2015. január 3., szombat

Picsába a szervezőkkel!

Pthirus pubis
Forrás: skincarebylouisa.com
Elnézést a címért, de mindjárt megmagyarázom. Bár azt hiszem nem is. Így látszik trendinek. De nem is ez a lényeg. Az inkább, hogy láthatóan kihozta az Operaház előtti tüntetés az indulatokat a publicistákból is. Hurrrá! Vaduljunk!

Időrendben haladva arra nyithattam a gépen az internet ablakát, hogy „Jó tanácsok, hogyan baszogassuk az értünk tüntetőket” címmel üvölt fel Zsebesi Zsolt írása. Egy ilyen receptúra-összeállítás tényleg úgy hiányzik, mint egy falat kenyér. Igazán hiánypótló. Alkalmasint adós pár dologgal, ha jól értem a nemi aktusra buzdító szöveget. Azzal például egyértelműen, hogy a tüntetést szervezők szentté avatását kezdeményezze. Kerek szemekkel rácsodálkozva néhány önjelölt, vagy ki tudja ki által kijelölt messiásra: Ti vagytok az Orbántól megváltók! Halleluja! A másik amivel rohadtul adós maradt az a cím értelmezése. Nem a „baszogassuk” kifejezése, mert azt, valamint a rokon értelemben is használt „buzerálást” érteni vélem. Annyira nem vagyok széplélek, hogy ne ismerjem a jelentését.

Azzal azonban kurvára adós marad a dinsztelt szerző, hogy mi a fészkes nyavajától kellene elhinni, hogy Váradí Zsolt és kies csapata értünk, vagy akár konkrétan értem szervez tüntetést? Ja, hogy ő mondta. Hurrá! Orbán azt mindja, csak értünk emel szót és táncol a pávákkal. Akkor mi a fészkes fene baj van vele? Öndefiníciós alapon annyi jótevőnk van, mint partizánunk a háborút követő tizedik évben. De világos a dolog. „Négy láb jó, két láb rossz”. Ha Orbán jelenti ki, hogy értünk ugat, az fúj. Ha Várady Zsolt és csapata mondja: Halleluja! Hát csókoltatom az egész, közhülyítésben dicsőséget szerzett bagázst. Nem érdekel, hogy mit ugatnak arról, hogy „csak az én érdekemben” van előbb számlaszám és felszólalói névsor, mint bármilyen felmutatható cél. Nem kérem! Várady Zsolt előbb lesz kedves kiteríteni az asztalra a kártyákat. Leginkább azokat, amikre programpontok vannak írva. Olyan gittegylet ugyanis már van, amelyik az elmúlt 25 évet tokkal-vonóval ignorálja. Csak az a baj, hogy az ő programjuk inkább pogrom-pontokkal ékes. Ezért aztán leszarom az önjelölt, de szótlan messiásokat éppen úgy, mint kéretlen apostolaikat.

Amikből nincs hiány. A Propeller „Menjen a picsába, aki savazza a civil tüntetőket!” címmel üvölt bele az olvasók orcájába. A Fidesz-székháznál savazást ígérő vén fószer szintjére degradálva mindenkit, aki nem emeli az angyalok karába az egész társulatot. Elfelejtve azt, hogy a „tüntetők” pár ezer embert, a szervezők köre meg csak néhányat takar. Az ilyen-olyan okból megjelenteket keveseknek van oka „savazni”. Ami nem menti a szervezőket. De lássuk a Propeller nagy felütését a témában: „A civilek nem politikusok. Nincs mit számonkérni rajtuk”. Mit lehet erre mondani? Legfeljebb azt, hogy egy nagy bűdös lófaszt. Mármint akkor, ha a szervezőkre, illetve a felszólalókra, és nem a részt vevőkre vonatkozik. A felszólalók között ott díszelgett Vágó Gábor, aki nem is olyan régen még LMP-s képviselő volt. Pusszantom a propelleres szerzőt. Vágó ezek szerint antipolitikusként feszített a Parlamentben? De akkor mi a görcsnek? Vagy a politikusság egy rossz kabát, amit érdek szerint vesz fel vagy tesz le a köpönyeg forgatásában gyakorlatot szerző gerinctelen?

Arról az „apróságról” sem feledkezve el, hogy a politikus nem attól lesz politikus, hogy elvégez egy politikusképző OKJ-s tanfolyamot, hanem attól hogy szerepet kér, szerepet vállal a köz ügyeiben. Ha a tüntetés szervezői nem kérnek szerepet, mi a rossebnek szerveznek házibuli helyett tüntetést. Ha meg nem akarnak szerepet vállalni, miért nem maradnak otthon egy bögre forralt bor társaságában? Rossz hírem van. Várady és csapata politikus. Azzá vált, azzá tette magát. Ettől még persze lehetnek felelőtlenek, tehetségetlenek, ostobák, megalkuvók, akárkik. De politikusok. Politikai felelősséggel tartoznak azért, amit tesznek, és azért is amit nem tesznek. Az nem megy, hogy amikor összehívnak pár ezer embert, akkor politikai szerepet vállalnak, de amikor nekivezetik ezeket az embereket a falnak, akkor szét teszik a kezüket: „mi csak civilek vagyunk”.

Ha csak erre képesek: Menjenek a picsába tüntetni!

Andrew_s

7 megjegyzés:

  1. A szerző indulatát nem értem. Abban gondolom nincs vita közöttünk, hogy ami a módszerváltás óta kishazánkban történt az siralmas. A teljes politikumunk jobbklikktől thürmergyugyuig gyakorlatilag leamortizálódott. Röviden. Tovább így nem mehet, csak a vak nem látja.

    Már most hogy az iwiw alapítójának vannak-e politikai ambíciói? Gyanítom igen, ha csinálja, ha meri csinálni.

    Egyszerű kérdést teszek fel a publicistának. Ki legyen inkább a legfőbb közszolga?

    Egy kétes egypártállami multú "főállású" jogot végzett, de sohasem dolgozó, focizni se igazán tudó de focizni és szotyizni szerető politikus, vagy egy az IT szektorban sikeres vállalkozást alapító vállalkozó.

    Szerintem a válasz nem nehéz, legfeljebb csak akkor ha nem higgadt a publicista.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tévedések elkerülése érdekében: Várady nem sikeres IT vállalkozó. A WIW bukás volt a maga korában is. Ezért tudta megvenni a D-Telekom. A Facebook alapítójának nem kellett eladnia az ötletét. De még a valóban sikeres IT-soknak sem.
      Az indulathoz meg annyit, hogy az indulat és stílusgyakorlat inkább a sok hülye, trágár, utólag-bölcs, de kéretlen markotányosnak szól. Visszaolvasható a blogon, hogy a figyelmeztetés korábban megíródott és egy visszafogottabb értékelés is.
      Ameddig a legkisebb rossz a legkevésbé tolvaj, a kevésbé tehetségtelen, de különben éppen olyan felelőtlen,. vaktába nyiéatkozó, tömeges ígéretekre bazírozó koklerek közt kell válaszatni, addig a kérdés elhamarkodott. A választék a rühes kutya vs. rühes macska körben mozog.

      Törlés
  2. Meg tudlak érteni. Eléggé vékony az a cérna:)

    jaegtoer

    VálaszTörlés
  3. "A tévedések elkerülése érdekében: Várady nem sikeres IT vállalkozó. "

    Már bocsánat, de a tények makacs dolgok. Iwiw alapítása 2002. Arckönyv (facebook) alapítása 2004. A legelterjedtebb közösségi oldal Mo-on az iwiw 2005-2010. Az iwiw eladása az origo-telekom csoportnak 2006. Eladási ár szűk 1 mrd Ft.

    Tessék mondani!

    Ebben mi a kudarc Várady szempontjából? Úgy keresett ő és csapata egy tetszetős summát, hogy még 4-8 évig az új vevőnek is hozott hasznot az iwiw. Szóval nekem az a benyomásom hogy Várady úr már letett valamit az asztalra.

    MoszkoVitya és a többpárti mindenoldali eftársak mit tett, mit tettek az asztalra? Mert szerintem semmit, csak "vittek az asztalról", újabban már az asztalt is féltem, nehogy már azt is "megvédjék".

    Amit Ön végez, az lényegében karaktergyilkolás. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A végéről kezdve.
      Attól, hogy x.y. lopott, attól magát nem menti fel a bíróság lopás esetén. Attól, hogy Orbán akármilyen, attól legfeljebb egy relativitásí skálán lehet elhelyezni valahova. Várady urat, Gyurcsány urat és a többieket meg máshova.
      Hosszú ideig szóltak a választások arról, hogy a legkevésbé rosszra szavaztak az emberek, mert senki nem állt ki egy pozitív programmal. Úgyszólván a karaktergyilkolásokról szóltak a kampányok.
      Várady úrék csapata most milyen programmal állt elő? Ami van az rossz és Orbán mondjon le. Ergo, semmit nem mondtak a saját, mindennapi céljaikról. Nem az a karakter-gyilkolászás, ha valaki ezt megemlíti, hanem az a karakter-öngyilkosság, illetve szervezői felelőtlenség, ha valaki utcára hív embereket habókra.

      Vállalkozás kontra kudarc.
      A sikeres programozó, fejlesztőmérnök kitalál valamit, és azt jó pénzért eladja. Sikeres ember? Valószínűleg. Sikeres vállalkozó? Nem. A vállalkozó kitalál valamit, megvalósítja, a hasznot beforgatja, munkahelyeket teremt, újabb fejlesztésekbe fog, a hasznot beforgatja, stb. Várady úr kitalált valamit, megvalósította, majd a fejlesztés egy pontján eladta. A mrd Ft körüli akkori bevételt bankba téve is eltengődhetett.
      Majd felbukkant, mint ország-reformer politikus. Nem attól volt hangos az IT szektor, hogy a Várady et Co. a Facebook felváráslására készülő sikerhalmaz.
      A fentiek alapján nem tartom sikeres IT vállalkozónak. Még akkor sem, ha 2006-ban jó pénzért eladta az általa gründolt informatikai fejlesztményt. Aminek a gondozása, fejlesztése, szinten tartása az utolsó néhány éve alatt finoman szólva is színvonaltalan volt. De az ezirányú, szubjektív véleménykülönbségünk nem a jelen vita tárgya.
      Ám tegyük fel, hogy Önnek igazat adok. Akkor Várady úr 2006-ig bezárólag letett valamit az asztalra, mint fejlesztő, és bezsebelt egy halom pénzt. 2006-tól 2014 őszéig nyolc év telt el. Eközben vállakozóként sem lett országosan híres és politikai szerepre sem váltott. Hol volt? Mitől a nagy megvilágosodás? Ha ugyanis kiderülne, hogy mostanra élte fel az akkori bevételt, és hirtelen valami jó kis politikai helyelosztó-mérkőzést keresett magának, az nagyobb karakter-öngyilkosság lenne, mint bármi más.

      Na ennyit a karaktergyilkosságról. Meg arról, ahogy Ön összefüggésében nem nézi a világot.

      Törlés
  4. rdos vagyok, csak a "név url belépés" során az url-be itt valami krix-krax került, nem kísérletezem vele tovább.

    Vállalkozás és siker. Fogalmam sincs hogy mit csinált vagy sem Várady úr az iwiw értékesítése óta a mai napig. Nem tartozik rám, ha Várady úr nem tette nyilvánossá. Mondjuk nem is igazán érdekel. Természetesen Önnek szép magyar szófordulattal meg van engedve hogy annak nézze vállalkozói - programozói mivoltában aminek akarja. Azt fel sem tételezem hogy egy régi rutinos publicista a SI faktor által lett befolyásolt. Nekem eddig a legnagyobb egyszeri bevételem (üzletem ha úgy tetszik) alig több mint ezrede volt Várady úrék üzletének. Önnek? A választ elég ha magának mondja el.

    Annak nagyon örülök hogy végre valaki hangot ad annak, hogy az eddigi szisztéma tartahatatlan!

    Hogy nincs üzleti tervük, ezt kéri számon rajtuk? Fityisznek van? Maszop "pár év múlvára" ígéri. Amúgy az üzleti terv valóban jó program volna, de előtte ha kérhetnék egy lusztrálást, és egy alkotmányozó nemzetgyűlést.

    Végső esetben lazán átvehetnénk az osztrák mintát (végül is annak az elődje pár száz évig a közigazgatásunk alapja volt), vagy északi rokonainktól az észtektől alkotmányukat jogrendjüket tokkal vonóval. Ez a túlbürokratizált dzsuva megbukott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami az SI faktort illeti, szíve joga azt gondolni, amit akar. A magam részéről leírtam, hogy mit tekintek vállakozói, és mit alkalmazotti viselkedésmintának. A bevételtől teljesen függetlenül. S attól is, hogy valaki savanyú cukorkát kezd el gyártani, vagy weboldalt. A vállalkozói és programozói helyzetet tehát kéretik nem összemosni. Bár meg van Önnek is engedve a maszatoló csúsztatás. Várady Zsolt különben jobbára különböző ötletekbe való belebukással foglalkozott: http://www.origo.hu/techbazis/20120412-tizeves-az-iwiw-interju-varady-zsolttal-a-kozossegi-szajt.html
      De ennek sincs esetünkben túl sok jelentősége.
      Hol írt bárki üzleti tervről?
      Az meg valóban igaz, hogy a jelenlegi tüntetéseknek a negliogálásokon kívül semmilyen pozitíív célkitűzése nincs. Nem üzleti, hanem politikai. Igaz gazdasági sincs.

      Törlés