2015. január 17., szombat

Orbáni Párt-eligazítás a médiának

Forrás: Varánusz
Csütörtök reggel óta, azaz alig másfél nap alatt nagy utat tett meg az a hír-áramlat, ami Orbán Viktor főszerkesztői értekezletét harangozta be, majd méltatta. Az első hír az volt, amikor a VS.hu több forrásra hivatkozva a jobboldali sajtót érintő pénzelvonásról írt. S eljutott oda, hogy Bencsik András nagyjából elmondta a lényeget.

Ugyanakkor az is jellemző, hogy maga a találkozó közel egy héttel korábban volt, mintsem a hírek szivárgása elérte volna a sajtót. Ami szép teljesítmény, ha azt vesszük, hogy a médiaiparban dolgozók vettek részt a megbeszélésen. Beleértve Orbán Viktort is, akinek legfeljebb a média-szereplései érdemelnek némi említést. A kormányzati teljesítménye alig. Tehát ültek a médiamágusok és hallgattak. Illetve dehogy hallgattak. Csupán hallgatási fogadalmat tettek. Másként nem fordulhat elő, hogy szinte konspiratív jelentést lehessen csak olvasni az eseményről. Alighanem most sajnálhatja csak igazán Orbán Viktor, hogy Áder Jánosból köztársasági aláírót fabrikált. Mert ő már rég kiszimatolta volna, hogy melyik vakondnak járt el a szája. De már mindegy. Eljárt, és szivárogtatott. Megszegve a hallgatási fogadalmat. Névsorral és azzal a fő mondanivalóval, hogy a kormányzati hirdetéseknek ezentúl lőttek. Ami nyilvánvalóan komoly segítség lehetett az érintetteknek, és garantált pénzkidobás a hirdetők egy részének. Kíváncsi lennék ugyanis, hogy a Szerencsejáték hirdetései nélkül vajon hányan mennek be a konkurens lottószervező cég fiókjaiba. Legfeljebb a határokon túl tehetik ezt meg.

De most Orbán azt mondta állítólag, hogy coki. Holott, mint tudjuk: az rendeli a zenét, aki fizeti. S azért a jobboldalon sem atombiztos az orbanista lojalitás, ha nincs mögötte néhány millió vagy milliárd. Ám ez legyen az ő problémájuk. A még ellenzékben valószínűleg megígért lelkesedési ellenérték-térítést most, hogy a közszolgálatinak nevezett Orbán-szócsőből hivatalos pszeudo-hirTV lesz, okafogyottnak tekinthette a kormányfő. Joggal. Még akkor is, ha ezt követően a fogaknak csikorgatása lesz esetleg. Az érintettek már olyan szinten kompromittálták magukat Orbán és rendszere mellett, hogy fújhatnak egy tonna tollat. Még akkor is ha nem is szeretika cihát. Így jártak. Hacsak... Hacsak nem valami más zajlott azon az értekezleten.

Márpedig Bencsik András a kormánytól híresen független véleményt megformáló Demokrata főszerkentyűje az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy pénzelvonásról szó nem volt. A nyilatkozata alapján a kétórás találkozóra a Parlamentben került sor. Nyilván azért ott, mert kisebb kocsmát nem találtak, és ott mindjárt a koronára is esküt tehettek volna, ha az a kívánalom. Amellett megtudhatjuk azt is, hogy „műhelybeszélgetésről” vala szó ebben az esetben. Ez is teljesen „életszerű”. De tényleg. Mármint akkor, ha életszerűnek képzeljük, hogy az adott piacon akár egymásnak is konkurenciát jelentő cipészek leülnek műhelybeszélgetni, és meg hányják-vetik a műhelytitkokat. Majd megállapodnak az aktuális sarok-divatban és annak árazásában. Normálisan másnap nyakukon lenne a Versenyhivatal. Ám a sajtó az valami más. Ott elvileg holmi etikai minimumnak is hatnia kellene. Még etikai kódexről is lehet némi pusmogást hallani az újságírók körében. Bár egyre halkabban.

Azonban az említett MTI-nyilatkozatban nem is ez a műhelybeszélgetéses kitétel a legigazibb üzenet. Hanem az, hogy Bencsik András, pontosabban a táviratkézbesítő iroda üzenete szerint ezen: „Orbán Viktor értékelte az elmúlt évet, és megfogalmazta az idei kormányzati ciklus kihívásait is”. S akkor most felkérek mindenkit,hogy emlékezzen kicsit az „Új mechanizmus” korszakára. Fiatalabbak kérdezzék meg szüleiket, nagyszüleiket. Fél évszázaddal ezelőtt egy ilyen mondat így hangzott volna: „a pártbizottságra meghívták a megbízható újságíró-elvtársakat, ahol tájékoztatták őket a szocializmus töretlen győzelmének újabb állomásairól, és ahol az elvtársaknak elmondták, hogy milyen viselkedéssel segíthetik a pártot a következő nagy célok elérésében”. Hétköznapi fordításban: „Igazodtok az anyátokat, vagy a farkatokra lépünk”. A gyakorlatban tehát olyan véleménycsere zajlott, ahol bementek a hozott anyaggal, és kijöttek Orbán Viktor véleményével. Már akkor, ha Bencsik Andrásnak hinni lehet.

Természetesen az is elképzelhető, hogy tényleg szó nem volt pénzről. Egyszerűen nem lesz. Ezzel a jobboldali médiumok akár szelektíven megtörhetők, irányíthatók és tönkretehetők. A piac konszolidációja címén koncentrálható, majd egy mozdulattal államosítható a maradék. Bedugva a közszolgálatiak hóna alá. Ahol dezodor se kell. Legalább hamarabb megfulladnak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook