2014. november 11., kedd

Vida: A butaság és szorgalom találkozása

Forrás: Facebook
Vida Ildikó kezdi kicsit túljátszani a megbántott igazgatónak írt forgatókönyv szabta szerepét. Vagy azért, mert ez a forgatókönyv nem a sajátja, és így fogalma sincs a kereteiről. De lehet, hogy a forgatókönyvet a sajátjának hiszi, de a suttogó ötletadók nem számoltak az egyénnel. Például a hirtelen megvilágosodások gyakoriságának alacsony számosságával.

Abból a szempontból azonban szinte mindegy, hogy a túljátszott szerep hibákat, rögtönzéseket rejt. Márpedig abban az esetben, ha a kormánypártok és kormánypolitikusok lépést akarnak tartani a helyzettel, akkor szintén hibát hibára kezdenek halmozni. Nem kévén forgatókönyv a buta rögtönzésekre. A hibák pedig őszinte elszólásokat, illetve lebukó hazugságokat szülnek. Vida Ildikó esetében tehát szinte látványosan igazolódik be a butasággal párosuló szorgalom káros hatása. Aminek egyik áldozata kétségtelenül Varga Mihály lehet, akit abba a helyzetbe hozott a sarokba szorult NAV-elnök, hogy alighanem hazugságon fogták. Az MSZP pedig legalább megpróbálta lecsapni a labdát. Nem mintha a gazdasági miniszter lemondana, hiszen Pannóniában vagyunk, de azért legalább megpróbálták az ellenzéki oldalon.

De természetesen nem Varga Mihály az egyetlen, aki áldozatául eshet az elszabadult hajóágyúként ható rögtönzésnek. Ott van például szegény Rogán Antal, akinek a frakció nevében kellett valami ökörséggel előrukkolnia. Közben ráadásul el is szólja magát, és kijelenti: „játszma az egész”. Habár ő az amerikai nagykövetséget emlegeti, de aligha arra gondolt. Az eddigi megnyilvánulásai alapján ugyanis a Fidesz frakcióvezetője eddig többre hivatottnak taksálható, mint aki alkalmas a banán meghámozására. Márpedig ahhoz még csak nem is kell géniusznak lenni, hogy feltételezze valaki: nyomozati bizonyítékokat nem adnak ki utcáról berongyoló bunkók kezébe. Még akkor sem, ha nőből vannak. Még akkor sem, ha köztisztviselők. Különösen nem a nagykövet fogja egy idegenrendészeti nyomozati dosszié tartalmát szórni a nép közé. S ezt Rogán Antal, egy-egy világosabb percében, alighanem pontosan tudja. Márpedig a kirohanása Vida Ildikó berohanása kapcsán született.

A köztisztviseletből továbbra sem felmentett, de hivatali korrupció gyanúja okán az USA-ból kitiltott kartársnő ugyanis fogta magát és odarongyolt az amerikai nagykövetségre némi elszámoltatásra. Előzetes bejelentés nélkül, a látogatás egyeztetése nélkül, és gyakorlatilag az utcáról odapenderülve. Mert nála ez így szokás. NAV-elnökként alighanem maga sem várta el a hivatali órák betartását, a kijelölt ügyintézőhöz járulást, és az előzetes bejelentkezést. Vagy csak egyszerűen úgy szocializélődött, hogy akinek a hatalom karosszéket ad, annak talpnyalók is teremnek hozzá. Ellenben ezesetben lőn nagy pofára zuhanás, mivel az amerikai nagykövetség dolgozói nem a beosztottjai. De még csak nem is Orbán alattvalói. Vida Ildikó tehát fújhat egy tonna tollat ebben az esetben. Amit André Goodfriend amerikai ügyvivő, gondolom a tőle telhető udvariassággal, de tudtára is hozhatott a gesztusok szintjén. Azért gondolok udvariasságra, mert például nem dobatta ki bejelentetlen zaklatóként a biztonsági személyzettel, hanem hellyel is kínálta. S természetesen nem adott át semmilyen ügyiratot.

Természetesen, mert Polt Péter megkeresheti a kinti kollegákat, de a Vida Ildikó nem. Legfeljebb roppant udvariasan kérhet. Ékes angol nyelven. Ha pedig nem bírja a nyelvet, akkor visz magával tolmácsot. A világhálóra is kikerült felvétel tanúsága szerint azonban a NAV elnök az udvariasságtól sem csöpögött, és angolul sem tudott. De legalább tolmácsot sem vitt magával. Ami szintén nem kicsit vall arról, hogy ez az akció igencsak indulati, spontán és öntörvényű volt. Vagy ezt a szerepet szánták most éppen a NAV elnökének. Aki igyekezett jól eljátszani, de nem ment. Valószínűleg, ő vagy küldője arra számíthatott, hogy a távozó-félben levő ügyvivő sebtében lerázza, és akkor elküldött mártírként hagyhatja el a terepet. André Goodfriend azonban megint rutinosabb sakkjátékosnak bizonyult, és hagyta Vida Ildikót teljes erőből nekirohanni a saját ostobaságának tégláiból épült falnak.

S még csak le sem csapta talán azt a roppant magas labdát, hogy amennyiben valaki ilyen szinten suta a beszélt nyelvben, akkor mi a fenét akarhat(ott) az USA-ban magánemberként. Lehet, hogy az egész kitiltott NAV-társulatnak ez lenne az igazán fogós-ravasz kérdés. Különösen, ha kiderülne például Vida Ildikóról, hogy még angol nyelv-vizsgája is van ehhez a remek teljesítményhez.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése