2017. április 11., kedd

B. Zs.-nak jobbulást

A mostani tüntetések kapcsán sok tanulságot lehet majd levonni. Párat majd a jövőben. Párat pedig akár napjainkban is. Az egyik ezek közül kétségtelenül az, hogy nem lehet mostanság bayerzsótinak lenni. Mert képzeljük el, hogy adva van egy alapvetően nem nyomorgó, és alkalmasint lovaggá is ütött figura. Akinek mégis gyűlölnie kell. Szakmányban.

Még akkor is, ha ehhez bele kell szállnia a CEU megvédéséért, de hovatovább az egész magyar felsőoktatásért a fiatalok jövőjéért, a jogállamiság maradékáért tüntetőkbe. Miközben szegényt a kutya sem fenyegeti. Mármint a hangokon kívül. Ahogy valójában a vezérét sem fenyegette a kutya sem. S talán most is a hangok a legveszélyesebbek. Amiket vagy belsőleg, vagy a keleti telefonvonalakon hall. Ám Bayer mégis gyűlölködik és fenyeget. Ráadásul úgy, hogy valójában egy szerzőtársa cikkét vezetné fel a szöveg, amiben ledobja a láncot. Így nem csak, hogy normatívan fenyegetőznie, de még az a sikerélménye sem lehet meg, hogy legalább személyében egy jó hosszú katarzist él át. D természetesen az is lehet, hogy az előző kitétel téves. Mármint a normatív megnyilatkozás. Elvégre a blogért talán nem fizet saját magának. Így aztán okkal intézi el röviden a most tüntetőket. Amúgy egy laza csuklómozdulattal.

Azzal vezetve fel az egész gondolatsort, hogy közli: „záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent”. Ami világos, és őszinte üzenet. Őszintén beszél arról, hogy Bayer olyan szervezetekkel tart kapcsolatot, amely csak a jelre vár, és egyfajta véderőként az utcára vonul. Ez lehet természetesen az esedékes békemenet éppen úgy, mint valami egészen más. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a koránál fogva Bayer szocializációs korszaka, legalább részben, a „munkásököl vasököl” korszakára esett nyugodtan feltételezhetjük, hogy ismerte a munkásőrséget. Legalább hírből. Amikor tehát a fenyegető fejtegetést azzal ragozza, hogy „aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni”, nyugodtan hihetjük, hogy akár a munkásőrséggel analóg, és talán utcai megtorlásokra felkészült bandában gondolkodik. Feltéve, ha nem csak a sötétben kiabálva akar nagyot mondani.

Ami azért az utóbbi eset sem lehetetlen. Mert az utcai kivonuláshoz olyasmivel próbálja magát, illetve a híveit feltüzelni, aminek a valóságtartalma finoman szólva is kétséges. Jelenleg legalább is nem hatolt be tüntető a Parlamentbe, némi lökdösődésen kívül nem igazán tudunk arról, hogy összecsapások történtek volna a tüntetők és a rendőrök között, és Ádert sem dobta ki senki a hivatalából. Ezzel szembe Schmidt Mária keresztes lovagja mit ír? Többek között azt, hogy „egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, nekimehettek a rendőröknek”. Ami azt jelzi, hogy valami részleges időhurok alakulhatott ki a kongó visszhangok terepén. Részleges, mert 2006-ban volt őrjöngés, és voltak megtámadott rendőrök. De a Parlamentbe még a Nagy Őszi Pisis Forradalom vezérhúgyosai sem mentek be. Legfeljebb páran kijöttek onnan, és felléptek a Kossuth tér egyik-másik szegletében. De „csak” a TV-t gyújtották fel. A Fidesz székház sértetlen maradt.

Úgyhogy szegény-szegény B. Zs. Nem elég, hogy talán ingyért fenyegetődzik, nem elég, hogy Nagy Bandó gyakorlatilag elküldte a melegebbre, nem elég, hogy lassan már csak a Terror házát vezető kartársnő szintjén örülnek a lovagságának, de még a memóriája is cserben hagyja. S még csak nem is simán elfelejt dolgokat, hanem a múlt és az általa megélt alternatív jelen egyes elemei is keverednek. Szerintem ne is bántsuk ezt a szegény embert. Kívánjunk neki jobbulást, és sikert ahhoz, hogy vezére elgurult gyógyszereiből megtaláljon párat. Talán segít neki. Ha pedig őt is utoléri egy kis szájzug, vagy nyelvrángás, mint O. V. -t... Majd csak meg megbirkózik vele. Elvégre ő a nagy lovag B. Zs.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése