2014. november 6., csütörtök

Konzultáció a semmiről

Olvasom, hogy Deutsch Tamás sajtótájékoztatón beszélt (mozgott a szája), az internetes nemzeti konzultációval kapcsolatban. Talán még nem beszélt Orbán Viktorral, aki szerint belátható időn belül nem lesz netadó. Akkor meg minek is a konzultáció? Csak nem az lesz a vége a konzultációnak, hogy tömegek követelik a különadót?

Na jó! Persze tudjuk, hogy a teljesen anonim, befolyástól mentes nemzeti konzultációnak ilyen előre lezsírozott eredménye nem lehet. Mert ugyebár a nemzeti konzultáció teljesen anonim, és befolyástól mentes. Annyira, hogy akár népszavazást is tarthatnának helyette. Különben tényleg tarthatnának, és akkor az akár felfogható lenne a többség akaratának is. A valós többségének. S akkor megszólal az a bizonyos kisördög, hogy talán éppen ez a baj a népszavazással. Lehet kampányolni, lehet előtte magyarázkodni, de azért még sincs előre lejátszva a dolog. Valaki a netadós népszavazás utolsó pillanatában, a szavazófülkében is dönthet úgy, hogy nem szereti a korrupciós váddal illetett NAV-elnökség mellett lándzsát törő országvezetést. Aztán a szavazócéduláját elég sokáig meg is kell őrizni. A számolásnál egy rakás ember ül ott. Nem lehet azt mondani, hogy csak a helyeslők szavazat érkezett meg. A többit keresse mindenki a postán. Ha meri. Csupa olyan tényező, ami miatt a valós népszavazás helyett a konzultációnak nevezett izé mellett dönthet a hatalom.

Már csak azért is, mert egy nyomtatvány anonimitását elvenni nem olyan nagy technikai bravúr. Márpedig a konzultációs szavazócédulákat nem a plázák kapujában fogják valószínűleg osztogatni. Ám még az is lehet, hogy valóban anonim a konzultáció. Azonban ezt el is kell hinnie az embereknek. Például azoknak, akik a vezér ellen szavaznának. Ha csak egy részükben kétség merül fel, máris a szemetes kibélelésére fogja felhasználni az erdőpusztítás végtermékét. Nem küldi vissza, és innentől a végeredmény akkor is manipulált, ha különben számszakilag minden rendben is van. Az egész demokratikusnak tűnő népszavazás eszméjétől pusztán a kétség gerjesztette félelem is elegendő lehet a manipulált konzultáció felé lépegetni. Ennek fényében különös hangsúlyt kaphat a netadós papírpocsékolásért felelős Vezér-segéd néhány kitétele az említett sajtótájékoztató nyomán született közleményből.

Az például, hogy „a konzultáció előkészítése során is számítanak mindenkinek a véleményére, amelyeket a legkülönfélébb online felületeken várnak november közepétől”. Márpedig az aki hisz az internetes anonimitásban, az ne olvasson az átláthatósági jelentésekről, és akár a béka-királyfiról szóló mese alapján is élheti az életét. Legalább is az átlagos felhasználók szintjén. Amit azok kedvéért teszek hozzá, akik már, technikai guruként tanácshalmazt helyzetek készenlétbe. Segítségként, vagy cáfolatként. Az átlagfelhasználó olyan széles nyomot húz az interneten maga után, hogy csak szándék kérdése a véleményének a személyhez kötése. Ami szándék kérdése, az pedig egyben hit kérdésévé is válik. Az online felületen elkövetett véleménynyilvánítás tehát gyakorlatilag éppen olyan, hangulatilag előre manipulált környezetet teremthet, mint a konzultáció maga. Ezzel az erővel néhány észak-koreai választási szakértőt is hívhatnának. Bár lehet, hogy közelebb is található korrepetitor az: „így szervezz magadnak konzultációt” tárgyköréből.

Azzal a különös kiemeléssel a stadionkapu-felelőstől, hogy „a nemzeti konzultáció legfontosabb szereplői a fiatalok lesznek”. Ez utóbbi párt-direktívát vajon miként fogják érvényre juttatni? Már a vélemény-nyilvánításkor kiteszik a 40-es karikát. Azzal, hogy a felett csak igazolt Békemenet-harcosok nyilatkozhatnak? Aztán már csak azt kell megoldani, hogy a kádári éveket legfeljebb csak hírből ismerők kapjanak konzultációs papírlapot. S tulajdonképpen már össze is állt a hatalom számára ideális forgatókönyv.

A fentiek fényében szinte már akár komikusnak is hathat az, hogy a „kormánypárti politikus úgy fogalmazott: egy digitális témáról szóló digitális konzultációra készülnek”, Végképpen világossá téve, hogy a kormányzatnak esze ágában sincs valós népszavazást kiírni. Inkább konzultálnak a maguk kitalálta meghívásos „demokráciájuk” alapján. Arról, ami Orbán Viktor szerint nincs és nem is lesz. Az erdők kímélése érdekében Deutsch Tamás akár a végeredményt elmondhatta volna. Minek azt a sok papírt elpocsékolni? De miért is nem népszavazást tart a Fidesz? Úgy látszik kormányzaton nagyon fél attól, amit ellenzékből annyira erőltetett. Azért ez is eléggé árulkodó lehet.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése