2015. május 20., szerda

Rostoványi: Egy fórumon kérdezni is gyáva rektor

Tegnap, gyakorlatilag hirtelen felindulásból meghiteleztem az egykori, Budapesti Kertészeti Egyetem feldarabolását. Szívem szerint most az jönne, hogy megkövetek mindenkit, és hamut szórok a fejemre. Ez még bekövetkezhet, de úgy tűnik nem jött el az ideje. Jöjjön egy kis update az előző íráshoz.

A napi hírfolyam azzal kezdődött, hogy a Vs.hu hírét ugyancsak átvevő HVG közölte: az egyetem, mármint a Corvinus, mit sem tud az egészről. Külön vicc, hogy a Kertészeti Egyetemet, azaz a Budai Campus-t kivégző hír cáfolatának illusztrációja az egykori Közgázon ülő Marx-szobor. A szöveg pedig ezt mondja: „A Corvinus meggyőződése, hogy a egyetemük a magyar felsőoktatás egyik legelismertebb és legsikeresebb intézménye”. A helyesírási hibákkal együtt átvett szöveg hibáitól most tekintsünk el. Attól azonban nem, hogy a jelek szerint a HVG munkatársának, lélekben legalább is, a Corvinus csak és kizárólag a pesti oldalon álló épületben székelő intézményt jelenti. Ez pedig gyakorlatilag, kommunikációs hatását tekintve besorolja a „feláldozható” kategóriába azt a tanintézetet, mely az arborétumával igazi nemzeti kincs, és patinájával hagyományőrző és –teremtő intézmény lehetne. Ha másutt, mondjuk, Skóciában állna. De lépjünk tovább, hiszen ma volt egy fórum is az egyetemen. A Villányi úton.

Valószínűleg lesz még utózöngéje, ahogy elég gyorsan megjelentek a tudósítások a fórumról. Például az Index-en, amelynek híradását érdemes talán a sorok közt is elolvasni. A cím, hogy egy tanszékvezető elsírta magát, nagyon blikkfangos, de tudjuk: nem ez a lényeg. Az államtitkár nyilatkozási pánikja már sokkal érdekesebb. Már csak azért is, mert az olvasó mindjárt a hírt felvezető lead-ben megkapja a hideg-zuhanyt. Palkovics László szavai mindjárt ez alatt jönnek: „Sem háttértanulmány, sem semmilyen döntés nem született a Corvinus Egyetem budai campusának feldarabolásáról és eladásáról”. Amely kijelentéssel kapcsolatban érdemes tudni: a háttértanulmányok hiánya még egy kormányzati döntést nem gátolt meg. Ahogy senki sem látta például a trafik-fóliázásokkal kapcsolatos előzetes hatástanulmányt sem. A döntés megléte? Senki sem állította, hogy megjelent törvény van a feldarabolásról. Amellyel kapcsolatban 2012. óta szondázzák folyamatosan a közvéleményt.

De mit is ír konkrétan az államtitkárra hivatkozva az Index? Ezt: „Az államtitkár szerint arról érdemes beszélni, milyen átalakításra szorul az agrárképzés. Ma ugyanis 14 helyen folyik ilyen, és nem árt elgondolkodni azon, van-e értelme például egymástól 50 kilométerre Budapesten és Gödöllőn is fenntartani egy-egy agrárkart”. Világosan megüzeni tehát a Nagyúr kiküldött ölebe: A Budai Campusnak coki, és menjetek büszkén dagadó kebellel a fenébe. Miért is? Mert ha ingatlan, akkor kérem „Palkovics László a Corvinus budai campusáról azt mondta: az ingatlanok ott nagyon rossz állapotban vannak, felújításra szorulnak”. Sőt! Sokkal olcsóbb felrobbantani, a telket jó pénzért eladni, és a képzést, szétbarmolva elosztani. Mert: „A kormány tervei szerint négy agrárcentrumot hoznak létre az országban. Ez a folyamat még csak most kezdődött el, folyik az intézmények átvilágítása, hogy a profiltisztítást el lehessen végezni”. Tehát szó nincs arról, hogy a Budai Campus megmaradása mellett tette volna le a voksát a kormányzat. Sokkal inkább az ellenkezője olvasható ki mindebból.

Majd születik egy átvilágítás, aminek egyik eredményéről, az ingatlanokról az államtitkár már jó előre nyilatkozott. A profilok tisztítása kapcsán, ennek fényében, épület híján felesleges is a Kertészeti sorsával kapcsolatban ál-naivan várni az eredményt. Nem mintha komoly, évszázados hagyományokkal bíró kertészképzés lenne máshol az országban, de valószínűleg ez sem sokakat zavar. Azon a szinten, ahol már a kormányzati bársonyszékek és az ingatlaneladások kerülhetnek veszélybe. A tudósítás szerint Hegedűs Attila friss példákkal illusztrálta azt, amit egyébként is tudunk. A kormányzati szólamok egy zacsi szotyihéjat érnek. Mert „május elején Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár Maruzsa helyettes-államtitkárral együtt még azt mondták neki, hogy nyugodjon meg, semmi komoly változás nem lesz az agrárképzésben. Négy nap múlva kiderült, hogy több alapszakot megszüntetnek, miközben bevezetik az osztatlan agrárképzést”. Lehet, hogy Hegedűs Attila sem sokáig lesz már dékán?

S mit olvashatunk a rektor szerepléséről? Hivatkozott a 2011-es székfoglalóra, amikor azt mondat, hogy célja a Corvinus egyben tartása. Rektori munkásságának indulásával párhuzamosan leválasztották a Corvinus-ról a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karában megboldogult Államigazgatási főiskolát. Hozzácsapva a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez. Jó lenne olvasni Rostoványi Zsolt ezzel kapcsolatos tiltakozását. De eddig csak olyan adatokat sikerült találni, hogy dékánként fordult elő a kar leválasztását megelőzően is az egyetemen. Mélységes csöndben. A mostani fórumon előadott egykori szövegét inkább nem kellett volna talán felidézni. Ha hallgatott volna, talán hitelesebb maradt volna.

Miközben a tudósításból azt is megtudhatjuk, hogy a „fórumról Rostoványi Zsolt egyenesen a Magyar Rektori Konferencia ülésére ment, ahol akár megkérdezheti Palkovics államtitkárt, hogy valóban szét akarják-e szedni a Corvinust”. Igazán karakán kiállás. Vajon miért nem a fórumon, nagy plénum előtt kérdezte meg? A telefon, a webkamera ki van találva, ha úgy adódik. Még akkor is, ha az államtitkár nem meri netán a jelenlétével megtisztelni a fórumot. Nem merte a rektor megkockáztatni, hogy amennyiben „Igen” a válasz akkor szétkapják az épületet? Ugyan kérem! A Kertészetire nem azok járnak fórumozni, akik TV-székházat gyújtogattak. Netán attól félt, hogy kiderül: nem mer még egy kérdés erejéig sem konfrontálódni a hatalommal? Ennyire jól fizetik azt a rektori széket? Esetleg annak megtartásához kell feláldozni a budapesten évszázados felsőfokú kertészképzést? Sumákolás-szag terjeng. A tegnap írtak zárszava alapján: Bojtosodik rektor úr! Bojtosodik! De még megpróbálhat küzdeni ellene.

Bár látnánk!

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése