2015. január 12., hétfő

Demagógisztáni napló: Orbán vs. Párizs 0:1

Forrás: Magyar Hírlap
Párizsban, a Charlie Hebdo elleni támadás áldozataira kapcsán egy igazán monstre tüntetést szerveztek a sajtószabadságért. Az eseményre Magyarországról és a világ számos tájáról érkeztek politikusok. Ismertek és kevésbé ismertek. Néhány ismertebb esetében pedig jobb lett volna, ha nem ismertek. Vagy nem annyira ismertek.

Sajnos hazánk miniszterelnöke is ebbe a kategóriába került a jelen tüntetésre érkezettek közül. Az OTP-csoporthoz tartozó Air Invest magángépével repülő Orbán Viktor, hol van már a másodosztály álszerény panírja, a Le Monde hasábjain megjelentek alapján azok közé került, akiket nem láttak olyan nagyon szívesen a tüntetésen. Azok közé, akiket a sajtó szabadságának komoly megsértőiként ismernek világszerte. Kétes hírnév ez a hazai kormányfőnek. Még akkor is, ha az elnöki sajtóosztály a terrorcselekmények elleni egységes fellépés szükségességével valahogy megpróbálta élét venni annak a kérdésnek, ami nagyjából a „mi a fenét keresnek itt ezek az alakok?” formába önthető. Ami már csak azért is kínos, mert a különben szintén ottlétét megígérő Gyurcsány Ferenc nincs a listán. Aminek persze lehet két olvasata is.

Az egyik olvasata a realistább változat. Az, hogy Gyurcsány Ferenc ma nem a hatalmon levő kabinet tagja. Így a jelenléte végső soron egy magánemberi jelenlét. Az meg kisebb súllyal esik latba a világpolitika színpadán. A másik olvasata az orbanista verzió. Az, hogy a Le Monde tulajdonképpen, strómanokon keresztül Gyurcsány Ferenc tulajdonában van. De ha nem, akkor az említett lista tulajdonképpen a világ balliberáliscionistagyurcsányista összeesküvő köreinek fizetett hirdetése. Természetesen csak és kizárólag Orbán Viktornak, a született illiberális demokratának, a Pannon medence géniuszának és Felcsút stadioncsászárának lejáratására. Akinek sajtószabadság iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az internetadó ötlete, és az, hogy kenyeres pajtását nevezte ki az ennek érdekében falazó nemzeti adatgyűjtés felelősének.

Egyébként Gyurcsány Ferenc elutazásának bejelentését követően egyre vártam a Fidesz irányából a Lázár János által nem is olyan rég kijelölt kommunikációs csapásirány lózungjait. S talán csak és kizárólag Orbán Viktor menetbe-kéredzkedése az oka, hogy a DK vezetőjét nem kiáltották ki katasztrófa-turistának. Alkalmasint abban az ügyben, a kis Rikárdó ügyében, amelyben Lázár János megnyilvánult, még mindig nincs hír az miniszter által tett feljelentésről. De még bekövetkezhet. Ahogy bekövetkezhet az a is, hogy választ kapunk arra a kérdésre: volt-e politikai fogadás a tüntetésen megjelenteknek? S amennyiben volt, akkor arra kik kaptak meghívást? Annyiban lenne a válasz érdekes, hogy vajon Orbán Viktor kapott-e meghívót az Elysée-palotába? A világ olyan tájairól ugyanis tudunk, ahol megjelent, de elnöki szinten nem fogadta az USA-elnöke.

Ugyanakkor az említett helyzet ismerete Orbán Viktor zürichi zurück-jét is más színnel világítaná meg. Az történt ugyanis, hogy a miniszterelnök óránként milliókat fogyasztó repülőgépe számára akadt egy kis kitérő Zürich irányába. Párizsból visszajövet. A hivatalos verzió szerint a FIFA hétfői gáláján vesz részt. Ami nyilvánvalóan igaz. Azt, hogy idén is helybe megy-e a lekezelő gesztusért, majd megmutatják a hétfői képek. Azonban az szinte biztos, hogy még menetrendszerinti járattal is elevickélhetett volna később is. Különgéppel meg bármikor elindulhatott volna Párizsból. De jellemezheti a helyzetet az a kép, amin jól láthatóan mindenki elfordul Orbántól.

Nem vitatva, hogy a sebtében indulás a másnapi gálára kiváló terelő-cél, ha egy politikai fogadásra elmaradt esetleg a meghívó. Kevésbé feltűnő, hogy a sarki pizzásnál kell az uzsit elrágcsálni. A többi illiberális, de liberálisan megtűrt, és szépségflastrommal kimagyarázott lokális irányfény társaságában.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése