2016. május 14., szombat

Tényleg nem ártana egy pornó-archivum

Forrás: Blikk
Kovács „Kovi” István egy elég rendhagyónak tűnő ötlettel állt elő a Bors honlapján olvasható tudósítás szerint. A kétségtelenül sokak által látott, kellő prüdériával csak „felnőtt tartalomként” aposztrofált magyar filmek archívumát gondolná létrehozni. Még az is lehet, hogy létrehozhatna egy Nemzeti Dugástörténeti Kutató Intézetet, és akkor pénz is több kerülne rá. Elvégre nemzeti szopatás már van.

Igaz, az utóbbinak nincs archívuma, csak orbániai mindennapjai. Átvitt értelemben sokaknak. De közvetlenül is esetleg többeknek, mint szeretnék. Még akkor is, ha hébe-hóba egy-egy vezető, iskolaigazgató, nevelő belebukik az ezt érintő botrányok valamelyikébe. Ám most maradjunk ennél a „felnőtt tartalmú” archívumnál, mint ötletnél. Amelynek többek között, és az ötletgazda szerint is, igen komoly kortörténeti jelentősége lehetne. Ahogy a film-archívumoknak általában. Elvégre nem egy esetben csak a régi képek, filmfelvételek árulkodnak arról, hogy milyen volt az akkori divat, a hétköznapi, vagy divatosnak elvárt frizura. Kovi szerint az utóbbival analóg módon a pornó-gyűjtemény az egykor volt kor intim-divatának ügyében adhatna eligazítást. Ami szinte biztosan érdekelhet némelyeket.

Másrészt, az archívum elkészültével bárki számára elérhetővé tenné ezeket a filmeket az interneten. Ez látszólag egy sokkal pikánsabb részlet, mert esetleg mára már kiérdemesült kartársakról és kartársnőkről derülhet ki a zajos ifjúság mellékkeresetének forrása. Ugyanakkor az is kétségtelenül igaz, hogy nem kell túl nagy internetes jártasság ahhoz, ha valaki ma is hozzá akarna jutni a mindennapi pornójához. Már amennyiben erre igénye van. De van abban is valami, hogy azért mégis csak jobb, ha teljes filmeket, és minden különösebb trükközés nélkül, ha tetszik ellenőrzötten nézhet meg az, akinek erre igénye van. Márpedig ezek száma nem igazán lehet csekély. Különben a különböző letöltő oldalak, és az azokat üzemeltetők éhen vesznének. Így a nyilvános pornógyűjtemény akár tömeg-igényeket is kielégíthet. S talán tisztes családapák, és –anyák számára is adhat ötleteket a családi stabilitáshoz. Mert azt meg pszichológusok mondják, hogy a változatlanság beleunáshoz vezet.

Nem vitatva persze az ellenkező hatást sem. Amennyiben az interneten elérhető pornótól függővé vált emberek párkapcsolata bizony rámehet erre. Lévén, hogy a célirányos megvalósítás kézikönyvét sugallja. Miközben nem az. Általában közelebb áll a virtuális nyilvánosházhoz. Ahol árérték-arányában várható el a megfizetett szolgáltatás. Márpedig a családi életet nem érdemes összekeverni a nyilvánosházzal. Így az egészséges, azaz egymás kölcsönös tiszteletén, illetve a másik igényeinek tiszteletben tartásán alapuló, párkapcsolatot sem érdemes összekeverni a pornófilmek képsoraival. Egyébként talán még ezt, pontosabban ennek a témának a kifejtését is segíthetné a Kovi-féle ötlet. Már akkor, ha segítene a témát, az internetes pornó témáját kicsit kevés előítéletesen, kicsit kevésbé prűden megközelíteni. Beleértve akár az internet-függés eme speciális estének helyén való kezelését is.

A mai magyar oktatáspolitikától teljesen elrugaszkodva, még azt is el tudnám képzelni, ha ez, a középiskola vége fele akár iskolai tematikává növekedne. A felhördülőknek meg javasolnám a filmtörténet gyors áttekintését. Onnantól, amikor még botrány volt a filmen mutatott csókolódzás, odáig amikor a mainstream némely filmjelenete pornóbb, mint egy 30-40 éves pornófilm. Mert perszehogy akkor is látott ilyeneket az ifjúság. Eldugott klubokban, csempész-árúként. Csak erről szeretnek megfeledkezni azok, akik ma a „bezzeg az én koromban” szédelgésébe, valamint a középkornál is vaskalaposabb prüdériába menekülnek a saját ifjúkorúk, netán egykori fantázia-játékaik emléke elől. Azt is elfelejtve, hogy a középkor legprűdebb évszázadaiban sem halt ki az emberiség. de talán nem feledve megadóztatni a pornót.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése