2016. január 31., vasárnap

Bátor svéd-tornászok: Maszkkal a gyermekek ellen

Forrás: Az Aftonbladet videója
Svédországból érkezett hírek szerint a tömegben, és akkor is csak fiatalok ellen bátrak kikapaszkodtak a barna kupacokból. Maszkot öltöttek, és elmentek „menekültet verni”. Igazolva azt, hogy a bűnbakkeresés korántsem egy nép, illetve kultúra sajátja. Ott szunnyad valahol a gyíkagy mélyén, és amikor esélyt lát a frusztráció levezetésére, akkor kikapaszkodik a galeri-erőszak tornácára. Megfigyelhető volt ez akkor, amikor nem is olyan régen a Planetárium szívta meg a hazai ultrák idiotizmusát.

Nem mintha a menekültek teljesen megúszták volna a randalírozásukat. Elvégre a csapatintelligencia leszállításával hazánkban is nagyon bátorrá válnak a szélsőséges utcahősök, és az őket támogató politikai slepp tagjai. Azért persze, a roham elmúltával, még talán ők is ki kérnék maguknak, ha minden magyart az ultrák, illetve a hasonló szervezetek alapján ítélnének meg. Így aztán az is hiba lenne, ha mondjuk a svédeket ítélnénk meg általában annak alapján, amit a közel száz, a hírek szerint az ottani ultráknak megfelelő futballhuligán követett el. A The Guardian információi szerint ugyanis ebből a körből kerültek ki azok a maszkot viselő figurák, akik a menekült gyermekek megverésében látták minden problémájuk orvoslását. Ami első olvasatra igencsak baromság, és inkább rasszista indíttatású garázdaságnak tűnik. Második olvasatra is. Harmadikra már egyfajta vérgőzös vérbosszúval átszőtt rasszista indíttatású garázdaságnak.

A The Guardian úgy tudja, hogy a maszkos rasszisták utcára vonulását egy 22 éves, menekültekkel foglalkozó szociális munkás, Alexandra Mezher meggyilkolásával indokolták a gyermekverők. Az Independent szintén említi ezt a motívumot. Ugyanakkor az általuk megjelölt Aftonbladet-cikk nem tartalmazza az említett nevet. Igaz, ez utóbbit inkább a szemtanúk beszámolóinak forrásaként jelölik meg. Amely nyilvánvalóan kiegészült a rendőrségi forrásokkal. Amelyek nyomán azonban aligha lehet azt mondani, hogy a vizsgálat lezárult az ügyben. Miközben több maszkos kivonulónál találtak késeket, boxereket. Ami alátámasztani látszik az Independent azon véleményét, hogy szervezett, a neo-nácikkal rokonítható bandákból verbuválódott a maszkos bátrak csoportja. A szervezettséget látszik alátámasztani az is, hogy röplapokkal „felszerelve” érkeztek a gyermekek „megbüntetését” végrehajtani. Nagyjából azt a zseniális logikát követve, hogy amennyiben megverik az Észak-Afrikából érkezett „csellengő” fiatalokat, akkor biztos köztük vannak az érintettek is. Talán azért mert gyermekkorukban őket is hasonló logika mentén verték laposra a rokonok. Mely frusztráción azóta sem tudtak túlnőni.

Az Independent különbem idézi a svéd neonácik nyilatkozatát arról, hogy „megtisztították a főpályaudvar környékét”. Amely megfogalmazás vészesen hasonlít egy hazai nyilatkozatra a Keleti pályaudvar környékéről. Nem állítva, már csak a várható perek miatt sem állítva, hogy a hazai feketebakancsosok nácik. Pusztán frusztrált, tömegben-bátor, szegény, megvezetett, és vezér után epekedő tagjai az állampolgárok tömegének. Stockholmban, az Aftonbladet videója szerint, egyébként inkább a rendőrség látszott félrelapátolni a maszkos bandát. Akikkel kapcsolatban külön pikantériája lenne az ügynek, ha esetleg kiderülne: egy valamikori bevándorló, egyfajta „import-ultra” a szervező. Elvégre Európában nem csak arabok, afrikaiak jönnek-mennek manapság sem.

Ugyanakkor, ahogy a kölni események kapcsán, ezúttal sem kívánom menteni azokat a bevándorlókat, akik bűncselekményt követnek el. De minden ilyen esetben, ahogy akkor is, azt várom el, hogy ne rasszista önbíráskodás mentén, hanem a rendőrségi vizsgálatok eredményeként történjen a számonkérés. Csak azokon, akik valóban az elkövetők. Mellőzve a kollektív bűnösség eszméjét és a rasszista motívumokat. Egy füst alatt valós eljárás alá vonva azokat is, akik háborús traumától amúgy is terhelt gyermekeken kívánják levezetni a saját, talán szintén gyermekkorukban elszenvedett frusztrációjukat. Nem vonva kétségbe azt sem, hogy a gyűlölet gerjesztése könnyedén a neonáci, rasszista csoportokba lökheti mindazokat, akiknek kényelmesebb egy bűnbakot keresni mindenhez, mintsem szembenézni a saját problémájukkal.

Korántsem csak Svédországban.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése