2017. április 9., vasárnap

CEU vagy nem CEU, nem ez a kérdés

Fotó: Horváth Bence
Avagy...
Inkább a Parlamentnél kellett volna maradni

Amikor ezt írom, még tart a tüntetés. Nem a hivatalos része, hanem a ráadás. Az, amikor a tüntetők a körúton vonulnak. Az utolsó információk szerint a Fidesz székházhoz. Normális körülmények között a tömegnek duzzadnia kellene. Nem a tettvágytól, hanem létszámilag. de ez Magyarország. S a jelek szerint itt minden szél szembe fúj.

Az egyelőre biztosnak látszik, hogy Áder kivár. Valójában semmibe nem kerülne, ha nem írná alá a törvényt, hanem elküldeni az Alkotmánybíróságra. Egy normakontrollra. Egy törvényt, ami legfeljebb az abnorma teljesítésének eszköze. Mert ez Magyarország. Pontosabban ez az Orbán-korszak. Putyinisztán kiöltött csápja a fenékbe kiöltött nyelvek kormánya felé. Annyira, ami ismét aktuálissá teszi a kérdést. Mit tudhatnak az oroszok Orbánról és csapatáról. Akár ügynöklistailag, akár egyébként. Mert önerőből annyira szembe menni az ország érdekével, amennyire az oktatás szétbarmolásával Orbán csapata teszi, egyszerűen irreális. Az agybaj erre nem igazán mentség. Még csak nem is kifogás. Az ugyanis, hogy lassan a szakmunkásképzés is kiemelt oktatási területnek számítson a csitt-csatt biomorfok világában, az aligha az ország érdeke. S ebből a szempontból szinte mindegy, hogy CEU, vagy nem CEU.

A lex-CEU csak a jéghegy csúcsa. Jelenleg. A jég alatt azonban nem a tudás tiszta vize, hanem a posvány van. Ezt nem a karosszékből lehet csak megállapítani. Elég, ha azt a közhangulatot vesszük figyelembe, amely már jelenleg is százezreket küldött el az országból. Tanulni, illetve dolgozni. jobbára dolgozni. Ami azt mutatja, hogy a jelen oktatási rendszerből pont a legjobbaknak, a mobil, több nyelvet beszélő fiataloknak nincs más kilátása az életből, mint elhagyni az országot. Ebbe most belegondolva, a lex-CEU akár egy jogos törekvés állomása is lehet. Elvégre a fiatalokat valóban túlképzi. Több nyelvi környezetben is gondolkodás-képes értelmiségre nincs szüksége egyetlen diktatúrának sem. Alkalmasint tőlünk keletebbre sem. Talán nem is annyira alaptalanok azok a találgatások, amelyek orosz behatást télteleznek fel a z ellehetetlenítés mögött.

Ámde!

Érdemes talán belegondolni abba, hogy a CEU után bármelyik másik egyetem, tanfolyam, képzőhely a célkeresztbe kerülhet. Pusztán azon gyanú alapján, hogy a tanítottakat nem csak feneket nyalni, hanem önállóan gondolkodni is megtanítják. Abcúg Iskola! Nagy „I”-vel. Mint olyan, ahol a pedagógus nem demagógus, és a diák is emberszámba vétetik.

S igen. Ma, miként a múltkor is, kicsit ezért is vonulnak az emberek. A fiatalok, és a nem is annyira fiatalok. S talán ez volt az, ami egy kicsit a rend őreit is megnyerte a Kossuth téren. Ahol ismerős szöveg is felharsan a tömegből: „Menjünk be!” Aki annak idején ott volt az Operánál, az tudja, hogy ott is elhangzottak szinte ugyanezek a szavak. Akkor az Alkotmányt kukába dobó alaptörvény miatt jöttek össze az emberek. A tiltakozás élesebb hangjai nyomán a szervezők hazaküldték az embereket. Az érdekelne legfeljebb, hogy utána elnézést kértek-e a miniszterelnöktől, amiért egy kicsit hangoskodtak. Mostanában látszólag a CEU védelme a cél. Látszólag, mert, ha a lex-CEU némi ökölrázással, de valójában simán átmegy, akkor utána bármelyik intézményt el lehet söpörni. Pusztán rámutatásos alapon. Akkor is, ha csak annyi a bűne, hogy nem elég talpnyaló. Ellenzékinek lehet bélyegezni, és el lehet törölni. Akár végleg is.

Talán kicsit erre jöttek rá azok, akik tízezrével jelezték részvételüket a tüntetésen. S azok a tízezrek, akik meg is jelentek. Majd a Kossuth térről elindultak az EMMI felé. S onnan a pillanatnyi tudás alapján a Fidesz székházához. De nem mentek be a Parlamentbe, mint tudjuk. De még ott sem maradtak. Bárkinek is volt az ötlete, hogy el kell onnan vonulni, hiba volt. Maradjunk abba, hogy hiba volt. Ne dobálódzunk kapásból olyasmivel, hogy bárki vetette be, nagyobb szívességet keresve és tervezve sem tehetett volna a kormánynak. A vonuló tüntetés talán jó lenne. Máshol. Mert sokak talán csatlakoznának. De hazánkban, ahol a hatalom csak az erőből ért, nem. Azért sem mert tömegek utálnak sokszor zsigerből mindenkit, aki írni és olvasni képes. Mert beveszik, hogy az egyetemista azonos az ingyenélő zsivánnyal. Mert elhiszik, hogy minden egyetemista azonos azokkal, akikből jelenleg a politikusok jó része „kifejlődött”.

Ma inkább a Parlamentnél kellett volna maradni. Ha kell, napokig. Volt már rá példa. Már csak azért is, mert a vonulás, még duzzadó tömeg esetén is csak eszköz. Ha céllá válik, akkor sokaknak ez azt jelenti, hogy nincs valós cél. Csak vonulás. Ők legyintettek és hazamentek. Majd megállapítják: megint nem történt semmi.

Úgyhogy azért csak érdekes lehet, hogy kinek volt az ötlete az elvonulás a Parlament elől. Ha pedig az egész fásultságba fullad, akkor az is, hogy milyen viszonyban van a kormánnyal, a rendőrség civilruhásaival.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése