2014. november 12., szerda

Tállai túlpörgésben

Az őszinteségi lázroham, ami a fojtogató botrányhullámok keltette pánik miatt látszik elharapódzni ezúttal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkárát késztette elszólásra. Vida Ildikó ügye, a jelek szerint, kifejezetten purgáló hatású kezd lenni. A különböző irányú megnyilatkozások interferenciájában sorra születnek elszólások, és buknak le hazugságok.

Ezúttal az említett államtitkár, Tállai András nyilatkozott igen meglepő szófordulatokkal az ATV-nek. A különböző reflexiókban mégis egy ominózus mondatát emelték ki. Valamiért a legtöbb esetben blődségként, ostobaságként idézik. Holott Tállai államtitkár úr ennél többet érdemel. Mert nézzük meg az említett mondatot alaposabban: „Magyarországon a magyar nyelv törvényei szerint adóznak, tehát alapvetően a magyar nyelvet kell ismernie [Vida Ildikónak]”. Ebben benne van szinte minden, amit tudnunk érdemes az NGM káderpolitikájától kezdve az adóügyek esszenciájáig. Egy igazi, őszinteségügyi műremek. Már akkor ha egy kicsit belegondolunk abba, hogy mi mindent sűrített ebbe az egyetlen kijelentésbe a politikus. Nemhiába gyönyörű a magyar nyelv.

Az például teljesen világosan kiderül belőle, hogy az NGM államtitkárainak kiválasztásakor a szakmai hozzáértésnek semmi köze nem volt a pozíció elnyeréséhez. Ellenkező esetben ugyanis Tállai András pontosan tudná, hogy egy országban, általában nem a nyelvre alkotott törvények, hanem az adóügyi előírások alapján adóznak az emberek. S általában a jövedelmük alapján. Amiről ezek szerint nem csak jogszabályi ismeretekkel, hanem tapasztalattal sem rendelkezik az államtitkár. Az utóbbi alapján tehát világossá tette, hogy adóügyekkel őt kár is zaklatni. Bár erre az esetre azért a jövedelemadóval való személyes ismereteinek hiánya azért érdekes lehet. De minden bizonnyal nem vesz fel fizetést, és ezért nem is adózik. S akkor már rögtön érthető a dolog. Talán így gondolta furmányosan közhírré tenni, hogy ő társadalmi munkában dolgozik. Már akkor, ha tudta, hogy mit beszél.

De tételezzük fel, hogy tudja. Ebben az esetben az említett mondat teljesen világos üzeneteinek másik csoportja lehet, hogy tényleg a nyelv törvényei alapján adóznak. Azaz annak kedvező törvényeket hoznak az adózásra, aki kellően mélyre tud benyalni. Ezzel eljutottunk oda, hogy immár az államtitkár támasztotta alá a szükség esetén személyre szabott törvénykezés gyanúját. A reklámadó körüli hercehurca kellős közepén ez egy igazán bátor beismerés Tállai Andrástól. Igazán nem szép dolog meghurcolni miatta. Mégsem állhatott ki azzal, hogy: „tudom, hogy tudjátok, ki mint nyalja [a kormányzat] talpát, úgy fizeti adóját”. Ahogy a pozíciók elnyerését tekintve is felér a kijelentés annak beismerésével, hogy Vida Ildikónak is elegendő volt a megfelelő fenekekbe turkálnia a nyelvével. Elvégre az államtitkár szerint neki is elegendő volt a Baksisztáni pozícióversenyben felvett térdelőrajt.

Már csak azért is, mivel különben a sokat emlegetett, és a nyaláson túlmutató, a beszélt angol nyelvben is megnyilvánuló nyelvismeret hiánya a NAV-nál kifejezett hátrány. Annyira, hogy nyalásmentes jelentkezőként Vida Ildikó még ügyintéző is csak neccesen lehetne annál az intézménynél, ahol Varga Mihály pillanatnyi kegyéből még mindig elnök. Így szinte biztosan igaza van Tállainak abban, hogy VIda Ildikónak nagyon is ismernie kell azt a nyelvet, ami a kinevezésekhez vezető ajtókat nyitja. Talán nem teljesen függetlenül attól, hogy egykoron ő is a Bibó Szakkolégium, Orbán Viktorral közös, levegőjét szívta. Talán éppen a pozíció kedvéért esve részleges amnéziába. S talán ennek a részleges amnéziának a mellékhatása a pillanatnyi nyelvzavara.

Az azonban biztos, hogy most az internet jó darabig Tállai András aranyköpésein fog röhögni. Közvetve pedig tovább gyepálják a NAV elnökét is. Amitől valószínűleg még idegesebb lesz, még többet rögtönöz, és még többet bakizik. Miközben lassan fel sem menthetik. Amit emelt fővel megtehettek volna az első gyanúnál, az mostanra a gyanú, és ezzel párhuzamosan az egész kinevezési láncolat inkompetenciájának nyílt beismerése lenne. Így egyre újabb nyilatkozatokra kényszerítve lassan mindenkit a kormányzatból. A tank-kurblival felpörgetett nyilatkozateszterga mellett meg érdemes lehet figyelni az egyre kapkodóbb mondatokat. A végén még valaki a teljes igazságról is elszólja magát. Addig is megpróbálják az internetről letakarítani a NAV-elnök beégéséről készült videót. Valószínűleg pont a vágyottal ellentétes hatást, a videó még szélesebb körű elterjedését, kiváltva.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése