2015. január 28., szerda

Az RTL-tárgyalás diszkrét árnya

Az RTL kapcsán most megy a találgatás, hogy vajon megegyezik-e a kormánnyal vagy mégsem? Kiszavazós telefonvonalak még nincsenek, de már röpködnek a hírtöredékek. A vezér kimentette a családját. Nem Orbán, akinek a lánya már külföldön tanul, hanem az RTL vezére. Vagy csak szabira küldte.

Az Origo szerint voltak tárgyalások a kormány és az RTL-csoport vezetői között. Márpedig, miért is ne hinnénk pont az Origónak? Ha valakiknek lehet szimatuk az ilyesmihez, akkor nyilván ők. Mintha valami kormány-nyomást emlegettek volna egy ottani vezetőváltás kapcsán. Hiába! A rutin, az kérem rutin. Szóval! Higgyük el, hogy akkorát tárgyaltak, hogy böffentettek is hozzá. S akkor mi van? A kormányt nyilvánvalóan sem megbuktatni, sem megmenteni nem tudná az RTL, Nem anyagilag, hanem technikailag. Ha ugyanis, a reklámadótól felbirizgált hátszőrrel, az RTL-csoport teljes magyar dolgozói hada kivonul az utcára, az sem jelentene milliós tüntetést. Sem Orbán Viktor ellen, sem mellette nem jelentene különösebb lobbi-erőt. A vezérigazgatók jövése menése pedig legfeljebb annyira érinti meg a valóság-show iránt mélységesen elkötelezett TV-néző tömeget, mintha a kvantumfizikáról tartanának felolvasóestet. Amivel egyáltalán nem kívánom leszólni az átlag TV-hallgatókat, akiknek szinte teljesen mindegy, hogy mit sustorognak a vacsora mellé, Ne legyen csönd, és ne érezze a csönd miatt egyedül magát. Gyanítom, hogy az átlagosan fásult buszozót, úgy reggel hat körül nyugodtan megkutathatnák. Az a kisebbség, aki nem hajtja el a kérdezőt, készségesen hunyorítva sem tudná felidézni az RTL-csoport magyar vezérkarának névsorát.

Na nagyjából ezt az ingerküszöböt lehet megpróbálni felcsigázni. Ami nem jelenti azt, hogy a napi közélet iránt különösen fogékony hírmagyarázók akár hosszasan elemezgethetik a helyzetet. Nagyon helyesen. Annak idején a kremlinológia is fontos politológiai résztudomány volt. Igazán rutinos művelői egész jól megsaccolhatták a vezéri csoportképről legközelebb kimaszkolt személyt. Akit aztán nagy ívben el is kerültek. Elvégre a szibériai favágás és vasútépítés olyan elfoglaltság, amiben igazán nem akarták volna jelenlétükkel zavarni az arra „érdemessé” válót. Az tehát szintén lehet fontos ismeret, hogy zajlik-e tárgyalás, avagy nem zajlik. Egy bizonyos szinten, vagy egy bizonyos szint felett. Akár üzleti szint felett. Mert azért az RTL-csoport alapvetően üzleti vállalkozás. Ez, félreértések elkerülése végett, nem pejoratív besorolás. Az. Nem karitatív széplelkek pasziánszozgató tea-klubja. Van egy olyan érzésem, hogy tévedés lenne a kormány elleni kirohanásokat valami antiszabadságharcos romantikával magyarázni.

Ebből a kiindulópontból nézve akár azt is megkísérelhetjük, hogy a haszonmaximálást, mint szempontot ugyancsak felvesszük a helyzetértékelés koordináták közé. Így a reklámadó és a kormányzati sarcológia egyéb leleményeivel szemben nyilván lehet a kompenzálást, vagy ahogy egy fórumon, mással kapcsolatban emlegették, a veszteségcsökkentést célkitűzésé tenni. Erre a kormányzati erős emberek megfingatása igen hasznos megoldás lehet. Az egyik irányban kétségtelenül lehet a nézettséget növelni, és kitörni az ingyom-bingyom műsor-ketrecből. A nézettség növelése alkalmasint a reklámidő árának növekedését is jelenti. Nem vitatva a tartalmasabb műsorok belefektetett munkát sem. A másik irányban a kormányzattal szemben egyfajta védettséget is jelent. Mert azért egy nemzetközi kommunikációs vállalkozás mégis élvez egy kis védelmet a koncepciós eljárásokkal szemben. Márpedig minden azzá válik, ha a leleplező műsor informátorát, riporterét kezdik vekzálni.

Amellett egy későbbi alkupozíciót is javíthat a leleplezős műsorhullám. Még egy kormányváltás esetén is. Az RTL ugyanis a kormányoktól függetlenül üzleti vállalkozás lesz. A hatásbemutató gyakorlat tehát hosszú távon szinte biztosan megtérülő befektetés. Amíg nem viszik túlzásba. Mert a nagyon sarokba szorított patkány felmászik a seprűnyélen és harap. Válogatás és mérlegelés nélkül. Ezért aztán talán a kisebb meglepetések közé tartozna, ha mostanság kőkeményen menne a logikázás azon, hogy meddig érdemes, meddig nem érdemes elmenni a kormányzattal szemben. Különösen egy olyan közegben, amit az ismerten gyenge ellenzékiség és a lecsengő tüntetési hullámok fémjeleznek. Az esetleges fékezéshez az RTL-nél tehát nem kellenek feltétlenül tárgyalások. Csak mérlegelése a lehetőségeknek az üzlet függvényében.

Miközben a tárgyalások tényének gyanúját is érdemes lehet felröppenteni. Az ugyanis képes lehet kétséget ébreszteni a hírműsorokkal kapcsolatban. Ez érdeke lehet a kormányzatnak is, de a csatornának is. A csatornának azért, mert a felröppenő hírek kereszttüzében ellátogatni Felcsútra egy „naugyehogyugye” effektussal nézettségnövelő lehet.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése