2014. október 27., hétfő

Tüntetés volt? Mi végre?

Gyűjtsd a kütyüt, ne sajnáld
2014. október 26.-án lezajlott a tüntetés az internetadó ellen. Kinek mekkora várakozással? Azt a tisztelt olvasókra bízom. A hurráoptimizmus iránt fogékonyak pedig akár tovább se olvassák. S egyáltalán nem azért, mert roppant módon szeretnék adót fizetni valamiért, amiért irrealitás külön adót beszedni. Hanem azért, mert éppen hogy nem szeretnék.

Ellenben a tüntetés előzetese és a zajlásáról csordogáló hírek tükrében azért az sem kizárt, hogy érdemes a nagy rózsaszín vágyfellegek mögé nézni. Legalább gondolatilag. Egyébként a kötözködők kedvéért leszögezem: nem voltam kint a tüntetésen. Leginkább azért nem, mert szinte egész a tüntetés megkezdéséig vártam néhány, korábban megfogalmazott kérdésemre a választ. Ezek, pusztán az ismétlés örömének engedve ezek voltak:
 • Milyen cselekvési tervet szeretnének pártfogoltatni a jelenlevőkkel?
 • Mi az A-terv?
 • Mi a B-terv?
 • Mi az elérendő cél, illetve mi a minimálcél, amit mindenképpen el szeretnének érni?

S ne tegye fel a kezét, aki szerint maradéktalan válaszok születtek, hanem tegye rá először a szívére, majd a billentyűzetre. Aztán ossza meg másokkal is a VÁLASZT. Már csak azért is, mert a tüntetésről szóló tudósításokban sem volt túl sok nyoma az említett kérdésekre adott válaszoknak. A cselekvési tervet illetően ugyanis az egész szervezés egész odáig bírt csak eljutni, hogy ha nem mond le a kormány az internet meg-különadózatásáról, akkor kedden ismét összejönnek. Azaz fogalmuk sem volt arról, hogy a puszta elutasításon kívül mit is akarnak. Kedden különben mit fognak mondani? Azt, hogy összejövünk legközelebb is? Aztán legközelebb? Amíg végül jól megérdemelt érdektelenségbe fullad az egész? Ez a forgatókönyv vészesen hasonlít arra, ahogy az „ellenzéknek” sikerült totális érdektelenségbe fullasztania gyakorlatilag minden rendezvényt. Amelyek esetében különben szintén nem volt sem „A”, sem „B”, sem semmilyen terv, Mármint a publikus kommunikációban. Mert a háttéralkuk ebben nem játszanak.

Látszólag volt és maradt egy cél. Az internetadó teljes negligálása. Ultimátummal, felszólalással „nemhaggyuk” előskandálásával. Ahogy kell. A szervező szerint. Alkalmasint persze tudhatóan, hogy az internetadó az adott pillanatban csak tervezet volt. Az életbelépése előtt tüntetni a visszavonásért kommunikációs öngól. Egy meg nem történt esemény elutasítása ugyanis játékteret nyit a kommunikációs értékkel bíró módosításoknak, azaz alapvetően a legélesebb fegyvernek is csorbítja az élét. Amivel már csak azért is kár volt játszani, mert a felülről korlátossá javasolt, alapvetően kádárista trükk előre látható, Rogán Antalnak köszönhetően előre tudható is volt. A tüntetés tehát ebből a szempontból a legnagyobb gesztusokat a kormányzat felé tette:
 1. Orbán, különben demokráciával csak erős alkoholos befolyásoltságban vádolható kormányzata megkapta a szépségflastromot, hogy: van itt kérem demokrácia, hiszen tüntethetnek.
 2. A különben szinte semmiben nem engedő kormányzat úgy tüntetheti fel magát, hogy meghallgatta a nép szavát, és mérsékelte az adóprést; Az utóbbival némi gesztust gyakorolva a tüntetés szervezői felé is, akik így bebeszélhetik maguknak a nagy machinátorság üdvös önámítását. Abban ringatva magukat, hogy elértek valamit.
 3. A nyilvánvaló szervezési hiányosságok miatt a Fidesz-székház minden lehámlott vakolatmolekuláját, és üvegcserepét úgy mutogathatják, mintha nyílt színen zajló lincselés zajlott volna.

S alkalmasint a szervezési hiányosságok közé tartozik nem csak a gyűlés biztosításának, hanem magának az időzítésnek és helyszínnek a kiválasztása is. Az ultrákkal közel egy időre szervezéssel lehetőséget adni a „buli van” hangulatban törpülő szellemiségek tobzódásának azért persze könnyelműségnek tűnik. Még akkor is, ha persze utólag lehet azon vívódni, hogy ki provokálta ki a Fidesz-székház molesztálását. Azonban a tüntetés előtt is olvasható volt a felhívás arra nézve, hogy mindenki vigyen magával használt számítástechnikai vickeket és vackokat. Ha tehát a szervezők a Hősök teréig szervezték a szervezendőket, akkor vajon ott akartak ebből gúlát emelni? S ha ott akartak, miért nem emeltek? Az ugyanis jól látszik a közvetítések során, hogy egész a Lendvay utcáig nem kerültek felhasználásra. Ott meg ultra-módra.

Egy biztosan kóbor palack a biztosnál
Eredeti fotó: I. Szonja / Gépnarancs
Azon persze lehet polemizálgatni, hogy az a hat ember, akiket előállítottak kinek a buzdító hatására kezdte a székház piszkálását. Az azonban biztos, hogy a fentebb említett okokból nagy szívességet tettek a kormánynak. Miközben persze lehet azon is sopánkodni, hogy a rendőrség mit bénázott össze az objektum védelme kapcsán. Habár a TV székház egykori védelmét alulmúlni azért nem igazán sikerült. Habár a vasárnap estéről készült képriportok egyikében olyan kép is látható, amit nehéz másként magyarázni, mint azzal: a rendőrség bizony bevetésre kész gázpalackkal várta a tüntetőket. Amiből az is következhet, hogy parancsra nem léptek közbe. Például, mert kiszámított volt a székház mérsékelt megrohanása éppen úgy, ahogy a kommunikációs haszon érdekében a minimális károkozás engedélyezése is. Amit aztán ki is használ most a Fidesz.

Így talán érdemes mérleget vonni a „kinek az érdeke” szempontjából is a vasárnapi tüntetés kapcsán. A Fidesz egyértelműen kommunikációs hasznot zsebelhet be. Ráadásul nem kényszerül valós, előre ki nem számítható engedményre. Ráadásul a civil ellenzékiséget ismét egy lépéssel tovább terelhette a fásultság országútján. Ráadásul továbbra sincs egységes ellenzékiség. Ráadásul megkapta a demokrácia flastromát. Ráadásul..? Ráadásul nem tudom, hogy vajon szimplán ostoba módon lett szervezve ez a tüntetés, vagy előre megfontoltan látszik ilyen ostobának a szervezés? Mert a jelen felállásban akár Orbán Viktor is szervezhette volna. Ahogy a választások előtti „ellenzéki” történések jó részét is akár a Lendvay utcában is tervezhették volna. Ráadásul szeretnék meggyőzetve lenni, és nem pofonok útján, lehülyézéssel érvelve, hogy nem így volt.

Andrew_s

4 megjegyzés:

 1. Csalódtam...... ez az első olyan írásod, ami kimondottam nem tetszik.Nem tetszik,hogy fanyalogsz,pesszimistán nézed ezt az egészet.(Egységes ellenzéket jó régen ne keress, a baloldal nagyon megosztott, de talán nem véletlenül.) Inkább azon imádkozz, hogy ez a civilek (fiatalok!!) által indított, egyáltalán nem profi tüntetés (-sorozat!!) jól végződjön, úgy, hogy nemcsak az eredeti cél, hanem az azon túlmutató gyökeres változás is bekövetkezzen .
  Bori

  VálaszTörlés
 2. Kedves Bori,
  Valóban mérsékelt optimizmussal lehet nézni ezt az egészet. Azt írod teljesült az eredeti cél. Mi is volt az? Magán a FB-oldalon feltett kérdésre, maguk a szervezők sem tudtak erre választ adni.
  Összejönni sokan nem cél, hanem eszköz.
  A "jól végződjön" az mit takar? Hogy nem verik szét egymást vagy a várost? Az célként max. egy kocsmai verekedésnél lehet cél. De csak az verekedőket szétválasztók szempontjából.
  Azt írod fanyalgás van a cikkben. Lehet.
  Inkább aggódok, hogy ismét sikerül egy nagy kockakövet letenni a fásultság nemzeti országútján. Csalódással cementezve. S ez a cement akkor is tartani fog, amikor nagyon nagy szükség lenne tenni is valamit.

  Geo

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jól tudod,hogy a net-adó teljes eltörlése a cél,nem is értem,hogy miről beszélsz.Most,hogy nincs egységes ellenzék,ráadásul a prominens személyek mindannyian lejáratva lettek (mind önmaguktól,mind a fidesz aknamunkájának köszönhetően), nem fogsz találni egyetlen embert sem, aki mögé odaállnak több(száz?) ezren. Inkább ezt a lehetőséget kellene megragadni, hogy végre elzavarjuk ezt a velejéig romlott, cinikus, korrupt bandát, és végre igazi demokrácia legyen.Nekem így végződne jól!!Az pedig, hogy mit kommunikál a fidesz (büdösgörénydajcs,,tóni,,selmeczi,,kocsis ,hírtv ) azt téged miért izgat? Az miért zavar, ha repül néhány kockakő, betörik pár ablak? Vannak,akik így vezetik le a feszültséget (ne várjál mindenkitől magas IQ-t). A forradalmak természetébe ez is beleillik, attól még jogos, amit követelnek.Én már annyira el vagyok keseredve, hogy nem akarok arra gondolni, akár rosszul is végződhet ez az egész.A remény hal meg utoljára.

   Törlés
  2. Amikor a tüntetést el kezdték tervezni, akkor a netadó csak törvényjavaslat volt. Ráadásul olyan, amihez már akkor felreptette (úgy rémlik) Rogán a felső korlátos (na ugye, hogy nem 500, csak 300 lett a hús típusú) kádárista megfejelést. Eltörölni pedig csak olyasmit lehet, amit van. Ilyen törvény csak most lesz. A szervezők állítása itt tehát sántít egy kicsit. Erre lólábkilógatásra ők is rájöhettek, mert a későbbiekben igyekeztek a javaslat visszavonását emlegetni.
   Az hogy maguk kezdeményezték a használt cikkek hurcolását egyértelmű. Utólag azt állítani, hogy ők nem, és ott sem voltak, balgaság. A net emlékezete őrzi a felhívást.
   Amúgy a forradalmakhoz valóban hozzá tartozik akár az elrepült kockakő is. Azért persze még remélem zavarhat, ha valakit fejbe is talál. Ha nem, akkor így jártam.
   Az, hogy az ablakon keresztül tettek be egy-két egeret a székházba szintén nem zavarna akkor, ha az valami célt szolgál, van valami értelme.
   Az bocs, de az én olvasatomban nem forradalom, hogy a szervezők összejönnek, egy hordóra települnek, néhányan csak kiabálnak, majd csendben hazamásznak. A rendezők felhívására. Akik aztán elkezdenek minden felelősség elől eloldalogni, és a Lendvay utcában se pro se kontra ott sincsenek. Formálisan ugyebár ők befejezték a Hősök terén. Kipipálva, Kész, vége hatszáz.
   Úgy elgondolom amint Petőfi elmondja a versét, majd leporolja a nadrágját, lesimítja a bajszát, és hazamegy.
   S innentől valahogy alig hitelesebb ez a show, mint amit a túloldal előad. Főleg, mert az egyetlen haszonélvezője valóban a túloldal.
   Nos, innentől vagyok szkeptikus arra nézve, hogy kinek mi is a célja a tüntetéssel.
   S akkor még nem is emlegettem az olyan közhelyeket, hogy elzavarni valakiket az egy dolog, de alternatíva nélkül maximum hit-szekértáborok közti acsarkodáshoz vezet..
   Ne haragudj meg érte, de miközben a hátam közepére sem hiányzik a netadó és sok más sem, jobb szeretnék egy hiteles, következetes, felelősséget vállalni tudó és képes, a tömegekkel kommunikálni alkalmas vezetőt. S olyan tüntetést, amit ez szervez. S nem olyat, ami több kérdést vet fel a valós érdekekről, a valós háttérről, mint amit megválaszol a célok körében.

   Törlés