata tölthető csak le. Ami jobbára egy lózunggyüjtemény. Már akkor, ha az előzőekben felsorolt pontokat szeretném beazonosítani. Alkalmasint, ha ez egy önálló program lenne, akkor is könnyen eljutnék oda: teszek rá, hogy van a magát ellenzéknek állító katyvasz 6-8 pártjának 8-10 tézisgyűjteménye. Akkor, ha nincs kompromisszumos, közösen képviselt, stb. programja. A fenti ismérvekkel. Mert eleddig az ellenzék egy „szavazzatok ránk, oszt majd jó lesz” mozgalom. „n+1”, és szaporodó fejjel. Köztük az említett Botkával, akinek még az MSZP-t is villámsebesen sikerült megosztania. Az ellenzékről nem is beszélve.

Egyébként, ha az interneten elérhető is egy program, akkor még mindig kérdéses, hogy miként jut el a potenciális választókhoz. Mert mégis, hogy fogja akkor Józsi-bácsi elolvasni a kukutyinbütykürüki krimóból hazatérve? Vagy ő tényleg nem célközönsége az ellenzékeknek? Akkor meg miért kell megsértődni, hogy a Jobbik térnyerésben van?

Írják sokszor, hogy a sok kicsi ellenzék ezt azt közzétesz. Annak érdekében, hogy majd aztán úgy nekiállnak egyeztetni, hogy csak úgy dübörög. Majd. Egyszer. Ennek mikor is kellett volna nekiállni? Szerintem akár 2014-ben. Ugyanis, ha nem tudnák ezek a nagyon bölcsek, a választások 2018-ban lesznek. S jelenleg 2017 nyara van. Az olyan sarrkallatos kérdésben, mint például az oktatáspolitikában ez azt jelenti, hogy augusztusig a fű sem nő. De a pártokban sem. Augusztusban majd szépen mindenki elkezd visszaszivárogni a való világocskáikba. Remélem, addigra Szárszón ismét előadja az ellenzéki értelmiség a maga zártkörű vállveregetését. Ez a két hatás, a nyári szünet, illetve a retorikai önimádat, 2013-ban közel novemberig megbénított minden egyeztetést. Ha idén, kicsit rövidebb az egymás köldökébe vájkálás, akkor talán már októberben nekiállnak egyeztetni.

Ennek fényében mikor lesz, mikorra lehet egy kompromisszumokban érlelt program-tervezet? Talán már december elejére. Akkor, talán még Karácsony előtt, előterjesztik a tagságuknak. Akkor jól megköpködik, és talán ott lesz a karácsonyfa alatt. Ebben az esetben január közepére talán ki is józanodnak azok, akik első sértődöttségükben mindennek keresztbe fekszenek a pártokon belül. Páran kilépnek, majd visszalépnek. Átlépnek és mellélépnek. Akkor neki lehet állni egy, olyan kommunikálható verzió legyártásának, amihez nem kell magyar szakos tanárnak lenni. Ha sietnek, akkor február elején-közepén meg is lehet. Na, ekkor kellene nekiállni annak, hogy meggyőzzék egymás szimpatizánsait. S nem csak a fővárosban, hanem a falvakban is. Nem leugatni, és leuralni, hanem meggyőzni. Valós vitákban, olykor ellenséges hangulatban, de az ilyen hangulatot is kiálló érvrendszerrel.

Erre emberileg hány embert is lehet mozgósítani? Aki “ott lent” is elég hiteles! 20-50-100? Legyen 200. Nem pártonként, hanem összesen. Holott minden pártnak a saját szimpatizánsait kellene kellene meggyőzni, hogy hajlandó legyen a másik, a közös jelöltre szavazni. Hány helyre is kellene fórumot szervezni? Van több, mint háromszáz (346) város. Beleértve Budapestet is, a maga közégnyi kerületeivel. és közel háromezer (2809) község. A falvakról már nem is szólva. Ezt mármint akkor, ha a pártoknak sikerül valóban közös fórumokat szervezni, és valóban komolyan vehető közös programmal országot járni, és minden elsőre sikerül, akkor jövő augusztusig még össze is jönne.

Jah, hogy a választások valamikor áprilisban lesznek? Pech.

Na ezért szívás, hogy Botka még mindig Gyurcsányt, a Momentum mindenkit, és nem Orbánt akarja leváltani. Miközben Tusványoson már felfűtötték a Fidesz gőzekéit. Mert minden egymás köldökébe turkálással bukott nap hetekre odázhatja el közös kompromisszumokat. S akkor a jövő augusztus 2050 decembere lesz.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése