2015. január 10., szombat

Még mindig Párizs

Mondhatnám, hogy a téma, a gondolkoznivaló az internetes fórumokon hever. A korábbi írások nyomán merült fel az a Varánusz-blogon, hogy vajon „a nincs karikatúra, nincs gyilkosság” állítás igaz-e? Azzal a kiegészítéssel, hogy vajon „egy karikatúrára (bármilyen is az) mi az adekvát válasz, és az milyen”?. Már csak azért is elgondolkodásra érdemes a kérdés, mert az utóbbi időben többen is igyekeztek választ adni rá.

Előre bocsátom, nincs nálam a Bölcsek Köve, és legfeljebb egy kis hangos töprengésre futotta. Amit akkor is lejegyzek ide, ha sokak szemében nem hogy nem bölcs de akár egyenesen megbotránkoztató is.

Korábban is olyasmit fejtegettem, hogy egy rosszul működő rendszer kigúnyolása és egy, a rendszernek csak alapjául szolgáló vallás kigúnyolása közt van némi különbség. Ahogy Jézus gúnyrajzba foglalása rossz válasz lett volna az inkvizíció működési szélsőségeinek bemutatására, kivédésére, kigúnyolására. Ezt a véleményemet fenntartom. A dzsihadista erőszak-kommandók működése nagyjából olyan viszonyban van a koránnal, mint Tomás de Torquemada Jézus tanízásaival és a Bibliával. Lobogtatják, és legfeljebb fejbe verésre használják. Ennek megfelelően Mohamed, mint vallásalapító kigúnyolása nem a terroristákon, hanem az iszlám-vallásúakon élcelődik. Kivétel nélkül. Ami rohadt nagy különbség. Amit a Charlie Hebdo, rajzolói ezügyben tettek, az szimplán taplóság.

Egy karikatúrára mi lenne az adekvát válasz? Az ötlet szintén a hozzászólók egyikétől származik, de ha valamelyikünk kedves mamáját ábrázolnák nagy példányszámba repedtsarkú bárcás prostiként, és kifejtenék mellé, hogy a szakállas vicc szereplőihez hasonlóan örülj, hogy nem ugatsz, mi lenne a válaszreakció? Nem hiszek a köszönő levelekben. Az ezekben kifejezett nagyrabecsülésben sem. S mit szólna valaki a tizedik rajz után, amikor nyilvánvaló, hogy kifejezetten a türelme határait feszegetik. S minél inkább türelmes az érintett, annál durvább rajzokat szórnak a nép közé. Már a szomszéd kutyájával is meghágatva a kedves mamát. Nem, nem tudom, mi lenne az adekvát reakció. A géppuska nem. Még akkor sem, ha emberileg megértem azt az iszlámhívőt, aki a küszöböt is gyűlöli egy idő után, amin a rajzolók átléptek. S gyanítom, hogy nem csak az iszlám fanatikusok nem morzsoltak szét krokodilkönnyeket, hanem egyik megsértett vallás követői sem.

S miközben megértem a halmozódó gyűlöletet, még mindig igyekszem megpróbálni a fizikai kiiktatáson kívüli adekvát válaszokat kitalálni. Habitusomnál fogva, azt hiszem a jogi útra terelés mellett döntöttem volna. A vallási értékek kigúnyolása és lejáratása alapján. Pont azt hozva fel példaként, hogy mit szólnának fordítva. Erre az rossz válasz, hogy miért nem rajzoltak hasonlókat Jézusról. A taplóságra nem okvetlenül a taplóság a legjobb válasz. Bár egy hasonló rajzsorozat hatását a Reims-i katedrális kapujában kiállítva érdekes lett volna lemérni. Vajon hányan rántottak volna kést? S kire? Néhányan biztos akadtak volna. Közben továbbra is töprengek az adekvát válasz kérdésén. Lehet, hogy van egy olyan szintje a tehetetlen gyűlöletnek és az azt kiváltó lenéző bunkóságnak, amikor valójában nem lehet emberi keretek közt választ adni? Szeretném remélni, hogy mindig adható emberi válasz.

Még akkor is, ha tudom: a szentek története tele van asszisztált öngyilkosságot elkövető mártírokkal. Holott ők nem is készítettek gúnyrajzot Jupiterről. Tehát történelmileg ismert az a fajta viselkedés, ami egyirányú utca a gyakorlatban. Nem, azt hiszem, nem tudok valós választ. Félek, valahol kilógna valami a humánum takarója alól. Az is, ha elrabolják őket, és a Korán megtanulására kényszerítik a társaságot. Ami ott is sántított volna, hogy fenntartom: a rá hivatkozók sem ismerik a Koránt. Legfeljebb tudják kívülről. Főleg a kiragadott részeit. Hogy mindez „miért az oka és milyen szerepe van ebben sértődött és eltévelyedett, valamint önmagukat társadalomból kirekesztő fiatalok randalírozáshoz pláne gépfegyverrel”?

Azt hiszem a fentiek még erre az ok okozati összefüggésre is adnak némi magyarázatot. Még akkor is, ha a tutit nem tudom, csak „hangosan gondolkodtam”. Az említett jellemzőkkel bíró emberkék azok, akik fanatizálhatók, aktivizálhatók. Szinte bármivel, és szinte bárki ellen. Egy iszlám közösségben ebbe az irányba mozdultak. Lehet, hogy ha Miskolcon születnek, akkor valamelyik szatellit-gárda tagjaivá válnak. Ha jegesmedvének, akkor a fehérszőrűek nevében acsarkodnának a barna-bőrűekre (a jegesmedve alapból fehér szőrrel és sötét bőrrel él). Ezt is írtam talán már valamikor. De szinte mindegy, hogy nyilaskereszteseknek, vagy Boko Haram-nak hívják. Ahogy az is, hogy a Turulra vagy a Koránra hivatkozva gyilkolnak. Ezen a szinten már csak kifogások a rajzok.

Azt hiszem, valahol itt van talán a megoldás. Az egyik oldalról kellene tudni annyira emberszámba venni a másikat, hogy nem rajzoljuk le a másik anyját a szomszéd kutyájával szeretkezve. A másik oldalon pedig csökkenteni azt a szociológiai, és nem csak szociális, gap-et, ami bármivel fanatizálható csürhévé degradálhat embereket. De ez a mindkét oldalon működtetendő társadalmi nevelés nem feltétlenül célja a jelen állapotok haszonélvezőinek, Egyik oldalon sem. Így néha az oroszlánok megesznek néhányat az arénába bekeveredők közül. A lelátón pedig borzongunk, és együtt érzünk. Hol a gladiátorral, hol az oroszlánnal. Aki pedig mindkettővel? Az lesz a tigris vacsorája.

Andrew_s

21 megjegyzés:


  1. Rodeo36 2015.01.09. 21:01:25
    @Gábris szomszéd:

    a citromot hiába facsarod nem lesz belőle narancs és maracujá sem...
    a szöveg baromság!!!!!!!!!!!!!!!
    a Qoubillar személyesen mondta telefonba, hogy azért bolydúlt fel, mert hiába próbált beilleszkedni nem fogadták be (francia állampolgár, ott született) és fiatal létére tenni akart és gyilkos dühök halmozódtak fel benne...majd a rendőrök lelőtték négy tússzal együtt... eddig vata van a túszok mitől haltak is meg...lehet hogy meg lettek dzsihádolva bemenetelkor?

    tehát a jelszavam igaz de a portugálokat befogadták és szeretik mai napig mert nem úgy mint a francia (amerikai stílusú) gyarmatosítók akik lassan nem mehetnek vissza oda lásd Lybijá amit a két idióta versenyben baszott szét anyagi okoból semmi vallás meg más bőrtanga

    gyalázat és most elemzik, csak a valóság nem hangzik el, amikor Chris Cuomo (minő naív) élőben rákérdezett a Wolf Blitzer-től hogy mi is van a befogadással akkor a nagy hatalmas Blitzer katonai szakértőt hívott a szociális ügyhöz szakérteni

    ezzel mindent elmondtam

    a kurva annyukat

    VálaszTörlés

  2. Rodeo36 2015.01.08. 10:43:22
    @Veetee: az, hogy valaki kitalál magának valamit és elnevezi szentnek meg akárminek...és utána imádni kezdi, az magánügy és ha otthon csinálja félreeső sarkában a saját lakásának zárt ajtók megett az számomra OK, de az, hogy ebben a kitalációban évezredek óta anyagi haszon létrehozása okán nyílvánossá teszik akkor tűrjék is ha valaki kiröhögi őket...Éljen örökké a Charly Hebdo és még sok ilyenre van szükség addig amíg a sok emberszabású fel nem ébred és és önmaga képességeiben kezd hinni és nem talál ki mindenféle agymenést és nem imádtatja ezt másokkal kurva kemény pénzeket sarcolva mindezért, a scientologusokat valahogy kihagyták, pedig azok még csak a kurvák a sok szarházi ájtatos manó kibaszott drágán ellopva az utolsó filléredet és még ki is röhög a végén, nem mintha a többi különböző lenne beleértve a fidex-et és a többi kdnp meg hasonló aljas barmokat a Novák (EMŐKE) aki egy csecsemő világrajöttét úgy kommentálta ahogy, aljas rohadt állat

    brühüyyy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ember, mint hordában élő lény, arra evolválódott, hogy egy tetszőleges közösség kiválasztja a maga alfa-szereplőjét.
      Ahhoz, hogy a biológiaialfa-szereplő is legyen "főnöke", és a népnek egy megfoghatatlan, flaszterrel meg nem dobálható vezére, ezért egy absztrakt lelki alfa-szereplőt választ, és elnevezi Istennek. Innentől minden azért van, mert elrendeltetett.
      Nincs ebben semmi különleges, semmi megvetendő és semmi kinevetendő. Így vagyunk bedrótozva.

      Törlés
    2. érdekes én ezeket a drótokat -nagy sikerrel és örömömre- szétcincáltam 12 éves koromban, azaz a drótostót engem már nem tud...az alfa szereplő nem mindíg volt és nem is mindíg lesz mert eccer -talán nem is oly soká- tényleg lesz demokrácia, amúgy Kreón nyomán szabadon, és Aristótelés sem élt hiába a többi bölcseket most nem sorolom

      Törlés
    3. Azok a drótok ott vannak, nyugodj bele. Ez van.
      Gondolom családfőként sose vártál el házastársi hűséget. Sosem vártál el és sosem adtál tiszteletet másnak. Sosem törekedtél, hogy egy csoportban valamilyen szinten vezető légy. Akár formális, akár infoirmális. vezető, hangadó (nem hangoskodásra gondoltam, de az is lehet). S sosem volt főnököd sem természetesen.
      A demokráciamodellek egyikében sem választanak vezető testületet (tök mindegy, hogy lefektetve milyen alapon)? Naugye.
      Szóval ennek a formális illetve absztrakt alfa-szerepnelk, és a rád ez nem igaz című állítádnak fuss neki még egyszer.
      Egyébként nem értem, hogy az emberek miért félnek tudni, ismerni a cselekedetek mozgatórugóit. S miért szégyellik. Nem a hitüket ebben, abban, hanem a biológikumukat.

      Törlés
    4. önmagadnak mondasz ellent, az én drótozatlanságom -majdnem- kizárólag arra az alfára (majdnem alféket írtam) vonatkozik amelyet némelyek önmaguk "fölé" helyeznek mint természtfölötti azaz érinthetetlen következésképpen vitathatatlan alfájának...a társadalom egyre mozgó (nem mondom fejlődő mert az sem líneáris)értékrendje és önirányítása sohasem indokolta és sohasem fogja indokolni kitalált Belfegor és Hófehérke, Vasorrúbába és hasonló baromságok kreációját...az emberi fantázia bőséges még a végén el kell majd foganod azt is, hogy a rogánantal által kitalált entitások valósak és azokkal korrumpált és lopta meg a közösséget százmilliárdokkal ugyanaz a bármilyen deitás esetén is neked lehet sajátod otthon zárt ajtók megett de ne hordd ki a napfényre mert poros lesz és a szomszédodnak másik van és máris összeugrotok hogy kinek a superalfája nagyobb faszú...és máris nevetséges az egész én még nem láttam demokratikusan megválasztott deitást, ha te láttál meséld el hogy milyen és mivel lehet kezelni

      Törlés
    5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    6. új szúra lenne szüxég, Zoroaszter és jézus között is kb 1000 év telt el mára már a moha med vagy nem med és a jézus is nagyon poros, kellene új alfalfa béfalfa vagy talán céfalfa


      Rodeo36 2015.01.11. 13:42:35
      @GeoCracker:
      és eljöve a húsvét és még mindíg ott sétál a kertvégiben nyulambulam és nem tojt meg...
      felhívnám figyelmed arra a másik tényre, hogy a majdnem vakon hívő JSBach sehol sem ábrázolta (és volt rá alkalma) a feltámadást és az úton szembejött velem jézus című pauluspál drogos kijelentését meg a lovának oldalán fénylő legyeket csoportban...(a festmények mégis szépek mert a festmény is kitalációóóó a fénylő lóról) a temetéssel vége az áldozat megvolt kell majd másik ha ez megkopik ami ma folyamatban van, le kellene zserélni már nem is olyan hamvas és a többi alfalfák sem

      brühüyyy

      Törlés

  3. Rodeo36 2015.01.08. 14:36:54
    @GeoCracker:
    jéééééééééééééééé, hogy twe miket le mersz írni...vigyázz! rád fognak szólni

    a karikaturista az nem bunkó hanem karikaturista és aki nem képes felnőni 4,5 millió év után és lejönni a FÁRÓL, És meghámozni a banánt evés előtt az zárja magára a mecsetet vagy a budit

    brühüyyy

    a tököm tele van a sok hívővel a fidex hívők és a fidex vallás meg a kdnp és hívei meg a békamenet és a többi sátáni vallás ugyanaz a lótúró mint minden drága pénzért lélekkufár magát szentnek és vallásnak nevező akármi szervezet a scietologusok ne maraggyanak ki aljas tolvajok és ájtatosak

    szóval hogyha valaki nem ért velem egyet az küldheti a selyemzsinórt már minden színben van, egy nagy gyűjteményem a kéményben tartom

    brühüyyy

    VálaszTörlés

  4. Rodeo36 2015.01.09. 00:27:32
    @aritus:
    mintha nem olvasnál csak lihegnél?

    ezt mondom én:

    rövid leszek, és tömény: ugye a legelső pillanatban

    megjelent johnkerry párisban és felajánlotta...

    megjegyzésem: ellenséget kell gyártani és az ingatag szövetségest

    meg kell győzni csak egy igazság van (mint a sohasem

    létezett allah és az ő firkálmányai, valamint a nemlétező

    isten hülye prófétája)és az nála van a nadrágzsebében,usazseb!!!!

    áldozatot hoztak, hogy...egy pár "hülye liberális

    francia firkász" (a tökeik tele vannak velük, mert senkit sem kímélnek, és ugye őket a nagy izét csak nem lehet kritizálni, lásd még orbán) halála meg sem kottyan, milliók kiírtása

    mellett, és mekkora hasznot hoz?

    és brühüyyy

    VálaszTörlés

  5. Rodeo36 2015.01.09. 01:20:44
    @aritus:
    még rövidebben:

    az akció nem vallási, hanem politikai

    brühüyyy

    VálaszTörlés

  6. Rodeo36 2015.01.09. 07:40:57
    @jaegtoer:
    édesanyádon és a nagymamádon sohasem bár az enyéim aranyos tréfás lelkek voltak és nem csak állták de élvezték is

    a begyepesedett kőkorszaki idóták akik minden szart le akarnak nyomni mások torkán erőszakkal éás vallásnak merik nevezni azt a szart mint a scientológia és atöbbi agyament hülye aljas rabló, azokat halálra kell gúnyolni mert a kiröhögésnél nincs halálosabb fegyver, és ez pont ebben a politikailag tökig motivált (keresd meg kinek érdeke, nem a gyilkosoké!!!!) akcióban egy nemlétező kitalált névre hivatkoznak ordítozva és a hitet gépfegyverrel terjesztik meg védik azokat addig gúnyolnám ameddig bele nem döglik, sarki oszlophoz kikötve a tömeg meg röhöghet rajtuk

    brühüyyy

    VálaszTörlés

  7. Rodeo36 2015.01.09. 08:40:19
    @Orica Középföldi:
    a portugál felfedezők jelmondata (és nem is kell ennél több, nekik bevált, én meg élőben kipróbáltam a legsötétebb Afrika mindenféle területén, bátran járkáltam olyan helyeken ahol a fehér bement de nem szokott kijönni, mert kannibálok voltak a lelkeim, de érdekes módon én most le tudom írni ezt 35 évvel később, hosszú éveket töltöttem különféle hasonló helyeken, a hajam szála sem görbült)

    íme:

    na terra onde vieres ter faz como vires fazer

    ez minden "odaérkezőre" igaz (a portugálok röhögve mesélték, hogy az elsők közülük héjastól ették a banánt egész addig, amíg meg nem látták, hogy a majom előbb megházmozza, tanulni sohasem szégyen, és bárkitől

    brühüyyy

    VálaszTörlés

  8. Rodeo36 2015.01.09. 08:45:50
    @Gábris szomszéd:
    hát az "igaz hit" megérdemel egy pár ilyet: ??????????

    mivel isten nincs senki sohasem találkozhatott vele, fantáziája mindenkinek van az már más dolog, és hagyjuk egymás drága édes annyát és nagyannyát mert m int írám az enyémek jó humorú vidám emberek voltak (igaz nem igen jártak templomba, valahogy elég volt nekik az ő szeretteik környezete és együtt kacagni meg tréfálni és okos bölcsességeket tanulni a brummogó nagymamitól, nincs is annál szebb, de őt megpusziltam mikor berakott az ágyba és megvárta míg elalszom, az istent meg hiába keresem valahogy semelyik utcasarkon nem kukucskál vissza

    és a róla szóló gyermekmesékből ki kellene nőni már 4,5 millió éve nem a fán lakunk de sokaknak vannak faágaik amiken ugricsálnak...

    brühüyyy

    VálaszTörlés

  9. Rodeo36 2015.01.09. 10:22:18
    @jaegtoer:
    attól, hogy el kezdem tisztelni azt, amitől röhöghetnékem támad vagy gyilkos düh fog el az azt az izét nem fogja megváltoztatni, a szabványosítástól és KAZOHINIÁTÓL én távol tartom magam (eddig sikerrel)

    namármost nincs két igazság (jó, ez egy filozófiai alaptétel az igazság nem is létezik csak tautológia és a szubjektum imaginációja) csak egy és mind az összes sokoldal azt üvölti (politikai és gazdasági monetáris túlélési okokból) hogy egy az igaz isten allah és mohammed az ő akárkije aki sohasem szenvedett drogtúladagolásban a nargiléből ott a hasis barlangokban ahol megjelent neki Belzebubitól a körösztannya térgyéig mindenféle izé,,, és közben keményen hódított és hadat viselt nem a koránnal a kezében hanem szablyával és lándzsával meg szekercével páncélban és jóban volt a tevékkel mert azok olyan kedves puhatestűek és kellően melegek

    egyetlen monoteisztikus vallás létezik de sokféle álruhában és útálják egymást mert a másik (a rohadtistentagadó) elharácsolja azt ami őt illetné ha a másik nem lenne ez nagyon szépen le van írva az ótestamentumban amikor a kedves zsidók a környező területek lakóit tömegmészárolták és ők lettek a hősök mert a sivatag mellett most már a semiramis függőkertjei is nekik termesztették a gránátalmát és a kecske is kezesebb volt

    itt mindenki stíluszseni lesz azonnal ahogy más érve nem akad, hagyjuk a stílust,...beszéljünk arról hogy a szervezett egyházak a vallások képviseletében gazdasági KFT-k anyagi haszon létrehozására és ehhez hazudnak mert szép dolgokat vagy amit a tudatlan emberszabásúak még elhisznek(SIC)és jól megélnek belőle itt van mingyárt a legszebb monoteisztikus magyar a fidex KFT

    a többiben egyet is érthetünk...

    és brühüyyy

    VálaszTörlés

  10. Rodeo36 2015.01.09. 10:40:27
    @jaegtoer:
    elolvastam a jelzett anyagot, még akkor sem tudok vele azonosulni ha tudós koponya írta le

    a 600 évet én 600000 évnek érzem és láttam bozótlakó embereket modernebb világnézettel és emberi szeretet nevű érzelemvilággal mint ezek a magukat fensőbbrendűnek kikiáltó hordák amelyek ellepik a légypapírt mint a legyek...

    ugye tudod a köszörűkő is kopik amint poliroz még ha jól meg is van kenve, de végűlis a munkadarb formálódik és egy idő után új köszörűkőre lesz szxégem...hogy szépen tuggyak polirozni

    az Alhambrában sétálva eltünődtem ezen...
    és azon is, hogy a kóklerek helyett Michelangelo vette a bátorságot és megmondta a pápának, hogy kidobja a pénzt a bazilika amit éppíttet össze fog dőlni...és ma van egy ami még évszázadokig gyönyörködteti az építészet művészetét kedvelőket nem csak a híveket akik a kupola végtelenjében olyasvalamit keresnek ami sohasem volt ott és sohasem lesz de sok sok tömjénfüst

    brühüyyy

    valaki szólhatna "nekik" "kellő tisztelettel (reverencia)" hogy rájuk dől az az izé mert mocsárra homokból pudvás fával nem igen szoktunk...

    VálaszTörlés

  11. Rodeo36 2015.01.09. 10:47:04
    @GeoCracker:

    pedig az a célom, hogy ne vibrátor legyek hanem 380V/4000000000000W és megrázzam aki megérinti

    szüxég van rá, ugyanúgy ahogy a politikai karikatúrákra is amelyek között kisebbségben a vallások politikai okait és eredményeit pellengérezi

    engem is le fog valaki lőni?

    elfogadva és egy baráti jobbot innen a távolból ha ...minden dolog (legalább) kétoldalú vagy 7 dimenziós

    brühüyyy

    VálaszTörlés

  12. Rodeo36 2015.01.09. 11:12:39
    @Sir Bates dö Hól:
    az lehet, de én nem ábrázolom a SZENTLELKET egy félszemű háromszögnek ami nem is tud kacsintani sem

    brühüyyy

    mert szent lélek sincs, elektrokémiai reakciók szervezett sorozata egy biomasszában amit az ember a fejében hord

    én még nem találkoztam szervezetlen vallással, ha te mutacc egyet most itt a helye

    még a wodoo is meg van szervezve nem is akárhogy...és sokba is kerül...kkkkkkkkkkk

    brühüyyy

    VálaszTörlés
  13. ugye Rodeo36-ként jegyzem a fentieket és a "GONDOLATVILÁG" -hoz antithezys-nek szánom, kíváncsian várom bárki gondolatát, mert ez korunk (talán) legnagyobb megoldatlan problémája

    VálaszTörlés
  14. rodeo36>>>
    "a mai globális világban (lassan galaktikus is lesz) az "exportőrök" valami információ hiány miatt elfelejtik, hogy egy adott pillanatban az exporttermékek hozzájuk és megérkeznek szépen becsomagolva azaz az export import továbbra is fergetegesen műxik mindenki hatalmas megrökönyödésére...attól rettegnek (nem is kevesen) hogy az a rendőr aki NYNY-ban a polgármesternek hátat fordított annak gyászbeszéde alatt (a lemészárolt rendőrök gyásszertartásán) az a rendőr tegnapelőtt még oka volt 46 nagyváros összességében milliós tüntetéseinek, mert azoknak meg az nem tetszett, hogy a jogrendszert felrúgva a rendőr lett az utcán a bíró és az ítéletének végrehajtója is és egy kis sarki tolvajt, vagy ugricsáló hülyegyereket ezért a "bűnéért" ott és azonnal halálra ítélt és az ítéletet végre is hajtotta, ez a módszer már évtizedek óta folyamatos, de még senki nem utazott Gázából NYNY-ba, hogy egy ilyen tüntetésen részt vegyen egyetértése kinyílvánítása okán, vagy Tripoliból és sorolhatnám honnan, és egyetlen iráni sem utazott egyetlen usa nukleáris fegyvert gyártó üzeme elé tüntetni, a nuklearitás ellen...de ez nem mindíg lesz így..

    VálaszTörlés
  15. a lélek meg a többi nyalánkság>>>

    Rodeo36 2015.01.09. 11:19:10
    @Sir Bates dö Hól:
    kieg.:

    a sáskának ilyenje sincs tehát nincs tudatában annak, hogy a nagy szencségesháromság őt teremtette porból és amit akarsz

    szegény sáska ennek hiányában ugrál tovább és zabál

    brühüyyy

    VálaszTörlés