2015. május 26., kedd

Orbán csak a mának cáfolta az elnökséget

Orbán Viktor hatalomszeretete közismert. Talán ennek tudható be, hogy már a plágiumbotrányba dőlt köztársasági elnök távozásakor szinte kegyként jelentette be a kancellár-uralta nemzeti demokrácia, esetleg a királyság, kihirdetésének elmaradását. Így az aligha lepett meg sokakat, hogy egy sajtóhír szerint átmentené magát a köztársasági elnök helyére. Amit sietett cáfolni a miniszterelnök, de...

De az ördög abban a kis részletben van, ami a jelenlegi köztársasági elnököt a tényleges teljhatalomtól elválasztja. A magyar köztársasági elnök posztján nyomorgó politikus ugyanis kétségtelenül egy gyenge hatalommal rendelkező poszt birtokosa. Kezdettől fogva az. Göncz Árpád esetében sem a definiált jogkör, hanem a személyesen kivívott tisztelet emelte olyan magasságba a pozíció megítélését, ahonnan a jelek szerint csak lefele volt út. Mondhatjuk azt is, hogy a köztársasági elnök posztjának tisztelete mára elérte azt a szintet, amely a hatalmi hierarchiában betöltött szerepe. Sokkal inkább reprezentatív szereppé, a nemzeti golyóstoll őrzőjének szerepévé vált. S Orbán Viktornál ezt valószínűleg kevesen tudják jobban. Nem véletlenül tette ebbe a posztba, parkoló pályára Áder Jánost, aki a kinevezésekor még akár belső riválisa is lehetett volna Orbán Viktornak. Azok az idők azonban elmúltak. Az évek új riválisokat teremtek. Köztük a neofita seprűként indult Lázár Jánost, akiről jó ideje találgatják, hogy mennyire lehet(ne) Orbán utóda.

Ha feltételezzük, hogy lehetne, és a minden jelenlegi körmondat-nyilatkozat ellenére mégis megkötendő Fidesz-Jobbik kiegyezés, netán koalíció megkötője is lehetne, akkor Orbán nem lehet a mai értelembe vett köztársasági elnök. Abban a pozícióban, a jelenleg ismert keretek között gyakorlatilag minden hatalmát elvesztené. Márpedig azt nincs az az akkumulátor-töltő, amelyik korrigálni lenne képes. Innen nézve tehát az orbáni cáfolat teljesen hihető, és érthető. Látszólag minden rendben van. Lázár marad az árnyékkormány feje. Elég befolyással ahhoz, hogy csendben maradjon, de elég kevés befolyással ahhoz, hogy előrébb lépjen. Holott az eddigi megnyilvánulások alapján nem tartozik az ambíciókban szegény emberek közé. Azonban, a jelenleg tapasztalható helyzet alapján van legalább egy markáns különbség közte és Orbán Viktor között. A rongyrázási hajlam, például a vadászatok, a „majd én megmutatom, hogy elutazok” tünetei alapján Lázár inkább a külsőségek embere. Míg Orbán, noha felhasználja a külsőségeket, a populizmust, sokkal inkább a tevőleges, és közvetlen hasznot hajtó, a másokon uralkodó hatalomba szerelmes. Az említett orbáni cáfolat még innen értelmezve is hihető és elfogadható. A külsőségekben gazdag köztársasági elnök posztját oda lehetne engedni Lázárnak, míg a harácsparancsnok szerepében továbbra is Orbán Viktor tapsoltathatná meg magát.

S most kanyarodjunk vissza ahhoz az írás eleje felé emlegetett patáshoz. A köztársasági elnök, noha jelenleg gyenge, mégis az ország egyfajta szimbóluma. Nekünk Áder jutott, de akkor is, Márpedig a permanens szabadságharcos aligha engedné át ezt a posztot „csak úgy” Lázár Jánosnak. Valószínűleg már sokszor megbánta a vezér, hogy nem szavaztatta meg anno a prezidenciális rendszert. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne rá sor. Ebben az esetben egy valós hatalmi tényezővé tett, és egyben országos szimbólumként is megmaradó köztársasági elnökről beszélhetnénk. Aki mellett, noha külsőségeiben a kormányzat feje, de mégis gyenge a mindenkori miniszterelnök. Bár, vadászni, reprezentálni attól még eljárhatna. Tegyük fel tehát, hogy a mostani cáfolat a jelen helyzetnek szól. Miközben esetleg gőzerővel zajlik az állam átrendezése. Egy akár királyi hatalommal bíró országvezéri státusz kialakítása érdekében. Amely posztot, akár az illő fanyalgást is mellőzve már alighanem hajlandó lenne betölteni Orbán Viktor is. Sőt! Elsősorban ő.

A kiüresedett miniszterelnöki posztot pedig miért ne hagyhatná meg az ezzel vazallussá tehető Lázárnak? Hacsak azért nem, mert vezéri páholyból akarja majd végignézni, amint Rogán, Lázár és esetleg Kövér vagy Vona kitekerik egymás nyakát a nagy akarhatnékban. A legközelebbi Orbán-imádatra persze még lehet hogy nem érik meg kellően a helyzet ehhez. De a következőre akár már koronázási szentmisévé is válhat, az Orbán Viktor születésnapján tartandó hálaadó szentmise.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése