2014. november 1., szombat

Festum Omnium Sanctorum

Forrás: dark.pozadia.org
Festum Omnium Sanctorum. Az üdvözült lelkek emléknapja. Katolikus ünnep. Általában. Ha eltekintünk attól, hogy számos katolikusnak ismert ünnepnap olvasztott magába igencsak pogány ünnepnapokat. S most kicsit tekintsünk el. Olyan módon, hogy mégsem tekintünk el.

Egy mély levegőt véve a politika forgatagában. Egy mély levegővel söpörve félre azt, hogy politikusok sajátítanak ki ünnepeket. Egy kicsit elfeledkezve a klerikális parlamenti platform státuszkeresztényeről. Egy kicsit mellénézve annak, ami szerintük szent, és ami miatt mindenki más pogány. Szóljon pár sor inkább másról. Azokról, akiket még ismerhettünk a környezetünkből. S azokról is, akiket nem. Mert előttünk éltek. Mert csak újsághírek. Mert talán még azok sem. Csak statisztikai adatok. Voltak. Míg éltek. Míg holtukban sem mások, mint számok. Holott nem számnak születünk, és alapvető jogunk lenne, hogy nem számmal sorba szerkesztve éljünk, és akár haljunk. Nem árokparton elkaparva, kartondobozzal lefedve, kartondobozba temetve. Nem feledve, hogy a halál talán a legdemokratikusabb „intézmény”. Mindenkit utolér, ha embernek születik. Akár Emberként, akár hitvány féregként él is.

Aztán az, hogy a lelke, ha nem túl lelketlen hova lesz, az már más körök, hitek mérlegein méretik meg. Az is, hogy üdvözül-e abban, amiben hisz, vagy csak emléke marad meg, az is igencsak túlmutat azon az ünnepnap-pároson, melynek csak egyike a katolikus hit szerint már üdvözült lelkek emléknapján. Mielőtt a nap rávirradna arra a másik emléknapra, amely a halottakra, a katolikus hit szerint a tisztítótűzben leledző lelkekre emlékezik. Azonban azért, mert senki nem tudja valójában, hogy ki hol tart a fátyol mögötti vándorúton, inkább emlékezzünk ma mindenkire. S holnap is. Mert bár különböző stációk ünnepe, inkább kétszer jussanak eszünkbe szeretteink, mint egyszer se. Hátha talán ránk is emlékszik majd valaki. Egyszer. Amikor már mindegy, hogy a férgek milyen kényszermunkát végeznek a maradékokon. Vagy hol őrzi a planéta egy-egy élete azt, ami megmaradt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése