2015. január 19., hétfő

Menekült-ügyi fasizmus üveggyönggyel

Orbán Viktornak a gazdasági bevándorlókkal kapcsolatos kijelentése ellen tüntettek. Egyébként érthetően. A miniszterelnök ugyanis kétségtelenül nem fogalmazott pontosan. Hol országosan, hol az EU szintjén húzta meg a határokat. Miközben pár pontot szintén kifelejtett rögzíteni az ő határtalan bölcsessége ellenére.

Ha ugyanis cseppben a papucs-álatka, akkor az uniós határokon belüli rugalmas értelmezhetőség mennyire értelmezhető rugalmasan regionálisan és az időben. Időben például bajon hányadik generációs állampolgár az, aki már nem számít gazdasági bevándorlónak? A történelem során meglehetősen sokan keveredtek ide ugyanis kifejezetten gazdasági menekültként. Különösen a háborúk és járványok után, amikor az elnéptelenedett területek kiváló egzisztenciális lehetőséget nyújtottak a felvirágoztatás időszakában. Amikor az újjá szerveződő faluközösségek bőven el tudtak tartani több patkolókovácsot, vályogvetőt, és a földek több földművelőt, mint a pusztítás időszakában. Ilyenkor igen komoly népmozgások játszódtak le. Úgyhogy igen hasznos lenne azt a generációs küszöböt lerögzíteni. Nehogy esetleg kiderüljön valamelyik Szakály-osztályú népesség-számvevő tekintetes nagyságosnak, hogy legfőbb ideje lenne idegenrendészetileg a Dunába továbbítani néhány ezer embert. Pusztán, mert a felszármazottai között volt egyszer valaki, aki egy éhínség elől menekült ide gazdaságilag.

Területileg pedig azért is jó lenne körülhatárolni a miniszterelnök guminő-öleléshez hasonlóan stabil fogalmi zavarait, mert esetleg még valakinek eszébe jutna az a bizonyos papucsállatka. S arról véve példát, akként találna dönteni, hogy az ő kicsi cseppjében nemhogy a tenger ne képviseltesse magát, de még egy kóbor vízmolekula se tévedjen be. A végén még felhatalmazva érezné magát, hogy az ő faluját, városát, megyéjét lezárja a „kívülről jöttek” elől. Nem mintha erre ne lennének már most is kezdeményezések. De most simán a „rasszista” és „fasiszta” jelzőkkel illetik az illetőket. Holott nyilvánvalóan csak megelőzték esetleg a korukat. Azt a korukat, amelyben Orbán Viktor által is nemzeti nagykorúvá és a Turul hites szablyahordozójává üttetnek. S nem korbáccsal. Ezért aztán a miniszterelnök igazán megtehetné, hogy hangolja, pontosítja a mondandóját.

Ha pedig már lendületben van, esetleg a gazdasági bevándorló fogalmát a mindennapok szempontjából is célszerű lehetne pontosítani. Azt ugyanis elég életszerűnek tekinthetjük, hogy az, akinek ellőtték az otthonát, ott keres menedéket, ahol tud. De egy olyan országban, ahol jelenleg a közrabszolgasággal is a keresletszűkített defláció felé dübörög a gazdaság, nem életszerű a gazdasági menedék-keresés. Az éhenhalás elől a nincstelenségbe menekülni ugyanis jelenthet árnyalatnyi különbséget, de nagy karriert nem igazán. Annak ellenére, hogy az ország legalább csodadoktorokban bővelkedhet. Ott ülnek mind a rokkantak rehabilitálásáért felelős bizottságokban, Ahol is egyetlen tollvonásukra lábak nőnek, és szemtengelyek egyenesednek kifele.

Midőn pedig már sikerül a gazdasági menekült fogalmát tisztázni, akkor jöhet a nagy kérdéskör a gazdasági ellenmenekültekkel kapcsolatban. Azokkal kapcsolatban, akik a kormányzatnak adakozásukért cserébe letelepedési engedélyt és ezzel az EU-n belül gyakorlatilag szabad mozgásteret nyernek. Ezek trójai faturulnak használhatják az országot. S talán nem véletlen a múlt évi rekordbevétel sem ezekből a kötvényekből. A számuktól függetlenül azért érdekes lenne a kormányzat viszonya ezekhez az ideérkezettekhez. S az is érdekes kérdés lehetne, hogy amennyiben az általuk kiperkált jelentékeny pénz a hatalmat szolgálja, akkor vajon a hatalom mennyiben számít gazdasági menekültnek? Amennyiben a pénzért cserébe esetleg állampolgárságot is kapnak, akkor a „haza mennyire eladó” Orbán Viktor szerint. S amennyiben ilyen formában eladó, akkor az a haza kiárusítása, vagy simán árulása a kormányzat szerint? Esetleg csak simán az EU-s tagsággal való csencselés? Ha már rézgyűrűkkel és üveggyöngyökkel snassz lenne a kiállnia a kormányfőnek a piac sarkára.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook