2016. május 16., hétfő

Cukrászda-búcsú

A lakossági bejelentések nagyon fontosak. Már akkor, ha valamelyik hatóságot kell, lehetőleg névtelenül, ráuszítani valakire. Egy tegnapi hír arról szólt, hogy egy gödöllői cukrászt is lakossági bejelentés nyomán köteleztek az üzlet bezárására. Orbánia, és a feljelentgetők nagyobb dicsőségére. Mert azért az esetnek van egy ilyen, bár erősen átvitt értelmű üzenete is.

Miközben nem vitatom: a névtelen bejelentéseket is ki kell vizsgálni. Mert előfordulhat, hogy nem csak egy haragvó szomszéd, egy, az üzletre, telekre éhes spekuláns áll az eset mögött, hanem olyan alkalmazott, akinek van mit féltenie. Például a családját. Az mondjuk kicsit árnyalja az ügyet, hogy az adóhatósági csibészségeket névvel, és arccal vállaló bejelentés esetén a bejelentő és nem a visszaélések ellen indult vizsgálat. De az nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) volt. Nekik most, az első hírek alapján, egy cukrászda jutott. A második hírek alapján ők ott sem voltak. A cukrászdánál, amelynek iparát fél évszázada űzi az üzletfeladásra kötelezett cukrászmester. Aki, az eredeti közlemény alapján tulajdonképpen beletörődött a helyzetbe. Már csak azért is, mert az egészségi állapota sincs a csúcson. Így, tulajdonképpen, akár még szerencsésen is kijöhet a dologból. Nem anyagilag, hanem egészségileg. Azonban, tudj’ Isten miért, kétlem, hogy a hivatalnál (akármelyiknél)feljelentést tevőt ilyen humanitárius indítékok mozgatták volna.

Ebben az esetben ugyanis nyugodtan odamehetett volna személyesen, és azt mondhatta volna: „Illés bá’ elszálltak az évtizedek. Higgye el hosszabban él, ha leteszi a kanalat”. Ami, tudjuk, lehet egy téves vélemény. Sokakat ismerünk, akik hamarosan távoztak az árnyékvilágból a kanál letevése után. Mert a pszichikum feladja, és a szervezet bezárja a bazárt. Ebből a szempontból persze a hatóság ténykedése is lehet közvetetten gyilkos, de ezt a hivatalt kétségtelenül nem szociális szervezet gyanánt hozták létre. Az, hogy ilyen szempontokkal nem foglalkozik, az akár életmentő is lehet esetenként. Például akkor, ha tömeges fertőzésveszély áll fenn. Mondjuk azért, mert egy élelmiszerlánc központi konyhájában romlott alapanyagból készül a később száz-egynéhány helyre kiszállított saláta. Viszont, az üzletről közölt képek alapján kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy a gödöllői cukrászdából egy egész élelmiszerlánc ellátását biztosítanák.

Alighanem erősen helyi érdekeltségű vállalkozás az érintett cukrászda. Mely esetben, ha a jogosítványa ki is terjed ilyesmire, egy nevében lánc-ellenőrző hivataltól kicsit túlzottnak tűnik a vehemencia. Hacsak tényleg nem arról van szó, hogy valami láncolat akar oda terjeszkedni, és hirtelen lakossági bejelenthetnékjük támadt. Mert Orbániában, sajnos, még ez sem elképzelhetetlen. Másrészt, mint alapvetően helyi illetőségű cukrászdát, alighanem a környék közösségének kellene tudni minősítenie. S szinte biztos vagyok, hogy amennyiben ehetetlen sütemények, buggyant fagylaltok készültek volna arrafele, már régen tönkre ment volna. A sok évtizedes működés azonban azt sejteti: a fogyasztók meg voltak elégedve Barna Illés cukrászmester termékeivel. Függetlenül attól, hogy azok esetleg nem a legmodernebb gépekkel készültek. Vagy talán éppen azért. Ahogy egészen biztos vagyok benne, hogy a hagyományos üzlethelységeket idéző berendezésnek is lehet egyfajta vonzereje. Akár nagyobb is, mint a sebészeti előkészítőket idéző, plafonig csempézett, az egyen-szabványoknak egyébként talán remekül megfelelő izéknek.

Az életem elmúlt évtizedeiből ilyenre, és olyanra is emlékszem. Meg még olyanabbra is. De messze szívesebben azokra a kis „cukikra”, amelyek „csak úgy” működtek. Így megértem a helybelieket, ha nekik Barna Illés üzlete, műhelye pont úgy volt jó, ahogy működött. Vásárlásaikkal is kifejezve ebbéli véleményüket. Akik hangját meghallva, Gémesi György polgármester kifejezetten emberi választ, és a helyieket is megtisztelő választ adott. A helyiek pedig aligha igényelik azt, hogy messziről, és a helyet nem ismerve oktassák ki őket arról: idióták vagytok mindahányan. Mert Sváby András internetes véleménye egy kicsit ezt is üzeni. Aki, mint az üzenetéből kiderül, nem ismeri a helyet, de azért megmondja a tutit. A képek alapján egyenesen azt megreklamálva, hogy miért nem zárták be azonnal. Esetleg sokkal hamarabb a cukrászdát. Ami azért azt sejteti, hogy a TV2-től elérdemesült S. A. egy született géniusz. A képek alapján meg tudja állapítani az egész cukrászda mikrobiológiai állapotát, a sütemények átlagos fertőzöttségét, és minden egyebet. Mert az, hogy számára „visszataszító és gusztustalan”, az a magánügye. Nem megy oda adott esetben és annyi. Részéről megtette, és lezárta a szavazás rá eső részét. A hivatal aligha szorul rá S. A. helyeslésére. Ami korántsem jelenti azt, hogy S. A. esetleg nem szorul rá valamilyen szintű hivatali helyeslésre. Valahol meg csak el kell kezdeni a nyalást.

De még az is lehet, hogy egyszerűen irigykedik. Mert Barna Illést és cukrászdáját „a fél interet” sajnálja. Miközben őt meg a kutya sem. Viszont most nyithat esetleg egy példaértékű cukrászdát. A hivatal (akármelyik) intézkedése alapján egy konkurenssel máris lehet, hogy kevesebb. De lehet, hogy teperni kell, mert hátha van már másik kiszemelt minta-cukrász Gödöllőn. Sosem lehet tudni.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook