2012. szeptember 29., szombat

Nemzeti életvédelem a neoratkoizmus jegyében.

Ratkó Anna, a sorok közti példakép.
Forrás: Sulinet
Az élet érték, és egyfajta ajándék. Ilyen kijelentéseket tenni majdnem olyan biztosan nyerő lap kihúzását jelenti, mint kisgyereket szerepeltetni egy családi filmben. Elvégre igen kevesen fogják azt mondani, hogy az élet márpedig nem érték. Még az sem, például az a Jobbik-képviselő sem, aki különben szívesen lődözne másokra, Alig tartom ugyanis valószínűnek, hogy a saját, vagy gyerekei életét is olyan könnyed gesztussal venné célba, mint az elvonatkoztatott ellenségképet. Azzal a címmel tehát, hogy „Az élet érték” konferenciát szervezni is nyerő dolog lehet a kommunikációs fanfárok hangzavarában. Ezt nyilván felismerte a parlamenti többség is, amikor egy ilyen címen meghirdetett konferenciát hoztak a Parlament kupolás teteje alá.

A hely megválasztása nyilván több dolgot rögtön világossá tehetett. Ami különben nem baj, mielőtt bárki félreértené. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy mivel a Parlament épülete a politikacsinálás helye, egy ott rendezett konferencia elsősorban politikai és nem tudományos, vagy közéleti esemény. Zártkörű esemény a zártkörű elit számára. S jobb ezt tudni előre, mintsem utólag kelljen ennek nyomait bogarászni a közlemények labirintusában. Ahogy az is nyilvánvaló kommunikációs fogás, hogy a színhely megválasztása azt jelzi, hogy ami ott elhangzik, az a legteljesebb mértékben megfelel orbanánia vezető pártjának, és hatalmi elitjének. Ez is tulajdonképpen olyan gesztus, ami a tiszta helyzetek megteremtődését szolgálja. Amikor tehát a „Life - it’s a gift” című konferencia programjára tekint az ember, már nem lepődik meg, amikor az első sorokban olyan neveket talál, mint Kövér László házelnök, vagy Balog Zoltán miniszter. A nők képviseletében pedig ott van támogatóként és a Fidesz képviselőjeként Ékes Ilona is, tehát semmi gond, vannak azért nők is a buliban. S talán Balog Zoltán is utánanézett legutóbbi ékes nőügyi megszólalása óta annak, hogy kik is a kékharisnyák valójában.

De az előadók között is olyan neveket találni, akiknek személye a garancia arra, hogy leginkább politikai kinyilatkoztatások fognak elhangzani. Ami különben teljesen nyilvánvaló abból is, amit a hazai tudósítás közölt az összejövetel kapcsán. Így teljesen felesleges számon kérni Ékes Ilonától azt, amit állít. Mármint az adatokkal való alátámasztását annak, hogy például hazánkban a népességfogyás okai között a fogamzásgátlás reklámozása milyen szerepet játszik. A kijelentés ugyanis, adatok nélkül inkább csak egy olyan vélelem, ami gesztus az ultrakonzervatívok felé. S persze a kisebbik kormánypárt felé, akiknek gombnyomásaira továbbra is számít a kétharmados gárda. No meg persze a KDNP testvérszervezeteként is felfogható pártküldöttek felé is. Köztük azon Carlo Casini felé is, aki jelenleg az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának elnöke, és hazájában az életvédő mozgalom elnöke. Elvégre, abba az irányba is fenn kell tartatni a pávatánc-rendet. Még akkor is, ha különben az egész EU elmehet a hazai kormány szerint a fenébe a maga válságával. Aminél mi sokkal jobbat tudunk. Mármint válságból. Nagyobbat.

No de inkább nézzük már ezt az életvédelmet, mert az élet tényleg érték, és tényleg védendő. Akár politikailag, akár szociológiailag nézzük a kérdést ez szinte biztosan megállapítható. Bár az utóbbi esetben azért csak beszól a kisördög, hogy talán az emberhez méltó életet is garantálni kellene a biológiai léten túl. De ne legyünk már ilyen gonoszak egy kormányzati konferenciával szemben. A lózungok világában olyan pocsékul nézne ki, ha valaki azt kezdené feszegetni, hogy a szociális abortuszprogrammal, a státuszmentésből született gyermekekkel mit szándékozik tenni az, akinek párttársa a családi erőszak elleni védekezést is a széttett lábú nők felett elnézve látja csak a kéklő semmiben. Ékes Ilona tehát megmondta a magáét, és belőle legalább kinézzük, hogy tudhat valamit a gyermekszülésről. S legyünk annyira optimisták, hogy hónapokat töltött, az előzőekben említett hozzászólása kapcsán, az egyes abortusz-pártoló hirdetéseket strigulázgatva. Kövér Lászlóból azonban nem nézem ki, hogy a gyerekszüléssel kapcsolatban túl sok személyes tapasztalata lenne. Nem is pártállása, hanem a biológia okán, mely jelenleg az ebben való aktív részvételt a bemeneti oldalra, majd az apás szülés szemlélő pozíciójára kárhozatja számára.

Holott, amennyiben olyan vezérszólamokat hangoztat valaki, hogy „gyerekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés”, akkor ez kevés lehet. Kövér László kis igazán bepróbálkozhatna azzal a gyerekszüléssel. Nemzeti lojalitásból, és a NER iránti elkötelezettségét demonstrálandó. Az olyan olcsó kifogásokkal meg ne jöjjön, hogy ő erre képtelen. Amíg ezt meg nem oldja, talán olyan nemzetstratégiai kérdésekkel is foglalkozhatna cseppet, ami elősegíthetné azt, hogy ne krízisgenerációk szülessenek. Igaz, ez kevésbé hangzatos, mint melléállni egy kezdeményezésnek, ami nagy szavakkal a fogantatástól akar védeni minden gyermeket. Amely szavakat még akkor is üres léggömbnek lehet csak kezelni, ha a az ezt célzó aláírásgyűjtés mellett a már említett olasz politikus áll. Már csak azért is, mert a gyermek születése jelenleg még biológiai és nem technológiai kérdés. Mint például Isaac Asimov „A Mezítelen Nap” című könyvében. No meg, részben ugyanezen okból is, olyan családi kérdés, amiben igencsak szerepet kap a szülők tehervállaló képessége. Ha pedig komolyan vesszük azt, amit Ékes képviselőasszonynak tulajdonítanak, akkor ugyebár az abortuszról, fogamzásgátlásról szó sem eshet. Így a konferencia kapcsán érdekes megoldások kezdhetnek kirajzolódni a kormányzati szemléletben. S ebben alig valamit „játszik” az a sajátos Janus-arcúság, ami már korábban megfigyelhető volt például az abortusz-tablettának, vagy magának az abortusznak a szabályozása kapcsán.

Bár nyilván sokan rájöttek a csapdára már, azért foglaljuk tehát röviden össze. A Fidesz képviselőnője szerint a fogamzásgátlásról beszélni nemzetellenes, mert csökkenti a zsellérnemzedékek létszámát. Kövér szerint gyereket szülni nemzetmentő dicsőség, és nemzetstratégiai ügy. Mivel Varga István jelenleg is a Fidesz képviselője, állítható, hogy ezt szerintük akár olyan áron is be kell vasalni a nőkön, ami határos a megerőszakolásukkal. Így még a szorosan összeszorított térdel végrehajtott, és különben a családokat igencsak romboló megtagadásos fogamzásgátlás sem játszik. Az EU-s aláírásgyűjtéshez való csatlakozás alapján azt is tudjuk, hogy a magzatnak védelem jár minden körülmények között. Függetlenül az akár biológiai életkilátástól, a társadalmiról már nem is beszélve. Mert az abortuszról sem illik beszélni, és előidézni végképpen nem. Így teljesen világos a kormányzati, konzervatív tenyészprogram kerete. Pusztán olyan apróságok hiányoznak ebből a keretből, hogy mit szólnak a nagy szavakhoz a családok, és bennük azok, akik szülnek. Miként valahogy az is hiányzik, hogy a recesszió, a szétverve felkavart iskolarendszer, a szociális leszakadás árnyékában mi lesz az így megszületett apróságokkal. Mert apróságokkal nem törődhet az, aki oszlop-magasról néz le. Mindenki mást..

Miközben Ratkó Anna szelleme lelkesen tapsol.

Simay Endre István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése