2015. május 14., csütörtök

Benkő: Budapesthez Felcsút közelebb van Budapestnél

SzarNehéz lehet az udvari muzsikusok élete. Különösen, ha nem beszélnek egymással, és mégis meg akarják magyarázni a bizonyítványt. Ebbe a kályhacsőbe szorult bele a jelek szerint az Omega együttes is. Melynek felcsúti kálváriája azzal kezdődött, hogy a basszusgitárosuk lemondta a jelenlétét.

Erre persze lehetett volna azt mondani, hogy Mihály Tamás így gondolja, de azért csak fellépünk a vezérnek világot jelentő stadionban. Ennél, a 2002-ben az orbáni színpadon tapsoló Kóbor János mást gondolt. Szinte dalok jó részét szerző tag koncert-lemondását követő napon megmagyarázta, hogy az építész-szíve viszi Felcsútra. Mert már a korábbi látogatására is így emlékszik: „Diplomás építészmérnök vagyok, és nem is a meccs, hanem leginkább Makovecz Imre miatt mentem, akinek a tervei alapján készült a stadion”. S most mindenki fojtsa el a mosolyát, akiben olyan kérdések merülnének fel: vajon rá mernék-e bízni a házuk megtervezését Kóbor János diplomás építészmérnökre? Amitől még persze nyilván egyéni és szubjektív véleménye lehet bárkinek a felcsúti stadionról. Akinek tetszik, tessen. Akinek meg nem tetszik, annak engedtessék ez is meg. Ameddig ezért a véleményért nem jár azonnali megkövezés. Tehát Kóbor Jánosnak, a magánembernek nyugodtan tetszhet az a stadion. Ez azonban mit sem von le abból, hogy a stadion léte egyfajta hatalmi szimbólummá vált, és ott fellépni politikai gesztus a hatalom felé. Ez nem biztos, hogy jól van így, de attól még nem lesz másként. Akinek nem tetszik, az elmehet a vezérhez panaszra. Akinek talán nem lett volna kötelező a kertje végébe stadiont építtetni. Ha van két krajcárért politikai érzéke és demokratizmusa.

A május elején megjelent Kóbor-szöveget, elhelyezve oda, ahova való, egyébként el is feledhettük volna. Ha a történetnek itt vége. Még akkor is, ha a Kóbor 2002-es tapsonctársa, Kokó fel is kavarta kicsit az udvartartás körüli állóvizet. Azonban bekövetkezett az, amire a bevezetőben céloztam. Az Omega felcsúti fellépésre ácsingózó tagjai elfelejtettek egyeztetni a témában. S ez megbosszulta magát. Megjelent ugyanis egy interjú Benkő Lászlóval, a billentyűssel. Aki aztán úk megvilágításba helyezte a fellépést a Pancho Arénában. Benkő szerint sem a politika játssza a fő szerepet, de nem is stadion szépsége. Praktikus okai vannak kérem, akárki megtudhassa. Mégpedig a geográfiai praktikum, ami szerint kihagyhatatlan, mert „Közel van Budapesthez”. Illetve azért is, mert, „ha ugyanis Győrbe vagy Debrecenbe visszük a bulit, akkor az egy vidéki koncert lesz”. Világos tehát. A nyugati határszélhez közelebbi és vélhetőleg népesebb Győr egy kis vidéki porfészek. Ahogy Debrecen sem több egy lesajnált vidéki kócerájnál. Bezzeg Felcsút! Az igen. Szinte a világ közepe. De vidéknek aztán nem vidék. Hiszen a Vezér is ott született. Hogy is lehetne vidék!

Nos, e helyről szeretném Benkő Lászlóval, a billentyűssel megosztani a Magyarország földrajzával kapcsolatos hatalmas titkot: Budapesthez Budapest van legközelebb. Ha tényleg ezen múlik, miért nem a fővárosban van a koncert? S különben is. Mi a fenének kell megmagyarázni? Nem lenne egyszerűbb bejelenteni: „elmegyünk kérem segget nyalni, mert félünk, hogy Pataki ránk küldi az UFÓ-kat”. A nagy kérdés nem az, hogy miért megy az Omega Felcsútra. Ez sejthető. De miért kell mindenkit hülyének nézni?

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése