2015. január 3., szombat

Tüntetés volt? Tényleg?

By Gleeson, Joseph M. (Joseph Michael), (1861- )? [Public domain], via Wikimedia Commons
A pillangó, aki toppantott. Illusztráció.
Forrás: Wikimedia
A Most MI! (nem tudunk mit csinálni) által szervezett szinte civil tüntetés lezajlott az Operánál. Hatalmasnak nem mondható, de legalább a szervezők által sem túlságosan gyakorolt érdeklődés mellett jött össze az a néhány ezer ember, aki még hisz a tündérmesékben.

Előre bocsátom, hogy bár szeretem, ha igazam van, ez nem mindig tesz boldogabbá. Akkor semmiképpen sem, amikor egy előre borítékolható kudarcra való figyelmezetésben van igazam.  Különösen olyan esetben, amikor a képviselni látszott értékekkel akár egyet is lehetne, vagy a humanizmus és demokrácia jegyében egyet is kellene érteni. Mert itt van kérem ez a tüntetéshullám. Az elindulásakor az internetadó ellen tüntetve jöttek össze az emberek. Tekintve az internetadó alig burkolt információkorlátozó célját, teljesen egyet lehetett érteni az ellen való tiltakozással. Aztán lett egy tiltakozó gyűlés Ez, a szervezési bénázások miatt, nagyobb szívességet tett a kormányzatnak, mint a tüntetőknek. A látszateredmények ellenére. A naívaknak javaslom megtekinteni Deutch Tamás legújabb, internetügyi népbiztosi posztját, Az októberi tiltakozás tehát erősen kétséges eredményekkel, és kétségtelenül felelőtlen szervezéssel zajlott. Úgy általában. Annyi haszna azonban volt, hogy a szervezők arcát beletolta a médiába. Valakik lettek tehát. Nem úgy általában, hanem, mint tüntetésszervezők.

Mondhatnánk: erre már lehetne alapozni. Alapoztak is. Például, aláalapozták vele az Operához összehívott jelenlegi tüntetést. Előtte a célokról semmit sem lehetett tudni. Mert célok nem voltak, csak felszólalói névsor és kalapozási számlaszám. Az igazán naivak még hihették, hogy a felszólalások során esetleg kiderül valami. Akár az is, hogy mi a fenét számított volna néhány pártzászló. Mert az ezek elleni, szervezői tiltakozás kapcsán lehet megfogalmazni elsőre akár nagyon sarkosnak tűnő véleményt, de azért nem kell nagy fantázia megtalálni azt a pártszerű formációt, amely minden alkalmat megragad az elmúlt 25 év teljes ignorálására, és a pártok elleni globális kirohanásra. Így akkor, amikor ehhez hasonló lózungok kezdenek lengeni az esti homályban, jó néven vettem volna a szervezők elhatárolódását a Jobbiktól, és a mégjobboldalibb egyletektől is. Lehet, hogy megtörtént, de ez esetben biztos nem figyeltem eléggé. A sok elpufogtatott közhely és a csőre töltött frázispuskák zaja nyomhatta el ezt.

Mert a korábbi, és egy tüntetés szervezése kapcsán szinte univerzálisnak tekinthető kérdésekre nem kerültek elő a válaszok. Biztos pont az a papír ázott el, amire a válaszokat felírták. A Facebook-os hozzászólások alapján azonban másoknak sem volt teljesen világos, hogy akkor most tulajdonképpen miről is akart szólni ez a tüntetés. Márpedig az, aki tömeget akar megszólítani, annak azért ilyen „apróságokat” illik tudni kommunikálni. Különben egy politikai vegyeskereskedés raktárosává válik az anarchia feliratú polc elé szorulva. Habár talán még ahhoz is kevés a semmi se jó, és semmi se elég jó, véleménypáros. Ha már a felszólalók között, Madarász Csaba személyében, volt egy részvételi demokrácia szakértő (bizony, nekünk már ilyenünk is van), akár meg is kérdezhették volna. Bár lehet, hogy ahhoz egy ignorálási szakértő kellett volna. Amellett meg kellett volna hívni egy közösségi média-szakértőt is. Komplett munkacsoportot alkotva ezáltal annak kimunkálására, hogy egy virtuálisan létező közösséggel mi a fenét lehet kezdeni a való világban.

Mert az, hogy a virtuális közösségépítő játék kitalálójának Várady Zsoltnak (IWIW-szakértő) ez utóbbiról fogalma sincs, az erősen valószínű. Ha lenne, akkor talán nem ex-képviselő és nyelvész mondott volna beszédet, hanem olyanok, akiknek van valós mondanivalója, és azt el is képesek mondani. Nem nyolcfelé darabolt felelősséggel, hanem egyedül. Mert értem én, hogy a felelősség nehéz teher, és ezért nyolcnak viselni nyolc. Elvégre a póknak nyolc lába van, és mégsem tud repülni. Viszont a nyolckarú polip tud úszni. Amivel nem arra akartam természetesen célozni, hogy a polip egyik karja felelős a kormányzatnak szívességet tevő tüntetésszervezésért. S még csak arra sem akartam célozni, hogy sem a pók, sem a polip nem gerinces állat. Elvégre a szárnyaló pillangók sem azok, és mégis tudnak repülni. Ha toppantanak, akkor pedig paloták repülnek el.

Igaz, ahhoz olyan bölcsek is kellenek, mint a Legeslegbölcsebb Uralkodó, Szulejmán-bin-Daud, azaz Salamon. Legközelebb esetleg őt kéne felkérni felszólalónak. Hátha megmozdulnának és toppantanának a szárnyaló mondatok hatására jelenlevők. Mielőtt végképpen kifullad bárminemű kezdeményező készség. Mely kifulladáshoz nagyban hozzájárult a mostani tüntetés. S amely kifulladás csak Orbán Viktor körének válik hasznára.

Andrew_s

4 megjegyzés:

  1. Sajnos az emberek nem várhatnak arra hogy ez a csoport?, kinöje a bébicipöt és felnötté váljon, az emberek most várnak megoldást és tetteket.Mire volt jó a tegnapi tüntetés?, arra hogy elvegye a kedvüket az embereknek a további gyülekezésektöl!( itt megint a fidesz valosul meg (Gulyás Gergely ötlete).Ha elkülönitik magukat a még meglévö tapasztalt baloldali politikusoktol akkor egyben hátraarcra szólitják fel az embereket amig ök szép lassan beérnek! Sajnos erre most nincs idö!!! Egy egyszerü embernek is vannak kivánságai a politikában, de ahoz hogy valoraváljon hozzáértö vezetökre van szükség! Ezt a tüntetést Mikulásra vagy Karácsonyra kellett volna megszervezni hogy mit kivánnak a Jézuskátol, hát ennyit erröl a Operaházi tüntetésröl ...(egy bajor-magyar)

    VálaszTörlés
  2. Igen. Én is azt hiszem, hogy a többségnek mostanában lesz elege az egészből. Az emberek türelme véges. Vagy belefásulnak a helyzetbe, vagy flaszterrel fognak népszavazni.

    VálaszTörlés
  3. Esetemben cipőtalpas szavazás lesz... :( Pedig én bíztam...

    VálaszTörlés