2015. május 5., kedd

Pont a biciklistáknak sanyarú?

A biciklizés nyilván nagyon jó. Nyilván nagyon egészséges, és mindenkinek ajánlható. Még sokkal egészségesebb, és mindenképpen kevésbé balesetveszélyes lenne, ha a biciklikben beépített teleport-rúnák lennének. Na meg talán akkor is, ha a biciklisek egy jelentős része nem hinni, hogy alanyilag szebb, kivételezettebb és természetesen kerülendőbb, mint bárki más.

Ez most azért is jutott eszembe, mert éppen most sikerült olvasnom egy búsongó fejtegetést a budapesti biciklizők bicikliút-ellátottságának helyzetéről. Lehet, hogy az eszmefutatás másról is szólt, de nem különösebben érintett meg a biciklizés oldaláról. Nem járok ugyanis biciklivel. Annak ellenére, hogy annak idején megtanultam nem elesni ezzel a kétkerekű közlekedési eszközzel. Igaz, akkor a munkakör egyik szervesen elvárt tartozéka volt a biciklizés. Nem futárként, hanem a mezőgazdaságban. Budapesten tömegközlekedek, ha tehetem. Mostanában azt is nehezen. Ellenben annak, aki szerint remek a helyzet, annak javasolnám a Moszkva tér (Tarlósnak Szél Kálmán) környékén az ügyintézést. Javaslom, hogy az 59-es villamos pillanatnyi végállomásától jusson el a 4-6-os villamosok vonalának megközelítési helyére. Lehetőleg kerekes székkel. Ha kellően kiizmosodott és már repülni is megtanult, akkor begipszelt lábbal. Látszólag ennek semmi köze a biciklisekhez, de azért a minap valami kerékpáros felvonulást is szerveztek. Mert nem az igazi a város, ha nincs valami extra felfordulás. A végén még meg lehet valamit közelíteni csak úgy. Tényleg tök ciki.

Erre persze ismerem azt a zseniálisan populista és demagóg érvet, hogy a város a bicikliseké. Joguk van tehát felvonulni. Ha a fene fenét eszik is. Gebedjen meg nyugodtan az, aki nem biciklivel jár. Esetleg tanuljon meg repülni. Akár ott is, ahol különben felnőtt, és gyerekkorában még közlekedni is tudott. Amely utóbbi jelenséghez különben nem annyira a felbontásoknak, mint a bicikli-utaknak van köze. Azon bicikli-utaknak, amelyeket a sors kifürkészhetetlen mérnökeinek lázálmait honorálandó a valamikor járdák egy részének leválasztásával alakítottak ki. Talán abból kiindulva, hogy a kerékpáros serényebb szavazó. De még az is lehet, hogy a túl nagy megbékélés megelőzésére. Mert miért ne utálja egy kicsit az a gyalogos a biciklistát, aki lába alól bicikli-utasítják a járdát. Ennél talán csak annál rosszabb, amikor a járdán nagy magabiztosan elkerekezik a pedálbűvész, és nagy boldogan majd föl löki a gyalogost.

Erre persze szinte már hallom az ellenvetést, hogy ők a bunkó kisebbség, és a gyalogosok sem mind a matyóhímzést képviselik. S tényleg nem. Aki a saját kapuja előtt sincs biztonságban az a néhányadik nekifutásra képes elveszteni a türelmét. Olykor a jólneveltségét is. Ha aztán nagy biciklis-felvonulásokról hall, akkor be is sorolja a többi városlezárási mozgalomba. Különben okkal. Akár honnan nézem ugyanis, a városban „csak úgy” lakók vannak általában többségben. A kétségtelenül egészséges, a városi levegő tüdőt tisztító hatását kihasználó biciklizéseket, felvonulásokat, futkározásokat szervezők a városi levegő áldásaitól mentes városszéli területekre is vihetnék. Habár megértem, hogy nem viszik. Ott ugyanis rögtön kiderülne, hogy milyen elenyésző lenne a részvétel, ha nem párosulna a várost froclizó bulival. Esetleg lehetne szervezni egy városon kívüli kiindulási pontot. S csak azoknak engedni a váráson belüli felvonulás-zárást, akik igazoltan kintről, a kezdetektől jelen vannak.

Egyébként készséggel elfogadom azt, hogy kevés a bicikliút, és sok az autó. Javasolnám a biklibe épített teleport mellé azt a varázslatot, amelyiktől szélesebbek lesznek az utak, és ehhez széjjelebb másznak a házak. Alkalmasint persze a bicikli közlekedési eszköz. Így a bicikliutakért lobbizóktól elvárom, hogy a közutakon való kerékpárút-kijelölést szorgalmazzák. Egyben azt is, hogy lobbizzanak a kerékpársáv járdákról való lemozgatásáért. A magam részéről minden szimpátiám az övék lesz. Addig nem különösebben vagyok meghatva a szegény kerékpárosok sanyarú sorsától. Elég közlekedési sanyarúság van anélkül is.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése