2012. szeptember 23., vasárnap

Varga és a közhűtőszekrény esete.



Forras: electionsmeter.com/
 Jó dolog, ha az embernek nem kell hosszasan, és mélyre ható lelki folyamatok keretében foglalkoznia a hűtőszekrényével. Jó dolog, hogy amennyiben kiürül, akkor nem gond utántölteni. Jó dolog, ha bármikor belenyúlva hideget érez, és nem kell hosszasan töprengenie a cserén, ha elromlik. Jó dolog, ha belenyúlva mindig talál jégkockát, és wisky-t, bort, sört, vagy bármi mást, amit gondol. De rossz is lehet mindez, mert elveszti kapcsolatát az állampolgárok mindennapjaival. S rossz dolog, ha azt hiszi, hogy amennyiben neki megadatott a lehetőség minderre, mindenki más is így van ezzel. Márpedig Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter valahogy így járhatott. Valahogy az elromlott hűtőszekrény és a növekedési elvárások közé ékelődött biztosítékon átütött a szikra, és nem véletlen, hogy a miniszter kijelentésein kezdtek mosolyogni az emberek.

Az ugyanis elég valószínűtlen, hogy a hűtőszekrények elromlása és azok rohamos cseréje fogja kihúzni az országot a dágványból. Még akkor sem, ha érteni vélem egy mögöttes gondolatmenetet. Azt, hogy amennyiben mindenki hűtőszekrénye egyszerre elromlana, és mindenki elmenne újat venni, és mindenki magyar hűtőszekrényt vásárolna, akkor a hazai hűtőszekrény-kereskedelem olyan belső forgalmat generálna, ami a gazdasági fellendülés motorja lehet. Ennek azonban ellentmond pár tény. A hűtőalkalmatosságok normális körülmények között nem parancsra szoktak tönkremenni. De a tönkrement hűtőszekrény sem izgatja azt, akinek már rég nincs pénze fizetni a villanyszámlát, ami kellene a különben üres élelemtároló működtetéséhez. Így aztán újat sem megy venni, mert lényegesen komolyabb napi gondjai vannak. Ezért aztán az sem nagyon érdekli, hogy Varga Mihály miniszterúr milyen ütemezéssel veszi ki a jégkockát az ezért szorgalmasan amortizálódó háztartási eszközből. Lényegesen jobban érdekelné az a gazdasági stabilitás, aminek következtében valós munkahelyet kapna, és gyermekei tényleges képzésekre járhatnának.

Ezért alighanem érdekesebb számára az, hogy mit gondol a kormányzat arról a munkahelyteremtésről, melyről a szellemképek már régóta riogatják a munkanélküliség intézményét. Mely intézmény különben jól van, és eddig csak pótcselekvés szintű árnyékboksz zajlik ellene éppen úgy, mint a recesszió ellen. Ezen pedig az sem változtat, ha a miniszterelnök kiáll és azt, mondja: minden a legnagyobb rendben van. Márpedig éppen ezt mondta, amikor Rómában arról nyilatkozott, hogy hazánk a siker küszöbén ácsorog. Jogos lenne a kérdés, hogy amennyiben ez igaz, miért nem lépjük át ezt a küszöböt? Orbán Viktor azonban ilyen részletkérdésekben bizonyára nem illetékes, mivel neki magasabb szintű küldetésről beszéltek a hangok. Bár jó lett volna, ha azok a hangok azt is elmesélik, hogy a közmunkásokkal javított munkanélküliségi statisztikák mögött a nagy alig-valami van. Márpedig ebben az esetben hiába mondja az IMF-hez delegált Varga Mihály, hogy ragaszkodni kell a munkahelyvédelmi akciótervhez. Azzal ugyanis a hazai gazdaság felpörgetése szempontjából alig jut előre a hazai piac, ha tömegek keresnek a létminimum határa körül vagy alatta. Nemhogy a hűtőipar, de számos más terület esetében sem. Ami persze nem jelenti azt, hogy a munkahelyteremtés nem lenne lényeges, de a csicskáztatással egyenértékű közrabszolga-programoktól kissé különböző kerekeket kellene feltenni az Orbán-Matolcsy tengelyre.

Ami persze nem jelenti azt, hogy ugyanakkor nem lennének lényegesek azok a hírek, melyek az IMF-tárgyalásokról szólnak, és hatással lehetnek gazdaságunkra. Ebben benne lehetnek az MNB függetlenségéről szóló a hírek éppen úgy, mint azok a részletek, melyeket az IMF-nek írt kormánylevél kapcsán csepegtetnek. Amiből azért az kiderült, hogy a közszférában dolgozók számát csökkenteni szeretnék. Ami kicsit ellentmond annak, hogy növelni szeretnék a munkahelyek számát, mivel a közszféra az, amire a kormányzatnak közvetlen ráhatása van. Már akkor, ha ezt szélesebb körben, a kormányzati tulajdonban levő cégekre is értjük. A versenyszféra esetében jelenleg ugyanis az látszik inkább, hogy a beruházási kedv erősen csökken. Ezt mutatja az az adat is, hogy a banki hitelállományok folyamatosan zsugorodnak. Ez aztán kicsit kétségessé teszi azt, hogy a kormányzat alapvetően szakított volna azzal a vonulattal, ami sokkal inkább egy modern szolgaság, mintsem autonóm munkavállalók és polgárok rétegének kialakítását szolgálná, Igaz az utóbbiak torkán nehezebb lehet lenyomni egy banánköztársasági retorikát. Mert hamarabb rájönnek, hogy kevés, ha Varga Mihálynak tele hűtőszekrénye, amikor az övék üres. Így nekik más lesz tele.

Simay Endre István

12 megjegyzés:

  1. "előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni”.

    Ez már egy picit több annál, minthogy Varga kínjában baromságokat beszél: ez a pszichotikus elme lassú széthullása, a beszivárgó valóság hatására.
    (Egér)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Statisztukusan minden megadja magát idővel. De az kevés a kilábaláshoz. Vargától többet vártam volna.
      Geo

      Törlés
  2. Talán Misi lobbizhatna az Electroluxnál, a Samsungnál és más gyártóknál, hogy legyenek szívesek felgyorsítani ezt a folyamatot: http://www.figyelo.hu/cikk_print.php?cid=375435_tudatos_geprombolas
    Én mint szakmabeli, nem támogatom.
    Mióta az R-600-as hűtőközeggel kínlódó förtelmek piacra kerültek, felére csökkent a munkám. Meg a kollégáimnak is. Akkora szarok, hogy az minősíthetetlen. Nyolcvan százalékban javíthatatlanok. Betér a multihoz a gyanútlan vevő, megveszi a side by side 250 ezer forintba kerülő szemetet, és azt hiszi, ez aztán kiszolgálja őt időtlen időkig.
    Hát nem. Nem fogja.
    Vargamiska jó helyen kapargatja a szart, de súgja már ide a fülembe, miből fog venni új frigót a szarrá sarcolt töbség?
    Nem csak hülye, de el is adta magát, tehát becstelen is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az eleje régen, talán már Ford-papa korától folyamatosan téma. Emlékszem, hogy a mobiltelók kapcsán is felmerült már különböző forumokon. Nem tudom mi van mögötte, de emlékszem, hogy az öreg Szaratov vagy husz évig szolgált, és az azt leváltó Minszk anyámnál mostanság lett selejtezve és cserélve, mivel fizikailag előbb rohadt szét az azél az atajában, mint ment tönkre hűtőszekrényként.
      A második részét illetően a poszt eleje is ilyesmit feszeget. Az üres hűtőhöz villanyszámlát is fizetni képtelenek nem fogják felpörgetni a gazdaságot.


      Törlés
    2. Igaz-igaz... Vánnyadt Vánnyadtovics Vinyov, mint ha magam mondtam volna.
      A hűtőszekrény csak egy hivatkozás (balfasz dolog), a gazdasági nonszensz kezelésére.
      Én nap mint nap tapasztalom, hogy mekkora córeszben dagonyázunk.
      Annak idején (nyolcvanas évek), már azért kihívtak "javítani", ha furcsa hangokat hallatott a mosógép. Evvel szemben ma, olyan gépeket kellene rendbe tennem (lécci-lécci mester úr), ami totál le van rohadva. Nem húsz éves matuzsálemekről beszélek, három-négy éves csúcs márkákról. Whirlpool, Indesit, Candy és egyéb fostalicskákról. Programozottan döglenek meg, evvel a szakma is megy a kukába. De nem erről van szó mostan itten, hanem arról, hogy mekkora szakadékba navigál bennünket ez a szakértő adminisztráció. A szakmám csak egy példa erre, amit tapasztalok azt leírhatja a kőműves, a burkoló, a festő és sok más lenézett iparos. Aztán megsütheti a végzettségét sok diplomás is, itt rájuk nincs szükség. Teljesen hülye jogászokkal Dunát lehet rekeszteni, ugyanakkor a valóban értékelhető tudás le van szarva. Mennek /menekülnek. Megértem őket (is). Meg azokat is, akiknek puszta szaktudás van a kezükben. Imádom a történelmet, a földrajz kölyökkorom óta kedvenc, a görög kultúra meg... De; egy klasszika filológus prof. nem biztos, hogy leburkolja a fürdőszobáját. Neki kell a szakmunkás, aki azt tudja amit Ő nem.
      Itt kellene egy egészséges társadalomnak rendet tenni, de ettől rohadt messze vagyunk. Ameddig két diplomás tanárember BKV-ellenőrnek kényszerül menni, a szobafestő haverom meg az autodidaktaként elsajátított tudásával, (számítástechnika - abból főiskolát is végzett - ókori történelem, könyvtáros szak) nem tud elhelyezkedni, mi a lófaszról beszélnek ezek a szemetek? Nekem is folyamatosan újra kell tanulnom a szakmámat, mert olyan újdonságokkal szembesülök, amikor az abakusz után pár évvel PC-t raktam össze magamnak. Nem nagy durranás, de nem kell a szomszéd segítsége.
      Szar világ ez, semmi nincs a helyén.

      Na, kaja van, meg nagyon jó éjt!!!
      Kösz...

      Törlés
    3. A magam részéről pont azért nem nzem le a "szakikat", amit írsz. No meg azért, mert dolgoztam temetőkertészként is még szinte gyerekként :-) Lehet, hogy sokak szerint nem eléggé, míg mások szerint túlságosan is, de megtanultam tisztelni azt, aki olyasmihez ért, amihez én nem. Például nem szedek szét mosógépet sem :-)
      A többiben sem sokat vitázunk.
      S jó étvágyat.

      Törlés
    4. -:D:D
      Jó dumálni Veled,
      jó éjt!!

      Törlés
    5. mire figyeljek tehát hűtővásárláskor, hogy a lehető legkisebbet szívjam?

      Törlés
    6. Remélem Knósszosz jön, és megmondja :-)

      Törlés
  3. Egyébként fenntartom azt is, amit korábban írtam. Varga Mihálytól többet vártam volna. Sőt, sokáig, mint potenciális váltóerőt kezeltem a Fidesz-en belül Orbánhoz képest.

    VálaszTörlés
  4. nem értitek a lényeget, Varga szavai: „előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni” valójában ezt jelentik: „előbb-utóbb a FIDESZ is megbukik, előtt-utóbb lehet, hogy Orbánt is le kell cserélni”

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, benne lehet a pakliban talán. De ez végső soron szintén visszalépést jelentene a '970-es vagy korábbi évek kommunikációjához és világához.

      Törlés