2013. február 15., péntek

Bárkik szegényvilága.

A hazai gazdaság híreinek szinte se szeri, se száma manapság. Hallunk recesszióról és győzelmi híradásokról egyaránt. Elhúzódó válságról, és a részben ennek nyomán felhorgadó indulatokról. Indulatokról a kormány ellen, a kormány mellett, és gazdasági válság, vagy akár a rendszerabúzusok által legjobban sújtottak ellen. Nem egy esetben rejtetten, a csinovnyikok, a mások felett már uralkodni nem tudó törpebürokraták indulatának következtében. A porba sújtott egzisztenciák „birtokosainak” sokszor kevés vigaszt nyújt a valós megoldást pótló szónoklat. S sokszor hiába tanulnának szívesen halászni, ha másé a tó.

Nekik az egyéni sorstragédiák jutnak. Az éhség pedig nem ismer bőrszínt. Amit talán jó lenne azoknak is figyelmébe ajánlani, akik hajlandóak egy veknivel a hónuk alatt sietni oda, ahol „buli van”. Mert akinek a hatalom ma még hagy egy veknit, kérdés, hogy mit kell teljesítenie holnap, hogy ne a bot túloldalán találja magát. Meddig marad egyenes az a derék, ha a gyermeke éhezik, ha a haver le se fütyüli másnap, ha a párja otthagyja, ha összeomlik a személyes világa. Márpedig az általános szegényedés egyik üzenete éppen az, hogy bárkivel megeshet, és bármelyikünk lehet ez a „bárki”. Akár holnaptól is. Érdemes lehet tehát leporolni a „Bárki Érintett Lehet” címet viselő kiadványt. Még akkor is, ha nem napjaink terméke, és akkor is, ha látszólag területileg kötött. Amit alcíme is elárul: „A kockázati társadalom székesfehérvári életképei”.

Kiadója az Echo Innovációs Műhely, és teljes terjedelmében letölthető. Miközben nyomtatványként alighanem kényelmesebb olvasni. Azoknak a családsegítőknek, pedagógusoknak mindenképpen ajánlhatóan, akik naponta találkoznak a szegénységgel, kiszolgáltatottsággal. 

Bárki érintett lehet
A kockázati társadalom székesfehérvári életképei
Összeállító: Sziklai Zoltán
Echo Innovációs Műhely, Székesfehérvár,
ISBN: 9789630802345
Nyelv: Magyar
Kiadás éve: 2010

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése