2015. május 19., kedd

Mégsem törlöm, mint a hatalom talán a Kertészeti Egyetemet

Korábban azt hittem, hogy indulatoktól trágár posztból egy is sok. Amit most olvastam, egykori egyetememmel kapcsolatban, attól a biztosítékok egyet tehetnek: kiégnek. Ezért is döntöttem olyan cím mellett, hogy esetleg töröljem az egészet. Aztán maradt. Megadva a lehetőséget, hogy a valamikori Budapesti Kertészeti Egyetemért ma felelős rektor lépése nyomán legyen mit helyesbítenem.

Annak idején volt egy Kertészeti, majd Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem. Sokáig nemzeti-, sőt Európa-kuriózumként, és mindenképpen nemzeti értékként. Egy nem kevésbé híres klubbal, a KEK-kel. Egy ősbaromnak is alávaló húzással odaadták a Közgáznak. De most úgy tűnik vége a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának.

A Vs.hu, igaz egyelőre meg nem erősített források szerint, de úgy tudja, hogy a nagyhírű egykori egyetem a kormányzat Vár-ba költözésének esik áldozatul. A természetvédelmi területet jelentő arborétumot, illetve a Campus területét eladják, és a pénz a Vár-rekonstrukciónak nevezett árnyékkormány-építés költségeibe fog befolyni. Egyik patinás áldozataként annak a nagyszerű, és (K)Áder János környezetvédelmi eltökéltségét nem kevésbé jellemző törvényalakításnak, ami szabadrablást enged a természet értékeinek köréből. De természetesen tartsuk nyitva azt a lehetőséget, hogy kacsa az egész. Mert pont akkor kapta fel a média, amikor elvitte a tüzet arról, hogy az EP-ben felmosták Orbánnal az üléstermet. A totális kacsaság csak azért nem valószínű, mert pontosan beleillene abba a vonulatba, ami szétver minden értelmeset, értékeset, és felépíti az Emmi vezetésével azt a kicsinyes teszetosza, szellemileg lerombolt iskolarendszert. Aminek a csúcsán az egyetem már nem több, mint kivénhedt kurva slafrokján a szakadt huzatú gomb.

Pont annyit, mint amennyit az egész felsőoktatási rendszer ér orbániában. Nem véletlen az, hogy aki teheti, menekül a külföldi képzőhelyekre. Nem véletlen, hogy a nép nagy vezérének pici lánya is csak a csókosoknak arcoskodni jár haza. Saját lábán ugyanis kitipegett tanulni külföldre. Aki meg nem teheti, hogy kint tanuljon, az legalább megpróbálja. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor nem meri lezárni a nyugati határokat. Ha mindenki a határok közé kényszerülnek, akiket a jelenlegi kormányzat megvetetett, megtaposott, lenézett, kisemmizett vagy ellehetetlenített, akkor a hatalom napjai percekben lennének megszámlálva. S ezt pontosan tudja a vezér éppen úgy, mint a kormányzati főkaparnok.

De ha már a prostik szóba kerültek. Amennyiben a Kertészeti Egyetem tervezett felszámolása igaz, akkor kedves jó édes szüleit annak, aki kitalálta. Különös tekintettel a kedves anyukára, aki köpte volna a földre időben. S a kedves papát is, aki inkább sámlit csinált volna. Nincs az a ferde sámli, ami ne okozna kevesebb kárt, mint az a baromarcú politikus, akinek a gyomrában buggyant sör hatására ilyen ötletei támadnak. Még akkor is, ha tudjuk: egyedül nem megy. Nem a sámlialkotás, hanem az ilyen döntések kialakulása. Nyilvánvalóan csak az a főhülye mer egyáltalán előjönni ilyen ötlettel, aki tudhatja: az egyetem részéről nem számíthat komoly ellenállásra. S ebben elévülhetetlen érdemei vannak annak az egyetemi vezetésnek, amely évtizedek óta a hatalom taknyának felnyalásában szerezte a legnagyobb kontraszelekciós érdemeket.

Miközben érdemes emlékezni arra, hogy az egyetem arborétumának kiparcellázása már többször felmerült. Főleg azokban a fejekben, akik az egyetemeket csak képről ismerik, és a diplomadolgozatukkal akkor találkoztak talán először, amikor bekötve a kezükbe vették. Azonban az is igaz, hogy az eddigi kísérleteket rendre sikerült „visszaverni”. A hatalmát annyira féltő Rostoványi rektor-úr? elvtárs? Előtt tehát itt a remek lehetőség, hogy bizonyítson. Az, hogy igazolja: nem csak sápítozásban és önsajnálatban jó, hanem képes kiállni valamiért. Akkor is, ha a kormányzat van a másik oldalon. S főleg akkor. A diáksággal szemben nem nagy dicsőség fent hordani az orrát senkinek.

Rohadtul szeretném tehát látni Rostoványi Zsoltnak a bátor kiállását az ügyben. Mert akkor, amikor a saját hatalmának csorbításáért kellett nyöszörögni, akkor ott volt az élen. Alkalmasint akkor is egyetemdarabolásról volt szó. Ha pedig úgy gondolja, hogy az egykori Közgáz megmentésének záloga a Kertészeti Egyetem odahajítása a hatalom kutyái elé, akkor a rektor sem több egy mócsingnál. Egy nulla, egy porszem. Egy senki. Az egy nagyon pocsék szöveg, hogy: a rektor nincs döntési helyzetben. Egy rektor nagykorú, autonóm személyiségnek kellene, hogy legyen. Tehát elő a farbával rektorom. Remélem holnap azt olvashatom, hogy az Emmi-ben éhség-sztrájkol. Megmentendő az egyetemet. Alternatívaként nem fogadok el semmilyen pofázást arról, hogy majd megvizsgálja, mit tehet, megszemléli a helyzetet, és kivár. Mint mindig, ha a hatalommal kellene bajuszt akasztani. Ha az arborétum-eladós, Kertészeti-szétverős hír igaz, és mégis úgy dönt, hogy hallgat, kivár, szemlél és megvitat, akkor tudja, mit tehet Rektor úr? Elmehet a halál faszára. Bojtnak.

Andrew_s

Update-ként a jelenlegi, korántsem rózsás, helyzetről. Közben zajlott az élet. S fórum volt a Villányi úton.

1 megjegyzés:

 1. Az egyetem állítólag nem kapott erről értesítést:
  http://hvg.hu/itthon/20150520_A_Corvinus_Egyetem_nem_tud_sajat_koltozes
  "Az egyetem közleménye szerint a felsőoktatás strukturális átalakításával összefüggő várható egyeztetéseken fogják álláspontjukat megfogalmazni, ha a felvetődő javaslatok az intézményt bármilyen szempontból érintik.

  A Corvinus meggyőződése, hogy a egyetemük a magyar felsőoktatás egyik legelismertebb és legsikeresebb intézménye az általa művelt tudományterületeken, és jelenlegi hatkarú formájában és nemzetközi beágyazottságával kiemelkedő értéket képvisel."

  Ez elég semmitmondó, inkább kivárásos szöveg, de reménykedjünk....

  VálaszTörlés

Comments on Facebook