2015. május 22., péntek

Corvinus: Ismerős hatalmi ösvény-nyitás

A Corvinus körüli történések kezdenek nagyon ismerős képet mutatni. A hatalom részéről megindult az időhúzás, amiben a jelek szerint partnerré vált az egyetem rektora. Eközben, párhuzamosan akció indult a Budapesti Kertészeti Egyetem feldarabolását ellenző vélemények hiteltelenítésére. Összességében a hatalmi döntést ellenző szolidaritás szétverésére, megosztására és kifárasztására.

Az legújabb örvénykeltés azzal indult, hogy az internetre felfújt a szél egy állítólagos levelet az Emmi egyik vezető bürokratájának aláírásával. Ez egy titkos stratégiai megbeszélésre „invitálta” állítólag az egyetemi vezetést. Ahol stratégiailag beszélték volna át, hogy mikor és miként kell, lehet lenyomni a népek torkán a Corvinus szétverését. Ezt a levelet az Emmi csípőből tagadta, és a legfrissebb állítások szerint valóban hamisítvány lehet. A levél vélt eredetijéről, és a levélről ugyanaz a Vs.hu közöl képet, ahol a feldarabolásról is megjelentek az első hírek. Még az eredetinek vélelmezett példány megkerülése előtt sikerült egy, annak valóságtartalmát valószínűsítő, hozzászólást közzé tenni a feldarabolás ellen indult petíciós oldalon. Hamarosan egy olyan választ eredményezve, amely besorolta az egészet egy diákcsínynek is gyenge történésbe. Ami különben tökéletesen igaz. S mégis zseniális.

Nem vitatva, hogy bármiről lehet összeesküvés-elméleteket gyártani, mégis előterjesztenék a jelen esetre egy alternatív forgatókönyvet. Ennek első feltételezése természetesen az, hogy a Corvinus szétbarmolására és a Budai Campus valamint az arborétum eltörlésére valóban van kormányzati szándék. Ezt nyilvánvalóan nem lehet sokáig titkolni, mert amiről ketten tudnak, az nem titok. Megjelenik tehát egy hír, ami belengeti ezt az ötletet. Kiszámíthatóan, előre láthatóan felzúdulást kelt. Alkalmasint elvonva a tűz egy részét arról is, hogy Orbán Viktorral feltörlik, és okkal, a padlót az EP-ben, de ez mellékhatás. A hatalom számára kedvező mellékhatás, de mellékhatás. A média megtelik a Corvinus szétbarmolását taglaló írásokkal. A figyelem nagy, az ellenállás kovácsolódik, a szolidaritás épül. Petíciós oldal indul. A kormányzat látszólag tagad és cáfol. Valójában nem tagad, és nem cáfol, A Vs.hu erről ezt írja: „Forrásaink szerint az állam több ingatlant eladna, a pénzt a Budai Vár rekonstrukciójára költenék. Utóbbit a Miniszterelnökség cáfolta.” A cáfolat csak a Vár-építésre költésre vonatkozik. Az eladásra nem. De a ködösítés remek.

Itt, ezen a ponton kap szerepet a kamunak bizonyult levél, és a petíciós hozzászólás. A levél olyan gyenge, hogy tudható: pillanatok alatt bukik le a hamisítás. Vele együtt az azt megerősítő hozzászólás a kialakuló szolidaritás egyik bázisán teszi látszólag hiteltelenné az okot, amire született. Gyakorlatilag pillanatok alatt kiteljesítve a szétbarmolást ellenzők közti megosztási kísérletet. Amivel többek között nagyon értékes dolgot nyerhet a hatalom: időt. Ahogy annak idején, a diáktüntetések fénypontján is igyekeztek időt nyerni, és sikerült is megosztani a diákságot. A jelen helyzetben egy profi levél erre nem jó. Egy valósan kiszivárogtató hozzászólás sem. Pont az kell, amit kaptunk. Egy gagyi levél, és egy nyilvánvalóan átlátszó provokáció. Mert még a csúcspont előtt vághatja el a torkát egy most robbanó ellenállásnak. A rektor? Kivár. „Természetesen”. Efelől a hatalomnak nem lehet kétsége az előzmények nyomán. Tényleg zseniális.

S akkor fussuk át röviden az illető előzményeket. A rektorról tudjuk, hogy dékán volt korábban a Corvinus-on. Tehát nem a Holdról pottyant oda rektornak. 2011-2012 az egykori Államigazgatási Főiskola leválasztása a Corvinus-ról. 2011-2012 Rostoványi Zsolt rektori pályafutásának kezdete. Az akkori „racizást” úgy hajtják végre, hogy a média nem hangos a rektor, korábban dékán, tiltakozásától. 2011-ben különben már megjelent egy olyan egyetem-átszervezési tervezet, ami vészesen hasonlít arra, amiről most olvashatunk. 2012-re ezek konkrétabb formát öltenek. Ekkor Rostoványi Zsolt, ne vitassuk el tőle, azt nyilatkozza, hogy a „Corvinus egy elismert, erőteljes márkanév, egy brand, ami csak így, ezzel a hat jelenlegi karral az, ami”. S ez valószínűleg így is volt. Mert azért csendben, és nyilvános tiltakozása nélkül csapták a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karát (Államigazgatási Főiskola). Tehát van egy nyilatkozat, és van egy cselekvés. Illetve az utóbbi hiánya. Márpedig egy jeles pávatáncos mondta: azt nézzék, amit csinál, és ne azt, amiről beszél. 2013-ban az átszervezések elleni tiltakozás nélkül telik el, és csak a gazdasági irányítás kártékony hatását kifogásolja erőteljesebben. Különben jogosan. Ugyanakkor a kancellár intézménye remek kibúvó egy ócska „szegény rektor nem tud tenni semmit” jellegű mentegetésre. Holott egy rektor sok mindent megtehetne. Ahogy ezt korábban is írtam. Most tehát ezt a szálat hagyjuk nyugodni.

Azt azonban érdemes talán figyelembe venni, hogy az egyetemek, s jelesül a Corvinus szétdarabolását érdemben nem cáfolta a kormányzat. Ahogy arról sincs információ, hogy 2011-2012 óta levette volna a hatalom a napirendről. Azt tudjuk, hogy hatástanulmány nem vált publikussá a témában. Annak ellenére, hogy évek óta készülhettek volna. Azt tudjuk, hogy az egyetem csúcsvezetése részéről sem ismert sem érdemi ellenzés, sem alternatív cselekvési terv. Megfelel mindez a korábban vizionált forgatókönyvnek? Gyaníthatóan igen. S már csak 1-2 hónapot kell kibekkelni. A nyári szünetben aztán tényleg jöhetnek a dózerrel. Mert attól, hogy egy gagyi levéllel előre igyekeznek kifogni a szelet a vitorlákból, attól a hurrikán még létezhet.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése