2015. május 19., kedd

Mégsem törlöm, mint a hatalom talán a Kertészeti Egyetemet

Korábban azt hittem, hogy indulatoktól trágár posztból egy is sok. Amit most olvastam, egykori egyetememmel kapcsolatban, attól a biztosítékok egyet tehetnek: kiégnek. Ezért is döntöttem olyan cím mellett, hogy esetleg töröljem az egészet. Aztán maradt. Megadva a lehetőséget, hogy a valamikori Budapesti Kertészeti Egyetemért ma felelős rektor lépése nyomán legyen mit helyesbítenem.

Annak idején volt egy Kertészeti, majd Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem. Sokáig nemzeti-, sőt Európa-kuriózumként, és mindenképpen nemzeti értékként. Egy nem kevésbé híres klubbal, a KEK-kel. Egy ősbaromnak is alávaló húzással odaadták a Közgáznak. De most úgy tűnik vége a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának.

A Vs.hu, igaz egyelőre meg nem erősített források szerint, de úgy tudja, hogy a nagyhírű egykori egyetem a kormányzat Vár-ba költözésének esik áldozatul. A természetvédelmi területet jelentő arborétumot, illetve a Campus területét eladják, és a pénz a Vár-rekonstrukciónak nevezett árnyékkormány-építés költségeibe fog befolyni. Egyik patinás áldozataként annak a nagyszerű, és (K)Áder János környezetvédelmi eltökéltségét nem kevésbé jellemző törvényalakításnak, ami szabadrablást enged a természet értékeinek köréből. De természetesen tartsuk nyitva azt a lehetőséget, hogy kacsa az egész. Mert pont akkor kapta fel a média, amikor elvitte a tüzet arról, hogy az EP-ben felmosták Orbánnal az üléstermet. A totális kacsaság csak azért nem valószínű, mert pontosan beleillene abba a vonulatba, ami szétver minden értelmeset, értékeset, és felépíti az Emmi vezetésével azt a kicsinyes teszetosza, szellemileg lerombolt iskolarendszert. Aminek a csúcsán az egyetem már nem több, mint kivénhedt kurva slafrokján a szakadt huzatú gomb.

Pont annyit, mint amennyit az egész felsőoktatási rendszer ér orbániában. Nem véletlen az, hogy aki teheti, menekül a külföldi képzőhelyekre. Nem véletlen, hogy a nép nagy vezérének pici lánya is csak a csókosoknak arcoskodni jár haza. Saját lábán ugyanis kitipegett tanulni külföldre. Aki meg nem teheti, hogy kint tanuljon, az legalább megpróbálja. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor nem meri lezárni a nyugati határokat. Ha mindenki a határok közé kényszerülnek, akiket a jelenlegi kormányzat megvetetett, megtaposott, lenézett, kisemmizett vagy ellehetetlenített, akkor a hatalom napjai percekben lennének megszámlálva. S ezt pontosan tudja a vezér éppen úgy, mint a kormányzati főkaparnok.

De ha már a prostik szóba kerültek. Amennyiben a Kertészeti Egyetem tervezett felszámolása igaz, akkor kedves jó édes szüleit annak, aki kitalálta. Különös tekintettel a kedves anyukára, aki köpte volna a földre időben. S a kedves papát is, aki inkább sámlit csinált volna. Nincs az a ferde sámli, ami ne okozna kevesebb kárt, mint az a baromarcú politikus, akinek a gyomrában buggyant sör hatására ilyen ötletei támadnak. Még akkor is, ha tudjuk: egyedül nem megy. Nem a sámlialkotás, hanem az ilyen döntések kialakulása. Nyilvánvalóan csak az a főhülye mer egyáltalán előjönni ilyen ötlettel, aki tudhatja: az egyetem részéről nem számíthat komoly ellenállásra. S ebben elévülhetetlen érdemei vannak annak az egyetemi vezetésnek, amely évtizedek óta a hatalom taknyának felnyalásában szerezte a legnagyobb kontraszelekciós érdemeket.

Miközben érdemes emlékezni arra, hogy az egyetem arborétumának kiparcellázása már többször felmerült. Főleg azokban a fejekben, akik az egyetemeket csak képről ismerik, és a diplomadolgozatukkal akkor találkoztak talán először, amikor bekötve a kezükbe vették. Azonban az is igaz, hogy az eddigi kísérleteket rendre sikerült „visszaverni”. A hatalmát annyira féltő Rostoványi rektor-úr? elvtárs? Előtt tehát itt a remek lehetőség, hogy bizonyítson. Az, hogy igazolja: nem csak sápítozásban és önsajnálatban jó, hanem képes kiállni valamiért. Akkor is, ha a kormányzat van a másik oldalon. S főleg akkor. A diáksággal szemben nem nagy dicsőség fent hordani az orrát senkinek.

Rohadtul szeretném tehát látni Rostoványi Zsoltnak a bátor kiállását az ügyben. Mert akkor, amikor a saját hatalmának csorbításáért kellett nyöszörögni, akkor ott volt az élen. Alkalmasint akkor is egyetemdarabolásról volt szó. Ha pedig úgy gondolja, hogy az egykori Közgáz megmentésének záloga a Kertészeti Egyetem odahajítása a hatalom kutyái elé, akkor a rektor sem több egy mócsingnál. Egy nulla, egy porszem. Egy senki. Az egy nagyon pocsék szöveg, hogy: a rektor nincs döntési helyzetben. Egy rektor nagykorú, autonóm személyiségnek kellene, hogy legyen. Tehát elő a farbával rektorom. Remélem holnap azt olvashatom, hogy az Emmi-ben éhség-sztrájkol. Megmentendő az egyetemet. Alternatívaként nem fogadok el semmilyen pofázást arról, hogy majd megvizsgálja, mit tehet, megszemléli a helyzetet, és kivár. Mint mindig, ha a hatalommal kellene bajuszt akasztani. Ha az arborétum-eladós, Kertészeti-szétverős hír igaz, és mégis úgy dönt, hogy hallgat, kivár, szemlél és megvitat, akkor tudja, mit tehet Rektor úr? Elmehet a halál faszára. Bojtnak.

Andrew_s

Update-ként a jelenlegi, korántsem rózsás, helyzetről. Közben zajlott az élet. S fórum volt a Villányi úton.

1 megjegyzés:

  1. Az egyetem állítólag nem kapott erről értesítést:
    http://hvg.hu/itthon/20150520_A_Corvinus_Egyetem_nem_tud_sajat_koltozes
    "Az egyetem közleménye szerint a felsőoktatás strukturális átalakításával összefüggő várható egyeztetéseken fogják álláspontjukat megfogalmazni, ha a felvetődő javaslatok az intézményt bármilyen szempontból érintik.

    A Corvinus meggyőződése, hogy a egyetemük a magyar felsőoktatás egyik legelismertebb és legsikeresebb intézménye az általa művelt tudományterületeken, és jelenlegi hatkarú formájában és nemzetközi beágyazottságával kiemelkedő értéket képvisel."

    Ez elég semmitmondó, inkább kivárásos szöveg, de reménykedjünk....

    VálaszTörlés